Stazom prošlosti, tragom kulture i prirode – istražimo Karlovačku županiju

Krenimo već ove zime..

Malo se koja destinacija u Hrvatskoj, može pohvaliti da je na relativno maloj površini uspjela objediniti atribute čudesnog parka prirode, zanimljivih nedirnutih planina, čistih rijeka, vrijednih povijesnih lokaliteta, kulturnih ustanova i prirodnih čuda.. Što sve možete obići u ovoj županiji zimi, prebogatoj brojnim sadržajima, nevjerojatnom prirodom i kulturno povijesnim atrakcijama, donosimo u ovom kratkom vodiču. Karlovačka županija sa lepezom svoje raznolike ponude, može biti idealna izletnička meka tokom cijele godine a ove zime možemo istražiti kulturno – povijesne točke uz popratne zanimljivosti. Pa krenimo u šetnju:

Stari grad Ozalj

Stari grad Ozalj impresivno je zdanje i biser hrvatske kulturne i povijesne baštine smješten na vrhu litice podno rijeke KupeOd 1928. godine dvorac je posebnom darovnicom kneza od Thurn i Taxisa, Alberta Maria Lamoral, predan u ruke  družbi „Braće hrvatskoga zmaja” na brigu i čuvanje kao kulturno i povijesno dobro u službi hrvatskog naroda.

Zvonimir Gerber autor fotografije

Građen i nadograđivan u različitim epohama, Stari grad Ozalj povijesno je i arhitektonski raznolik. Ostaci starih rimskih zidina upućuju da je početak gradnje Starog grada započeo još u VI. stoljeću. Od 1244. godine do danas ovo prekrasno povijesno zdanje bilo je u posjedu kralja, zatim obitelji Babonića, Frankopana, Zrinskih, Petazzi, Perlasa, Batthyanya, Thurn i Taxisa te Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“.

Ana Vukanović, autor fotografije

Najvrednija ostaviština grada je  Zavičajni muzej Ozalj,  smješten u Starom gradu. Svojom građom obuhvaća povijest od 6.000 godina, koja se može pratiti putem pisane povijesti i arheoloških artefakata. Muzej također raspolaže vrijednim izlošcima iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, koja je poznata pod nazivom „Ozaljski kulturni krug“, a čiji se književni izraz temeljio na jeziku ozaljskog kraja koji predstavlja osebujan spoj čakavštine, kajkavštine i štokavštine. U muzeju se, među ostalima, nalaze i zbirke hladnog i vatrenog oružja, artefakata pretpovijesnog razdoblja, crkveno-vjerskih izložaka, kao i djela poznate slikarice Slave Raškaj, rodom iz Ozlja.

Rastoke – najljepša slunjska razglednica

arhiv TZG Slunj

Rastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Po svom nastanku Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera.

arhiv TZG Slunja

Za razliku od tih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama. Ono što je priroda tisucama godina stvarala a čovjek kasnije, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, izgradio, s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu.

foto: arhiv TZG Slunja

Zbog sklada povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

foto: arhiv TZG Slunja

Inače Slunj je proglašen drugim najgostoljubivijim gradom na Zemlji prema Guest Review Awards 2018 Booking.com-a.


A u Slunju će vam preporučiti slijedeće: Šetajući stazom šume i vode zalutajte do izvora Slunjčice, pronađite tirkizno oko jezerca čije su dubine još neistražene. Krenite na avanturu prolaska kroz Matešićevu špilju gdje uđete na jednom kraju, a na drugom izađete u Koranu. Spustite se kajakom kroz kanjon Korane ili Mrežnice i javite nam ako uspijete odabrati koja je ljepša. Odvozite svih 110 km biciklističkih staza u okolici. Okupajte se na kupalištu na Korani, ohladite u Slunjčici. Krenite na nordijsko hodanje, paintball ili na neki od festivala. Slunj je dragulj kontinentalnog dijela Hrvatske.

GRADSKI MUZEJ KARLOVAC

foto: Denis Stošić

Gradski muzej Karlovac osnovan je 1904. godine, a od 1953. godine smješten je u najstarijoj gradskoj zgradi, kuriji na Strossmayerovom trgu. Kuriju je 1630. godine dao podignuti zapovjednik tvrđave Karlovac, general Vuk Frankopan. Ovaj muzej danas raspolaže zbirkom od 18 tisuća predmeta. Muzej posjeduje najbogatiju zbirku prapovijesne figurativne umjetnosti u Hrvatskoj: zbirka od oko 500 glinenih idola iz starijeg željeznog doba potječe s arheološkog nalazišta Turska kosa kraj Topuskog.

ZAVIČAJNI MUZEJ OGULIN

foto TZG Ogulin: Zavičajni muzej Ogulin

Zavičajni muzej u Ogulinu smješten je u prostorijama starog grada Ogulina (Frankopanski kaštel). Otvoren je 1967. godine. Obuhvaća arheološku, etnografsku, planinarsko-alpinističku zbirku i zbirku starog oružja, spomen-sobu književnice Ivane Brlić-Mažuranić, izložbu akademskog slikara Stjepana Galetića (oboje su rodom iz Ogulina) i druge vrijedne sadržaje.

foto: TZG Ogulin, Zavičajni muzej Ogulin

U 2008. godine obnovljenoj kapelici svetog Bernardina izložena je restaurirana nadgrobna ploča Stjepana Frankopana iz 15. stoljeća. A nemojte propustiti kada ste u Ogulinu, ni posjetu Ivaninoj kući bajki.

IVANINA KUĆA BAJKI

Na svega 2 km od autoceste Zagreb Split, smjestio se zavičaj bajki – Ogulin.
Kad dođete u Ogulin, došli ste ujedno u vilinski svijet nad kojim još uvijek lebdi duh Ivane Brlić Mažuranić, pa stoga nije neobično da je tamo niknula Ivanina Kuća Bajke.

foto: Ivanina kuća bajke

Ovaj jedinstveni u svjetskim okvirima multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje, slavi bajke i jedinstveno naslijeđe Ivane Brlić Mažuranić, te inspirira brojne posjetitelje na ljubav prema knjizi, čitanju i predaji ogulinske književnice, čije su bajke oduševile i nastavljaju oduševljavati brojne generacije čitatelja.

MUZEJSKA ZBIRKA FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U KARLOVCU

U muzejskoj zbirci Franjevačkog samostana u Karlovcu ističu se barokne slike i oltarne skulpture franjevaca nastale od 17. do 19. stoljeća. U zbirci se čuvaju i liturgijsko posuđe, svijećnjaci i slični predmeti umjetničkog obrta. Posebno su vrijedni augsburški radovi od srebra: pokaznica karlovačkog generala Josipa Herbertsteina iz 1684. godine i kadionica s kraja 17. stoljeća. Porculan i namještaj uglavnom su bečki radovi iz 19. stoljeća. Knjižnica sadrži rijetka izdanja vezana uz rad franjevačke gimnazije u Karlovcu od 17. do 19. stoljeća.

ZBIRKA ORUŽJA DOMOVINSKOG RATA U KARLOVCU – jedina zbirka oružja na otvorenom

foto: arhiv TZ Karlovačke županije

Karlovačka četvrt Turanj, koja je u  borbama od 1991. do 1995. godine posve razorena, prozvana je “Mali Vukovar”. Na prvoj crti bojišta gdje je obranjen Karlovac, 2002. godine otvorena je jedina hrvatska zbirka oružja Domovinskog rata na otvorenom. Sadrži 20-ak izložaka koji plijene pažnju: borbeni zrakoplov, tenkovi, oklopna vozila, topovi… “Muzej” čine i razrušene vojne zgrade, građene na mjestu prve predstraže Karlovca (turan(j), od njemački Thurn – toranj) iz 1580. godine.

Sve podatke i informacije o ovim lokalitetima i odredištima možete pronaći na slijedećim poveznicama: Bogate muzejske zbirke:

Web i Social:

Turistička zajednica Karlovačke županije
Facebook Turističke zajednice Karlovačke županije

Dobrodošli u jednu od naljepših hrvatski županija – Karlovačku županiju!

Sponzorirani članak

 

Sponzorirani članak