Znate li zašto je Kastav odličan izbor za vikend bijeg? 

 

Nedaleko Rijeke i Opatije, na brijegu visokom 365 metara nalazi se pitoreskni gradić Kastav, koji zbog položaja pruža svakom posjetitelju uživanje u pogledu na sve strane svijeta – na Kvarner, otoke, Rijeku i planinske vrhove Gorskog kotara u zaleđu. Kastav je sačuvan od gradske vreve, a opet u svom ritmu slobodan svakome pružiti nevjerojatno gostoprimstvo. U njemu će vas oduševiti bogata povijest, spomenici kulture, tradicija, bogata turistička ponuda ali i posebnosti po kojima je poznat. 

A što je još posebnost Kastva i zašto je on odličan izbor za vikend bijeg? 

Sve počinje na gradskom trgu kojeg mnogi opisuju kao srce Kastva. Nazvan je Lokvina po lokvi iz koje se skupljala kišnica za potrebe žitelja Kastva iako postoji još jedna priča obračunu Kastavaca  s omraženim kapetanom Franom Morellijem koji je za vrijeme svoje vladavine 1666. želio podići porez (o čemu svjedoči cisterna na čijem grlu je uklesana godina kastavske pobune ). Na ovom se mjestu danas nalazi i kultni restoran (s hotelom) Kukuriku u kojem ćete doživjeti poseban doživljaj. Spavat ćete poput kraljeva na ugodnim krevetima kroz čije prozore puca pogled na zidine ovog grada, a kroz dan uživati u selekcijama slow food tanjura sljubljenih s posebnim vinima. 

Bela nedeja u Kastvu, turistička atrakcija koja privlači gastronome i turiste 

Kastav ima i čuvenu Kastavsku Ložu koja je najveća i najočuvanija loža na Kvarneru, izgrađena 1571. godine u vrijeme kapetana Pavla Zadranina. Na ovom je mjestu zasjedalo Vijeće, bila je sudnica, a za vrijeme Bele nedeje na ovom bi se mjestu održavali sajmovi, plesovi i zabave. Današnja funkcija se ne razlikuje previše od nekadašnje jer se na Dan Grada Kastva, 6. lipnja upravo pod Ložom održava svečana sjednica Gradskoga vijeća, a na Belu nedeju se ovdje, kao i u cijelom gradu, održava jedinstvena trodnevna fešta od mladoga vina već više od 600 godina! Manifestacija se održava prvog vikenda u listopadu, a  kroz koju se priča o povijesti, gastronomiji i običajima ovog kraja. 

Znate li da Kastav ima Aleju velikana

U njoj se nalaze Vjekoslav Spinčić, Matko Laginja i Matko Mandić poznati po prosvjetiteljskomu radu tijekom druge polovice XIX. stoljeća te borbi za nacionalna, ekonomska i politička prava žitelja ovoga kraja, Ivana Matetić Ronjgov, muzikolog i skladatelja, koji je postavio teorijske temelje tzv. istarske ljestvice i  Vladimir Nazor, veliki hrvatski književnik koji je u Kastvu na mjestu ravnatelja Učiteljske škole proveo 10 godina (od 1908. do 1918.), što ga je inspiriralo da upravo ovdje počne pisati na čakavštini. 

U Kastvu žive umjetnici! 

U to ćete se uvjeriti čim prođete kroz gradska vrata i pogledate zanimljivo ukrašene ulaze u galerije. Tu ćete pronaći galeriju akademskog slikara Željana Pavića čija će vas vrata oduševiti i ako su zatvorena,  prije prolaska kroz Volticu slijeva je atelier Saše Jantoleka. Oba umjetnika rade jako lijepe suvenire koji krase domove brojnih stanovnika Kvarnera, ali i turista koji ove rukotvorine biraju kao uspomene na Kastav. 

Crekvina je trebala biti najveća crkvena građevina na hrvatskoj obali…

Sve je počelo u 18. stoljeću, kad je u Kastvu živjelo čak 7000 žitelja. Crkva je trebala biti dugačka 50 metara, visoka i široka po 20 metara kako bi mogla primiti više od 3000 vjernika.  Radovi su počeli, no došlo je i do raspuštanja isusovačkog reda (1773.) pa je crkva ostala nesagrađena. Uz ovu, na Kastvu ćete čuti i legendu o Kastavki koja je radila na gradnji crkve te je proklela kao mjesto koje nikad neće biti završeno. Kako god, danas Trg Crekvina s ostacima crkve slovi za jednu od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu gdje se održavaju brojni koncerti i razne manifestacije koje su prepoznali domaći ali i strani gosti.

 

Novitet na Kastvu – Kuća belice

U Kastvu se pije vino Belica, lokalna kupaža bijelih sorti vina u vinogradu, koja je sve cjenjenija u hrvatskim enološkim krugovima, a odlikuje se jedinstvenim okusom trsova dozrelih na osunčanim bregovima Kastavštine. Belica daje odlično vino koje se može kušati u ugostiteljskim objektima Kastva ali i u novootvorenoj Kući Belice, muzeju posvećenom upravo tradiciji vinarstva i vinogradarstva Kastva. Ovaj interpretacijski centar nalazi se u  staroj gradskoj jezgri, a sadržajem je prilagođena različitim dobnim i interesnim skupina posjetitelja. 

Što pojesti u Kastvu? 

Grad na brege kako nazivaju Kastav tradicionalno sljubljuje mediteransku i kontinentalnu kuhinju. Iako je kroz povijest mijenjao brojne uprave, Kastav je uvijek bio svoj i svjetski što se vidi i po gastronomskoj ponudi. Kako izgleda fuzija domaćeg i svjetskog možete doživjeti u hotelu Kukuriku poznatom po ‘slow foodu’. Na obodu grada nalazi se s Oštarija Fortica s prekrasnim pogledom po kojem je dobila ime. Na ovom mjestu se jede ‘po domaći’ a na tanjurima se nalaze lokalne i sezonske namirnice kreativno pretvorene u prefine zalogaje. Kad ste ovdje obavezno kušajte obrazine u teranu ili ručno rađenu paštu ‘iz padele’. 

 

Kastav, mjesto za zaljubljenike u prirodu! 

Samo nekoliko koraka je potrebno da iz centra Kastva uronite u idilu kastavskih šuma (Loza i Lužina), prošetate označenim i tematskim stazama, osvojite kastavske vrhove i uživate u pogledu koji se s njih pruža. Tik iza Crekvine svakog turista čekaju električni brdski bicikli kojima se mnoge staze mogu proći na dva kotača. Osim jedinstvenog outdoor prostora, u Kastvu postoji i moderno opremljena sportska zona namijenjena kako profesionalnim tako i rekreativnim sportašima. 

Foto: Nikola Zoko