Vincekovo u Daruvaru – svečanost mlade kapljice i novih početaka

Pozivamo vas na Vincekovo u Daruvaru koje će se održati dana 18. siječnja s početkom ju 11h u vinogradima Badela 1862 d.d. Vinarije Daruvar.

Vinogradarski blagdan posvećivanja trsja. Dug i trnovit put do vrhunske vinske kapljice svake godine počinje otvaranjem radova u vinogradu, blagoslovom trsja o blagdanu Svetog Vinka. U Daruvaru je ova tradicija iznimno omiljena i njeguju je svi vinogradari.

Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara obilježava se 22. siječnja koji se uzima kao početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze.
Širom Lijepe naše brojni vinogradari obilježavaju ovaj dan kojim žele odati simboličnu čast početku nove vinogradarske godine. Vinari  tada obilaze svoje vinograde, posjećuju svoje vinograde, zaliju poneki trs dobrom kapljicom, daruju ga domaćom kobasicom te režu prve rozgve sa reznika i nose ih kući.

Tom prigodom se vrši obred rezidbe trsa, a odrezani trs se obredno “krsti” starim vinom, ukrasi kobasicama i daruje pšenicom, kukuruzom, grožđem i kruhom, sa željom da bude plodan i bolje rodi. Odrezano trsje se potom stavlja uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Po pučkom običaju sve je popraćeno pjesmom i glazbom uz prigodne svečanosti i obilazak vinskih kleti te ponudu domaćeg vina. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, nađe se tu  pečene slanine, čvaraka, kulena preko šarana do srnećeg paprikaša. Dobra kapljica i ukusna hrana često budu motiv da se zabava produži do dugo u noć.

Uz obavezno pečenje kobasica i špeka na dugačkim štapovima iznad vatre, uz pjesmu, ples i kuhano vino, održava se pučko i crkveno posvećivanje trsja, ogledna rezidba, vješanje kobasica na još uspavanu lozu i obilato polijevanje obrezanih trsova mladim vinom za bolji urod.

U nastavku donosimo program Vincekova 2020 i pozivamo vas u vinograde Badela 1862 d.d. Vinarije Daruvar da se zajedno proveselimo nagovještaju proljeća i novim počecima uz mladu kapljicu odličnog vina s mirisnog daruvarskog vinogorja!

Izvor i fotografije: www.visitdaruvar.hr