Naslovnica Aktivni odmor Želite li istraživati Velebit? Upoznajte čarobnu stazu, idealnu za hodanje

Želite li istraživati Velebit? Upoznajte čarobnu stazu, idealnu za hodanje

Vjerojatno nema puno onih koji nisu čuli za najpoznatiju planinarsko-pješačku stazu u Hrvatskoj, Premužićevu na Velebitu. No jeste li znali da tu stazu, ili njezin manji dio, zaista mogu prehodati svi prosječne kondicije, čak i obitelji s djecom, a priroda i pogledi koji će vas okruživati u svakom trenutku nešto su što se pamti i prepričava godinama. Upravo zbog toga Premužićeva staza je odlična za upoznavanje Velebita čak i onima koji nisu iskusni planinari. Zato gojzerice na noge, ruksak (s dovoljno vode u njemu) na leđa, i krenite u avanturu!

NAJČEŠĆE SE KREĆE SA ZAVIŽANA

Premužićeva staza duga je 57 kilometara, a proteže se od Zavižana u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit sve do Baških Oštarija na srednjem Velebitu. Najpopularnija ruta, i idealna za prvi susret s Velebitom, je ona od Zavižana, odakle možete prehodati dionicu koja vam odgovara i vratiti se kada procijenite da vam je dosta. Hoće li to biti dva sata do Rossijeve kolibe, ili ćete potegnuti i dalje, na vama je da procijenite.

STAZA NIJE STRMA NI TEŠKA

Najviša točka nalazi se na 1630 metara nadmorske visine na Zavižanu, a najniža na 920 metara nadmorske visine u Baškim Oštarijama. Dakle, šetajući od Zavižana zapravo se spuštate, i to vrlo blagim i ugodnim nagibom od prosječno 10 posto. No, iako nema uspona, teren je na prvom dijelu staze kamenit i treba vam dobra planinarska obuća. I obavezno ponesite dovoljne količine vode, na ruti nema izvora.

STAZA SE SMATRA GRADITELJSKIM REMEK DJELOM

O turističkom otvaranju Velebita razmišljalo se još početkom prošlog stoljeća. Gradnja je počela 1930. i trajala je tri godine. Za nju je bio zadužen inženjer šumarstva Ante Premužić po kojem je dobila ime. Staza se smatra pravim remek djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

Autor: Putni kofer

NAJČITANIJE

PRATITE NAS

8,132ObožavateljiLajkaj

IZDVOJENO