KLM – Kako izgleda zrakoplov budućnosti? -Testni model uspješno poletio

KLM i TU Delft – Najveća revolucija u zrakoplovstvu od mlaznog motora

Kako izgleda zrakoplov budućnosti? -Testni model uspješno poletio

KLM i partneri su prošle godine najavili zajedničku suradnju na novom modelu energetski učinkovitog zrakoplova Flying V. Jučer je  u gradu Fassbergu u Njemačkoj prvi puta poletio testni model zrakoplova što daje dodatni poticaj za nastavak rada.

Flying V letjelica predstavlja revoluciju u  zrakoplovnoj industriji. Zrakoplov je dizajniran tako da se putničke kabine, prtljažnik i spremnici za gorivo nalaze u krilima, stvarajući tako poboljšani aerodinamički oblik. Trup i krila letjelice integrirani  su u V oblik, kome zrakoplov budućnosti i duguje ime. Prema proračunima, Flying V će trošiti 20% manje goriva od današnjih energetski najefikasnijih letjelica, poput Airbas A350 zrakoplova.

Smanjenje potrošnje za 20 %

„Smanjenje potrošnje goriva od 20 posto možda se ne čini puno“, rekao je  menadžer projekta dr. Rolf Vos iz Tehnološkog Univerziteta u Delftu. „Ali ako ovaj zrakoplov bude letio na dugolinijskim letovima, to će biti najrevolucionarnija promjena u zrakoplovstvu od uvođenja mlaznog motora.“

Flying V je rezultat je suradnje Tehnološkog Univerziteta u Delftu i nizozemske zrakoplovne kompanije KLM (Royal Dutch Airlines), a projektu se priključio i proizvođač zrakoplova, Airbus.

Let probnog modela ultra-modernog aviona Flying V je trajao otprilike pet minuta oko vojnog aerodroma.

Nova letjelica budućnosti biće namijenjena dugolinijskim letovima. Dizajniranje potpuno drugačijeg zrakoplova od svih dosadašnjih nosilo je sa sobom mnoge izazove, prije svega, kako napraviti potpuno drugačiji zrakoplov koji će ujedno moći koristiti postojeće zračne luke. Inženjeri su zato pazili da raspon krila novog modela bude isti kao i postojećih zrakoplova, a čak i tako Flying V ima kapacitet od 314 putnika i 160 kubnih metara prtljažnog prostora, kao i suvremeni Airbus A350.

Nakon razvoja dizajna koji bi osigurao veću učinkovitost i išao u korak s inicijativom Fly responsibly koja promovira povećanje održivosti zrakoplovne industrije, testni model je potvrdio smjer u kojem se nastavlja razvoj zrakoplovne industrije u budućnosti.

Zrakoplovni sektor ne možete sami učiniti održivijim, ali to morate učiniti zajedno. Suradnja s partnerima i razmjena znanja vodi nas sve dalje. Zato ćemo sa svim partnerima dalje razvijati koncept Flying-V. Sljedeći će korak biti letenje Flying V-om na održivom gorivu. Dizajn ovog zrakoplova predstavlja sve ono što mi radimo kako bismo poboljšali održivost. KLM je među tri najbolje kompanije na svijetu u području održivosti što dokazuje i Dow Jones Sustainability Indeks u zadnjih 16 godina. Jako smo ponosni što smo uspjeli zajednički ostvariti ovakav napredak.“ – izjavo je Peter Elbers, Predsjednik i CEO KLM-a.

Potpora projektu unatoč korona krizi

“KLM nastavlja s potporom projektu unatoč financijskim poteškoćama. Zrakoplovna industrija mora postati održivija, a KLM želi poduprijeti projekte koji će tome doprinijeti. To što je zrakoplovna industrija u vrlo izazovnim vremenima ne znači da će KLM odustati od potpore projektu.” – nastavlja Elbers.

Ovdje pogledajte video probnog leta.

Prema nekim predviđanjima prvi Flying V zrakoplov koji će prevoziti putnike očekuje se između 2035. – 2040.

Foto: KLM