Zagorski vidikovci – ostanite u formi kroz duge zimske dane

Ima nešto utješno u penjanju na visoke vrhove s kojih puca pogled na mekane pašnjake, livade, bregove i proplanke. Penjanjem na vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled  s  prostranstvom koje je tu puno dulje od nas, nekako uspijete dodirnuti mali komadić vječnosti koji nam izmiče u svakodnevnici, te se odmorite od aktualnih negativnosti. Kako su svi objekti nažalost zatvoreni, preostaje jedino dobro staro kretanje, pa vam donosimo prijedlog nekoliko atrakcija u Zagorju koje su besplatne, koštaju vas malo dobre volje, kondicije i pokojeg sunčanog jutra kojeg izaberete za odlazak do nas.

STARI GRAD KOSTEL

foto: Grad Pregrada

Sjeverno od Pregrade, u sustavu Kunagore nalazi se mitski Kostelgrad, nad okukom rijeke Kosteljine. Smješten je na vrhu brijega obraslog bjelogoričnom šumom, na koti 427. Utvrda je omiljeno izletište s kojeg puca prekrasan pogled na udolinu Sutinsku, uzak procjep uz riječicu Kosteljinu kroz koju se ulazi sa sjeverne strane u grad Pregradu. Prilaz utvrdi lagan je i pristupačan s njene sjeverne strane iz naselja Kostel.

Kako doći – klik

VINAGORA

Sa svojim prirodim ljepotama, malim trgom na vrh brijega na koti 407 i crkvom Majke Božje Vinagorske mjesto je jedno od turistički najposjećenijih vidikovaca u županiji.

foto: Grad Pregrada

Crkva je smještena na najvišem brijegu u okolici (kota 404) i može joj se prići s dvije strane. Jste li znali da Vinagorsku crkvu neki smatraju najneobičnijim i najzahtjevnijim baroknim graditeljskim pothvatom u Hrvatskom zagorju. To je područje inače pripadalo ratkajskom velikotaborskom vlastelinstvu, a bilo je vinorodno od davnina.

foto: Grad Pregrada

Otud mu i ime Vinagora. Već u 16. stoljeću na vrhu vinagorskoga brijega stajao je Marijin kip kojega su nazivali Majka Božja Vinagorska. Težaci su u predahu između poslova dolazili pred njega pomoliti se i počinuti. Na molitvu i štovanje Majci Božjoj Vinagorskoj počeli su dolaziti i ljudi iz udaljenijih krajeva i iz viših staleža. Uskoro se pronio glas o njenoj čudotvornosti. Ratkaji su sagradili kapelu i kip Majke Božje stavili u nju. Glas o čudotvornom kipu i novom marijanskom prošteništu proširio se daleko izvan Zagorja, po Štajerskoj, Prekomurju i u Zagrebu, a crkva je dobila ime Crkva Marije od pohoda. Zbog malog prostora uvrh brijega oko crkve se tijesno priljubio cinktor s unutarnjim arkadama i s kapelama sv. Roka i sv. Florijana.  Kapele su u obliku cilindričnih kula,  tako da čitav sklop djeluje kao utvrđenje. Tako je ona dobila oblik križa i svoj današnji izgled i veličinu.

Kako doći – klik

ŽOLEKOV BRIJEG

foto: arhiv Visit Zagorje

Volite li odmoriti dušu na bregima i popeti se na vidikovce kojima ovaj kraj darežljivo obiluje, posjetite na Žolekov brijeg. Ovaj brijeg je zapravo visoko brdo (499 mnv) sjeverno od Vinagore. Na samo brdo dolazi se asfaltiranom cestom i to od strane Poredja, Druškovca ili od strane Vinagore, Desinića. Vrhom brda dominira visoki drveni križ (postavljen u spomen svim žrtvama za Lijepu našu). Od tog mjesta na sve četiri strane pucaju vidici; sjeverno i zapadno na zagorske brege i susjednu Sloveniju (Donačku goru, Boč, Rogašku Slatinu, a za lijepa vremena i na daleke Savinjske Alpe), južno i istočno na more zelenih zagorskih bregov sve do Strahinjčice, Ivančice i Sljemena

Kako doći – klik

PIRAMIDA – razglednica kod Hraščine

foto: Visit Zagorje

Piramidu posjećuju mnogi planinari i putnici namjernici, a zimi služi lovcima kao visoka čeka prilikom lova.  Općina Hrašćina stazu je uvrstila u svoj projekt tematskih putova „Mjesto pada meteorita- kurija pl. Belošević- Pipinićev put“. 2014. g. kao spomen na inicijativu članova HPD „Vinica“ Duga Resa da se započne s realizacijom davno planirane izgradnje piramide – vidikovca na Vinici, osnovana je planinarska obilaznica „Vrhovi Hrvatske s piramidama“. Tako se hrašćinska piramida (KT Šijan 351 m) našla u obilaznici zajedno s KT Vinica, Japetić, Plešivica, Ivanščica, Javorova Kosa, Lipa, Grohot, Ravna Gora, Nevoljaš, Kapovac. Obilazak se dokazuje otiskom žiga vrha na predviđenom mjestu u dnevniku koji osigurava PD „Vinica“. Kad se obiđe svih 11 nabrojanih kontrolnih točaka i obilazak dokaže dnevnikom, planinar je nagrađen numeriranom značkom. Više o tome čitajte na webu, na stranicama PD „Vinica“. I krenite putevima ove zanimljive prirodne razglednice.

POVIJESNO PUČNA STAZA KAMENJAK

Najstariji turistički objekt Stubičkih Toplica koji datira iz 1914. godine (Mineralna kupelj i lječilište, tiskara Vilima Eisenstädtera) bilježi postojanje ove šetnice, te promovira istu kao dodatni relaksirajući sadržaj u prirodi. Ovo je šetnica s pričom. 
Uvažavajući povijesne turističke zapise, usmenu predaju poznavatelja, ova zaboravljena staza obnovljena je na brdu i istoimenoj šumi Kamenjak krajem 2004. i početkom 2005. godine, te 2014. godine kao povijesno – poučna staza. Nalazi se na jugozapadnoj strani šume Kamenjak, sjeveroistočnom dijelu općine Stubičke Toplice.

Ova zanimljiva šetnica ima povijesno, religijsko i ekološko obilježje. Ujedno vas poziva na opuštajući korak kroz sačuvanu prirodu i vodi do tematskih religijskih motiva: Pobožnosti u šumskom perivoju Kamenjak, gdje nalazimo raspelo, rad pok. topličkog umjetnika Božidara Staroveškog i u duplji hrasta kip Majke Božje Kamenjačke dar prvog župnika Župe vlč. Filipa Lucića. Daljnjom šetnjom naići ćete na Hrast Galženjak, zaštićeni spomenik prirode  gdje ćete saznati predaju  da su na njemu povješani pobunjeni kmetovi u velikoj Seljačkoj buni 1573 godine. Uz stazu su postavljena odmorišta i edukativne table o obilježjima Kamenjaka, drveću, grmlju, prizemnom bilju, životinjskim vrstama ovog područja, od kojih su mnoge Zakonom zaštićene i ugrožene, pa se povijesno – poučna staza može koristiti za potrebe škole u prirodi.

Uz stazu su postavljena odmorišta i edukativne table o obilježjima Kamenjaka, drveću, grmlju, prizemnom bilju, životinjskim vrstama ovog područja, od kojih su mnoge Zakonom zaštićene i ugrožene, pa se povijesno – poučna staza može koristiti za potrebe škole u prirodi.

kako doći – klik

Zagorje nije samo dom seoskih objekata, manifestacija, muzeja i  dvoraca, već odlična destinacija za ciljani razgled prirodnih atrakcija. Brojne zanimljivosti sakrile su se unutar prirodne vedute Zagorja, a idealne su za one strpljive putnike koji umjesto bicikliranja, trčanja ili planinarenja, preferiraju miran razgled prirodne baštine. Polako i opušteno, kroz jedan tematski đir šetnje po Zagorju, otkrivamo neke skrivene adute koje slobodno upišite u svoj planer. I krenite u šetnju.

Više na: visitzagorje.hr

www.facebook.com/visitzagorje

naslovna fotografija: Branko Balaško