Barokna slavonska ljepotica Nova Gradiška

Upoznajmo Novu Gradišku, mladu damu divne Slavonije, baroknu ljepoticu koja vješto kombinira tradiciju kasnog baroka sa modernim.  Stara gradska jezgra uz moderan urbani dio, tvore neodoljivu cjelinu, u kojoj na njenim ulicama osluškujete pulsiranje života.

Predstavljamo nekoliko atrakcija vrijednih posjete i nadamo se da će vam ovaj ljupki slavonski gradić, smješten u srcu Brodsko – posavskog kraja, ostati u najljepšem sjećanju kroz svoje atribute. A oni su brojni i kreću se u rasponu otkrivanja zanimljive okolice, bogate gastronomije, do brojnih kulturnih predjela i atraktivnih izletišta.

Kulturne i sakralne atrakcije Nove Gradiške 

CRKVA SV. TEREZIJE AVILSKE Središnje mjesto u gradskoj jezgri staroj 300-tinjak godina zauzima ovaj spomenik vjere, kulture i trajanja grada, novogradiški arhitektonski dragulj, prepoznatljiv simbol u vizuri grada, okamenjena glazba, kako crkvicu nazivaju umjetnici. Crkva po svojim graditeljskim karakteristikama pripada značajnim spomenicima sakralnog graditeljstva kasnog baroka u Slavoniji.

GLAVNA STRAŽA – stari sud i zatvor, kasnobarokna građevina s otvorenim polukružnim arkadama i trijemom u prizemlju, poznate novogradiške „bolte“.
Nastavak šetnje otkrit će vam zgrade Gradskog muzeja i Općinskog suda, izgrađene u drugoj polovici 18. st.

foto: Mladen Božičković

 

ŽUPNA CRKVA BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE – podignuta je u prijelaznom kasno-barokno-klasicističkom slogu ( 1811.-28.). U unutrašnjosti crkve najvrjedniji je zidni oslik uprizorenja Kristovog rođenja i Sv. Trojstva na zidovima svetišta, s likovima četiri evanđelista, smještenima u medaljonima iznad prozora, Svetom Cecilijom, Kraljem Davidom i anđelima na zidu pjevališta, djelo poznatog hrvatskog slikara Celestina Medovića.

foto: Mladen Božičković

Šećući starom gradskom jezgrom naići ćete na novogradišku gimnaziju , staru, uglednu damu koja i nakon više od stoljeća, jednako blista svojim graditeljskim sjajem.

 

NOVOGRADIŠKA GIMNAZIJA – zgrada je podignuta prema nacrtima poznatih arhitekata Ludwiga i Hulsnera iz Leipziga (1894.-96.) i svojom ljepotom dominira vizurom grada. Brojni njeni učenici u proteklih su stotinjak godina školujući se u gimnaziji postigli iznimne rezultate i ugled u javnom i društvenom životu Hrvatske, ali i izvan njenih granica – Miro Gavran, Ivo Štivičić, Tito Bilopavlović, Kazimir Klarić, Ivan Slišurić, Željko Kneževeć, Ferdinand Kulmer, Tomislav Petranović, Marijan Bušić i dr.

foto: Mladen Božičković

Na središnjem djelu Nove Gradiške, smješteno je srce grada – središnji gradski trg i park.

 

GRADSKI PARK – oblikovan je po uzoru na francuske perivoje s pravilnom mrežom staza. Početkom 20. st. uređen je u pejsažnom stilu engleskog parka, koji je zadržao do danas. U sjevernom djelu parkom dominira vodoskok Tri gracije, autora Vinka Fabrisa, iz 1978. godine.

foto: Mladen Božićković

ULICA SLAVONSKIH GRANIČARA-NOVOGRADIŠKA ŠETNICA

TISKARA I KNJIŽARA BAUER – secesijska građevina poznatog arhitekta R. Lubynskog izgrađena 1909. Prvu tiskaru u gradu osnovao je Mavro Bauer još 1882.godine. 1910. Bauer otvara Knjižaru u velikoj obiteljskoj secesijskoj zgradi u središtu grada. Poslove su nastavili Bauerovi sinovi, a tiskara je uspješno radila sve do 1941. Danas je u ovom prostoru smještena Turistička zajednica grada.

 

PAUN – secesijska uglovnica u Gajevoj ulici, sagrađena 1880. Zgradu je 1913. godine kupio bogati trgovac Veco Paunović i na ukrašeno limeno postolje krova stavio prekrasnog limenog pauna u prirodnoj veličini. Novogradiščani zgradu vrlo brzo prozvaše Paun i ona do današnjih dana ostade prepoznatljivi znak i u suvremenoj vizuri grada.

foto: Alen Kocić Koc

 

UPRAVNA ZGRADA HRVATSKIH ŠUMA – još jedna arhitektonska ljepotica, nedavno potpuno obnovljena  secesijska građevina sagrađena 1913., godine umijećem graditelja Kaučića i Florschutz Gyiketta.

foto: Alen Kocić Koc

TRG DR. FRANJE TUĐMANA

autori spomenika su akademski kipar Stanko Jančić koji je izradio kip ranjenog hrvatskog branitelja i arh. Zvonimir Krznarić zaslužan za građevinski projekt i hortikulturno uređenje okoliša. Na granitnom memorijalnom zidu spomenika uklesana su imena 357 hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.

 

Otkrivanje pulsa grada najljepše je i najlakše uz šetnju. Tragom vremena kroz stara zdanja i spomenike, možemo oslušnuti šapat povijesti i brojnih  priča koje se otkrivaju najstrpljivijima. Upoznajte Novu Gradišku – biser Brodsko posavskog kraja, obiđite njene tajne kutke i skrivene ljepote, toliko toga ima pokazati. Čekamo vas.

Više informacija:

tzgng.hr

www.tzbpz.hr

Pratite nas na Facebooku