More
  Naslovnica Lifestyle Događanja Vinska faca poslije placa

  Vinska faca poslije placa

  Bibich, Poletti i Kabaj – tri velika vinara na subotnjoj špici točila svoja vina

  Piše: Tomislav Radić

  U subotu 9. 11. 2011.  na događanju Vinska faca poslije placa  po 4. put u  središtu Zagreba u vinoteci Witrina blizu glavne tržnice(plac) Dolac okupile su se važne „vinske face“.

   „Da bi osjetili i razumjeli vino, s njim morate, baš kao i sa ženom, ući u odnos“ rekla je prva faca, skradinski vinar Alen Bibich.

  Druga faca Peter Polleti iz Istre, vlasnik obiteljske vinarije koja ima tradiciju  od 1842. godine,  rekao je  : „S vinom  je  kao i sa ženama, što ga više pijete, to vam je bolje i postajete ovisnik, i o vinu i o ženi.“

  Treća faca bio je Jean-Michel Morel, slovenski zet, čija vina imaju ime po ženinom prezimenu Kabaj i koji je donio  francuski nonchalance na Goriška brda.

  Peter Poletti predstavio se sa svježom, ali moćnom malvazijom i lijepim, školski uglađenim, teranom iz 2016.

  Kabaj je svoja vina točio iz magnum boca i to Pinot bijeli 2015. i Cuvée Morel 2010. (bordoška kupaža s većinskim merlotom). Bibich je donio dva vrlo karakterna vina Bas de Fain sauvignon blanc 2015. i Bas de bas crno 2015. (90% syrah s nešto  merlota i plavine.)

  Uz vina kušali su se proizvodi  OPG-ova Kvež i Miščević. Branko Kvež iz Svetog Križa Začretje, donio je ukusne zagorske salame i šunkice i  jeger koji je oduševio prisutne.

  Vlasnik mini sirane Milan Mišević iz Josipdola  ponudio je sireve od mlijeka s vlastitih pašnjaka od dimljenih do onih s ljutom paprikom, medvjeđim lukom ili mediteranskim biljem.

  Osim vinskih među prisutnima bile su i neke druge ne-vinske face. Književnica Olja Raičević, koja je nedavno dobila V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji roman, došla je kao vinski skeptik, a događanje je napustila kao preobraćeni vinoljubac. Arhitekt Otto Barić rekao je da uskoro počinje gradnju jedne posve nove vinarije u Dalmaciji.

  Na ovom događnju sve se posložilo , čak se ni kiša nije usudila padati. Organizatorice Manuela Maras i Jelena Bulum iz subote u subotu  postavljaju sve više ljestvicu svog vinskog projekta. Pitanje je samo što i tko nas čeka na sljedećoj Vinskoj faci?

  Snimio: Marko Čolić

   

  PRATITE NAS

  1,381SljedbeniciSlijedi