Stoljeće hrabrih odluka, inovativnosti i konstantnog prilagođavanja putnicima

18.10.2019. – Sinoć je u Zagrebu održana proslava povodom 100 godina zrakoplovne kompanije KLM. Tog davnog 17. listopada 1919. KLM je izveo svoj prvi let. Ovom proslavom se obilježilo i 5 godina direktnih letova između Zagreba i Amsterdama i nešto više od 2 godine letova Split-Amsterdam i obrnuto.

 U ovih 100 godina kompanija se suočila s mnogo izazova no dobrim odlučivanjem i spremnošću na rizik nalaze se na vrhu zrakoplovne prijevozne industrije. Komentirajući poslovne rezultate, predsjednik uprave Thijs Komen rekao je da je prošla godina (2018.g.) za KLM bila najbolja godina u stoljetnom poslovanju i da je ove godine u rujnu prevezeno 5 posto više putnika u odnosu na rujan 2018. Naglasio je da je KLM kompanija koja se fokusira na održivi razvoj, zaštitu okoliša i nova inovativna rješenja u cijeloj industriji i da KLMu nikada nije bio problem povesti industriju u novom smjeru što pokazuju svojim aktivnostima po pitanju  zaštite okoliša i ljudi. Prije nekoliko tjedana pokrenuli su kampanju Fly responsibly koja poziva sve dionike u zračnoj industriji, ali i putnike da budu odgovorni. Jedna od mogućnosti za tvrtke, ali i za pojedince je kompenzacija CO2 otiska dobrovoljnim prilogom pri kupnji zrakoplovne karte. Sredstva dobivena ovim načinom usmjeravaju se na razvoj novih tehnoloških rješenja u zrakoplovnoj industriji te na pošumljavanje.

Kompanija sve više ulaže u održivi razvoj, zaštitu okoliša  i smanjenje CO2. Iako je zrakoplovna industrija odgovorna za svega 2-3% ukupne CO2 emisije plinova, KLM je odlučan u namjeri da smanji količinu smeća, emisije CO2, korištenje vode, papira i optimizaciju ruta i procedura.

I ove godine je Air France-KLM grupa dobitnik prestižne nagrade *Dow Jones Sustainability Index (DJSI) zbog aktivnosti koje provodi kako bi se smanjila emisija CO2, podigla razina svijesti i potreba za recikliranjem, pošumljavanjem i utjecajem na lokalne zajednice. Ovo je već 15. godina za redom kako je grupacija proglašena svjetskim liderom u zrakoplovnoj industriji po pitanju društvene odgovornosti i održivosti.

Upitan da komentira budućnost zrakoplovne industrije g. Komen je rekao da ju vidi u „nebu bez granica“ jer je to najbolji način za optimizaciju ruta, u ulaganju u tehnologiju, prijelazu na održivo gorivo, konstantno ulaganje u obnovu flote i inovativnosti.

„Putnici su sve zahtjevniji i mi se tome moramo prilagoditi. 1924.godine za let prema Bataviji (današnja Jakarta) nam je trebalo 22 dana i prevozili smo svega 4 putnika, a danas za te iste udaljenosti nam treba svega 7 do 8 sati, a broj putnika je 100 puta veći. Zrakoplovna industrija se mijenja, tehnologija je to koja nameće nova rješenja i mi moramo ići u korak s tržištem.“

Ono što se priprema je Flying-V visoko energetski učinkovit zrakoplov na velike daljine. Dizajn zrakoplova integrira putničku kabinu, teretni prostor i spremnike za gorivo u krilima, stvarajući spektakularni V-oblik. Njegov poboljšani aerodinamični oblik i smanjena težina značit će da koristi 20% manje goriva od Airbusa A350, današnjeg najnaprednijeg zrakoplova.

Gdine KLM je udružio svoje snage s Air Franceom u zajedničku kompaniju Air France – KLM, a 2013. godine KLM je prvi puta letio na bio- gorivo na ruti Amsterdam – Paris.

Danas KLM povezuje svoj centralni hub u Amsterdamu sa 162 ruta po cijelome svijetu, su 2018.godini prevezao je rekordnih 34,1 milijuna putnika.

*Indeks DJSI Europe and World, zajedno izračunavaju tvrtke Standard & Poor’s i upravitelj imovine RobecoSAM, nagrađuju 144, odnosno 318 najodgovornijih kompanija. DJSI-ovo rangiranje temelji se na detaljnoj analizi ekonomskih, socijalnih i okolišnih performansi više od 3.500 međunarodnih tvrtki i procjeni brojnih kriterija poput korporativnog upravljanja, odnosa s kupcima, politike zaštite okoliša, radnih uvjeta i socijalnih inicijativa.

KLM  – povijest kompanije
KLM je već 100 godina pionir u zrakoplovnoj industriji i najstarija je zrakoplovna kompanija koja i dalje posluje pod svojim originalnim imenom. KLM želi biti najuspješnija, najinovativnija i najučinkovitija zrakoplovna tvrtka u Europi, nudeći pouzdanu uslugu i vrhunske proizvode.
KLM je u 2018. godini prevezao rekordnih 34,1 milijuna putnika, nudeći svojim putnicima izravne letove do 162 odredišta modernom flotom većom od 214 zrakoplova. Zrakoplovna kompanija zapošljava više od 33.000 ljudi širom svijeta. Mreža KLM povezuje Nizozemsku sa svim ključnim svjetskim gospodarskim regijama i moćan je motor koji pokreće nizozemsko gospodarstvo. KLM će biti prva zrakoplovna kompanija u svijetu koja je proslavila stotu obljetnicu.
Za više informacija pogledajte: www.klm.hr

Tina Eterović Čubrilo