Prošećite zagrebačkim Cvjetnim trgom i usput uživajte u Baranji

Turistička zajednica Baranje zajedno sa TZ Bilje-Kopački rit i TZ Draž pozivaju vas na ”Dodir baRAnJe” – izložbu fotografija baranjskih autora, koja će od 16. do 30. travnja ove godine biti postavljena na Cvjetnom trgu u Zagrebu.  Fotografija govori više od tisuću riječi, pa su se organizatori na ovaj način odlučili prezentirati ljepote Baranje te motivirati Zagrepčane i njihove goste kako bi posjetili regiju između Dunava, Drave i granice s Mađarskom, te u njoj proveli pravi hedonistički odmor.

Ispod svake od 20 fotografija bit će postavljen natpis s objašnjenjem na hrvatskom i engleskom jeziku te QR kod koji vodi na stranicu TZ Baranje kako bi posjetitelji mogli pronaći detaljniju turističku ponudu.

Fotografije autora Nenada Milića, Dubravka Franjina, studia Romulić&Stojčić, Maria Đurkića i Zvonimira Jankovića u večernjim će satima biti osvijetljene ”na solarni pogon”. Ova kreativna izložba je samo jedna od aktivnosti ovih neformalno udruženih turističkih zajednica.

Baranja – zašto je volimo

Mistična Baranja obrubljena Dravom i Dunavom, na istoku opkoljena tajanstvenom močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima a na sjeveru otvorena putniku svojim mirisnim cestama i puteljcima, Baranja i danas uspijeva ostati posebnom destinacijom koja će putniku ispričati razne priče o tradiciji, obitelji, tajne životu, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, svadbama, bušama, pudarinama, šćetkanicama, paunićima, slamnjačama i kandilama. Tu je i njena spokojna priroda koja počiva na rubovima riječnih i močvarnih rukavaca koji otkrivaju tajne svjetove bilja i životinja, strpljivom izletniku ili slučajnom namjerniku. Bogatstvo prirode u svojoj tišini i svojoj nenametljivoj ljepoti.

Nigdje nije  tako istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda koji borave, te koji su prošli kroz prostore Baranje, kao na ovom prostoru. Tradicija i običaji opstali su dan danas na ovom bogatom pejzažu povijesti i kulture a ključni dokaz tome je bogata baranjska tradicionalna kuhinja.  Glavni sastojak je paprika, kulen, čvarci, Fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva kako u drugim krajevima Hrvatske, tako i izvan prostora naše zemlje.  Istražimo Baranju kroz ovu izložbu, sigurno smo da ćete nakon šetnje Cvijetnim trgom, poželjeti doznati o Baranji puno više.

Fotografije, izvor Instagram, Nenad Milić

instagram.com/nmilic82/

Izvor objave: Turistička zajednica Baranje

Posjeti: tzo-bilje.hr

instagram.com/visitbilje