Tajanstveni svijet podzemlja – najljepše špilje u Hrvatskoj

autor: Putni kofer

Prekrasno more i otoci, slavonska ravnica, brežuljci sjeverne Hrvatske, zelenilo Gorskog kotara… Koliko je hrvatska priroda lijepa svi dobro znamo i mi na Putnom Koferu trudimo se neprestano vam otkrivati neka nova, manje poznata mjesta koja se ističu ljepotom i posebnošću. Ali osim onoga na površini, i hrvatsko podzemlje skriva niz fascinantnih lokacija koje svojom ljepotom intrigiraju i ostavljaju bez daha. Istražili smo koje kontinentalne špilje u Hrvatskoj se svakako isplati posjetiti – većina se, nakon zimske pauze, otvara u ožujku ili tijekom travnja. I mala napomena: u svima je temperatura tijekom cijele godine između 5 i 10 stupnjeva pa svakako krenite na izlet prikladno odjeveni!

BARAĆEVE ŠPILJE

Samo dvadesetak kilometara od Plitvičkih jezera nalazi se zaštićeno područje prepuno fosilnih ostataka iz pleistocena, ali i endemske faune.  Ipak, najbrojniji stanovnici Baraćeve špilje su šišmiši, koji sad još uvijek spavaju zimski san zbog čega je špilja zatvorena za posjećivanje. No tijekom ožujka oni se bude iz hibernacije i ljudska prisutnost im više neće predstavljati prijetnju, pa će posjet opet biti moguć. Obilazak traje oko 60 minuta, prolazi se osvijetljenim putem između velebnih siga i doznaje o tisućljetnom nastajanju špilje, geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima, kamenim spomenicima… Cijena ulaznice za odrasle je od 50 do 75 kuna.

Foto: Baraćeve špilje, Rade Jug

CEROVEČKE PEĆINE

Cerovačke pećine, ili špilje, nalaze se na južnom dijelu Parka prirode Velebit i jedan su od najpoznatijih i najznačajnijih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Trenutno su, nažalost, do daljnjeg zatvorene za posjete zbog provođenja projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem“. Čim opet bude moguće obići ih, isplanirajte izlet, isplati se! Sastoje se od Donje, Srednje i Gornje špilje s preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje. Iznimno su bogate nalazima iz davne prošlosti, a tu je i jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj.

Foto: PP Velebit, autor Romeo Ibrišević

MANITA PEĆ

Foto: NP Paklenica, Dinko Stopić & Dražen Mimica

Špilja Manita peć nalazi se na području nacionalnog parka Paklenica i jedina je u ovom parku otvorena i uređena za posjećivanje. Ove je godine, nakon zimske pauze, otvaranje planirano za travanj. Špilja obiluje sigama, a najčešći su tipovi stalagmiti, stalaktiti, sigasti stupovi (stalagnati) i špiljske kamenice (kaskade). Neki od ukrasa imaju toliko zanimljiv oblik da su nazvani po njemu, tako primjerice u špilji možete vidjeti vješticu, kacigu, orgulje…

Foto: NP Paklenica, Dinko Stopić & Dražen Mimica

ŠPILJA VRELO

Ova špilja u Fužinama otkrivena je sasvim slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća prilikom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na tri i pol do čak četiri milijuna godina. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor. Špilju Vrelo godišnje posjeti više od deset tisuća ljudi. Zanimljivo je da je zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima. Trenutno radi samo vikendom i praznikom od 11 do 15 sati, a osnovna cijena ulaznica za odrasle je 30 kuna.

ŠPILJA VETERNICA

I „zagrebačka gora”, park prirode Medvednica, ima atraktivnu špilju uređenu za posjećivanje. Nalazi se na zapadnoj strani Medvednice i do nje je najlakše doći od planinarskog doma Glavica. Špilja Veternica je s više od sedam kilometara razgranatih kanala šesta po veličini u Hrvatskoj. Posjetitelji uz pratnju stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti dio njezinih tajni. Otvorena je od sredine ožujka do kraja studenog, svaki vikend, a uz najavu su mogući i grupni posjeti tijekom tjedna. Ulaznica za odrasle stoji 40 kuna.

Naslovna fotografija: Foto: PP Velebit, autor Romeo Ibrišević

izvor: Putni kofer