Proljetna rapsodija Varaždinske županije

Varaždinska proljetna rapsodija vas zove. Istražimo najzanimljivije prirodne kutke, idiličnom ljepotom bogate Varaždinske županije:

Proljetni ciklusi i stidljivo zaodijevanje prirode u raznorazne boje bez obzira što se ponavljaju svake godine, razvesele nas uvijek, kao da je svako proljeće prvo.
Budi se život naočigled, buja cvijeće na stablima, šume se polako zaodijevaju svojim zelenim ruhom, sunce sve češće oplakuje prelijepe brege Varaždinskog kraja, niču prve ciklame, šafrani, ljubičice a paralelno s tim svim ciklusima, rađa se želja za pojačanim boravkom na zraku.

Čak i najzimogrozniji među nama, koji su cijelu zimu proveli sklupčani uz dekicu i knjigu ili TV, utaboreni u sigurnosnu zonu kauča, odlučuju se na neki vid aktivnosti. I da pomognemo s savjetom gdje, kako i kamo, donosimo kratak vodič za aktivnosti po čudesnoj okolici Varaždinske županije. 

Kalnik – tajanstveni svijet spokojnih zidina i smirene šume

Kalnik je posebno područje značajno zbog svojih geomorfoloških i geoloških karakteristika, sa bogatom kulturno povijesnom  baštinom. Nemojte da vas zavara idiličan izgled pitomih poljana, puno toga se događalo u prošlosti podno ovih mekanih livada.. Od dramatičnih rasjeda, zdrobljenih stijena, do pojave mineralnih izvora.. Sve navedeno svjedoči o vrlo snažnoj tektonici Kalničkog područja koje danas spava pod gustom listopadnom šumom. Preporučamo da svakako obiđete uređenu Poučnu stazu gdje možete vidjeti u određenim periodima godine, poneke mediteranske, pontske , ilirske i alpske biljke. Prošećite do ostataka zidina utvrda starih gradova Velikog i Malog Kalnika (nastalih polovicom 13. stoljeća)  koji svojim estetskim, kulturno-povijesnim i turističkim značenjem upotpunjuju vrijednost i i krajobraznu raznolikost ovog područja.

Dravska park šuma – oaza mira i relaksacije nadomak grada

 

Grad je nastao u blizini rijeke, no dovoljno daleko da ga hirovita Drava značajnije ne ugrožava tijekom nekad učestalih izlijevanja iz korita. No danas rijeka Drava, ne predstavlja više nepredvidivu silu, već figurira kao predivna oaza mira i zelenila, susret s najčišćom prirodom nadomak grada, i savršeno izletište za ljude željne opuštanja i odmora, zasićenih bukom i stresom. Dravska park – šuma bogatstvom svoje flore i faune podjednako je zanimljiva ljeti i zimi a cijelo područje uz rijeku Dravu, područje je međunarodnog značenja koje je postalo dio Nacionalne ekološke mreže RH.
Ova park šuma je ujedno i sastavni dio Regionalnog parka Mura-Drava, kao i budućeg UNESCO-vog MAB rezervata biosfere Dunav-Drava-Mura.

U zagrljaju stabala 

Za sve vas koji u svrhe terapeutskog učinka uživate u grljenju stabala , pridružite nam se šetnjom kroz čaroban Arboretum Opeka. Ovaj arboretum je zaštićena prirodna rijetkost, hortikulturni spomenik, te jedan od najznačajnijih spomenika prirode na području Varaždinske županije kao i jedan od najvrednijih hortikulturnih objekata u Srednjoj Europi.

Po ljepoti i bogatstvu biljnih vrsta zauzima prvo mjesto od tri arboretuma hrvatske baštine. U njemu ćete pronaći raskošnu šumu hrasta kitnjaka i pitomog kestena koja obuhvaća brežuljkasto zaleđe parka. Biljni inventar perivoja i parka čini danas oko 14 tisuća primjeraka gotovo dvije stotine biljnih vrsta. A ravnica u parku u kojoj se nalazi i malo jezero, zasađena je isključivo egzotama. U ovom arboretumu možete vidjeti i zagrliti drveće iz Japana, Kine, Tibeta, Kavkaza, Sjeverne Amerike i Europe.

Ivančica – planinarska meka Varažinske županije

Najmarkantnija gora sjevernog dijela Hrvatske koja u svom zagrljaju čuva mali gradić Ivanec, odredište je brojnih planinara, ljubitelja prirode koji pohode njen lijepe gorske čistine pokrivene plaštom mirisnog cvijeća na svojim brojnim livadama.
Vrh podno kojeg se nalazi planinarski dom “Josip Pasarić” dobro je, označenim planinarskim putevima, povezan sa svim cestovnim prilazima. Ivančica je visoka 1060 metara.
Bogatim reljefom, hladom gustih šuma i mnoštvom puteljaka i staza stvorena je za planinarenje. Posjet krovu Hrvatskog zagorja svakako upotpunite razgledom preostalih mlinova-vodenica te starim tradicijskim obrtnicima, lončarima sela Bedenca, ili pak proizvođačima drvenog ugljena u Ivanečkoj Željeznici.

Za kraj, donosimo priču o tri izvorske nimfe 

Tri najade, izvorske nimfe prikazane na mramornoj reljefnoj ploči iz 2. stoljeća, koja je pronađena u Varaždinskim Toplicama, mogle bi se povezati sa starom narodnom predajom o tri topličke krasotice – Božici, Margareti i Simoni. Tomislav Đurić u Legendama puka hrvatskog, donosi gotovo zaboravljenu priču o «tri mlade puce» plemenitog roda, koje su bile na glasu po svom bogatstvu i ljepoti. Ove topličke ljepotice nadasve su slovile po dobroti i naklonosti prema topličkom puku, pa su u narodu dobile ime topličke nimfe.

No, sestre Božica, Margareta i Simona, koje su prema predaji živjele u topličkom dvorcu, nisu se udavale, ne zbog «oholosti ili podcjenjivanja topličkih mladića, već stoga što su njihovi mogući prosci, «trbuhom za kruhom», bili prisiljeni odlaziti u druge krajeve, gdje su ženili tamošnje djevojke.

Sestre su neudane dočekale i starost, pa su svoj bogati dom odlučile na dar ostaviti Crkvi. Želja im je bila da u njihovom domu i nakon njihove smrti ostane netko tko će nastaviti njihova dobra djela prema topličkom puku. Narodna predaja o «tri topličke nimfe» sačuvala se tako sve do današnjih dana.      

Dobro došli u Varaždinsku županiju!

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Varaždinske županije

Sponzorirani članak