Sunčana čipka – posebno naslijeđe zlatnih ruku

Sunčana čipka izrađuje se gotovo cijelo stoljeće u Brodskom Posavlju pod spretnim rukama slavonskih majstorica, koje su se od najmlađe dobi podučavale brojnim umijećima  izvedbe neponovljivih vezova, tkanja, šivanja, pletenja, goblena, i jedinstvenog čipkarstva. Umijeće čipkarenja danas je nažalost sve slabije, no inicijative koje rade na očuvanju tradicije izrade čipkarenja i dalje su aktivne. Sunčana čipka se izrađuje na području Brodskog Posavlja a najintenzivnije u selu Sikirevci smješteno istočno od Slavonskog Broda 40 km prema Županji.

Umijeće izrade sunčane čipke nastalo je na Tenerifima uz sjeverozapadnu obalu Afrike, a španjolskom kolonizacijom raširila se po svim zemljama Južne Amerike. Početkom 20. stoljeća dolazi u Europu pod nazivom ‘Tenerif čipka’, ali i kao ‘Paragvajska čipka’. U to vrijeme interes za egzotične čipke i druge vrste Europi nepoznatih ručnih radova, je izrazito velik, jer u modi je čak pretjerana primjena čipki na građanskoj pomodnoj odjeći. Čipka se izrađuje uz pomoć drvenih rama različitih oblika i veličina pamučnim koncem.

Sunčanu čipku čipkarice u Brodskom Posavlju zovu motivi i klep na koturić.
Motivi su šivana čipka rađena iglom na prethodno izrađenoj mrežici, kojoj se sve niti napete u krugu križaju u središtu, tako da izgledaju kao svojevrsna paukova mreža, ali i kao zraci sunca, žbice kotača, pa je otuda i čipka dobila ime sunčana.  Zadnjih godina čipkarice iz Sikirevaca i eksperimentiraju, motive izrađuju i koncem u boji, ili u više boja, a rade i koncem za zlatovez.

Sunčana čipka – nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske
Udruga ‘Sikirevački motivi’ osnovana je 2008. godine radi unapređivanja i razvitka, kao i sačuvanja izvornog ručnog rada,  zaštite sunčane čipke-motiva kao izvornog sikirevačkog proizvoda. Isto tako cilj udruge je sačuvanje cjelokupne izvorne slavonske baštine. Na njezinu inicijativu udruge Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u srpnju 2012. godine donosi Rješenje u kojemu se utvrđuje da je ‘Umijeće izrade sunčane čipke – motiva svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske’.

Posjetite i zapratite 

www.tzbpz.hr

www.facebook.com

fotografije: arhiv TZ Brodsko – posavske županije, Pixabay.com

PROMO