Predstavljanje vina Ivana Sokača

Svojevrsna vinarska tribina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ugostila je vinara iz Strmca Stubičkog Ivana Sokača. Okupljenim novinarima i ljudima iz vinske struke obratili su se vinar Ivan Sokač , sommellier Tomislav Jakopović i organizator promocije pod nazivom „Vrijeme je za…“. Po jednodušnoj ocjeni nazočnih bilo je to ugodno, inspirativno i otkrivalačko vrijeme jer su Sokačeva vina za mnoge bila pravo otkriće. Utoliko je ovo predstavljanje ispunilo svoju osnovnu svrhu upoznati vina i vinara na najbolji mogući način…

Ono što je vidljivo Ivan Sokač radi svoje vinogradarstvo i vinarstvo na temeljit i studiozan način. Ne žuri i ne „trči pred rudu“, kako bi se reklo u narodu, već vinima daje vremena da dođu u punu formu da bi izišla na tržište.Aktualizirali smo to i prije kušanja crnog Cuvee-a 2018 a ponajviše na tom vinu. Od deset ponuđenih vina nijedno nije bilo ispod razine i bilo je stvarno teško odlučiti se za vrhunac večeri. Za neke je to, razumljivo, bio izbor bobica graševine iz 2017. Oduševljenje i opće priznanje je izazvao prijedlog Željka Suhadolnika , doajena novinarstva o vinu, da probamo još jednom graševinu iz 2016.inače pobjednika na GASTU u Splitu 2018.u vrlo jakoj konkurenciji sa 89 osvojenih bodova, zlatom i titulom šampiona.

Ali ni ostala vina: od dvaju rajnskih rizlinga 2015. I 2017., moćnih sauvignona 2019. i 2017. sa po 14% alkohola tako usklađenog da ne prevladava, preko muškata žutih iz 2019. I 2017.do već spominjanog Cuveea -nisu zaostajala kvalitetom. U najavi sam napisao da će Tomislav Jakopović imati slatke brige u kušanju i pripremi za predstavljanje jer od toliko dobrih i odličnih vina neka su morala izostati a Ivan Sokač može mirno spavati jer je kvaliteta neupitna. Nisu to velike količine u usporedbi sa drugim vinarima u Hrvatskoj, 8000 loza i oko 12000 litara vina, ali škarta nema -sve je dobro! A to je rijetka pojava u hrvatskom vinarstvu gdje često u proizvodnji više desetaka tisuća litara vina ima svega i svačega…Bravo Ivo.

Interakcija Jakopovića i vinara sa nekolicinom raspoloženih za diskusiju ( Vito Andrić, Tomislav Radić, Željko Suhadolnik, Davor Novak…) bila je živa, zanimljiva, poučna. Sokač je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron, i kao što mora biti precizan u svom poslu jer proizvodi opremu za mjerenje i regulaciju temperature, tlaka , vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina tako je precizan i u stvaranju vina što smo mogli čuti više puta tijekom večeri. „Vinski elektroničar“kako je naslovljen tekst u portalu Fama od prije tri godine.

Glavni vinogradi se nalaze na pozicijama Rebar gdje je i klet te manja kušaonica, zatim na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Dobio je mnogobrojna priznanja, preko stotinu, počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva, već spominjanog Gasta do dvije najnovije zlatne medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na velikom međunarodnom festivalu (preko stotinu vinara i 500 uzoraka) u Gornjoj Radgoni.Njegova vina se osim na kućnom pragu mogu kupiti i u prodavaonicama Vrutka. Zadnjih godina vinar je imao problema sa mrazom pa na završetku ovoga teksta uz dobro zdravlje želimo mu i dobru vinogradarsku godinu.

Vina su služena slijedećim redoslijedom: 1.Graševina 2017. 2.Graševina 2016. 3.Rajnski rizling 2017. 4. Rajnski rizling 2015. 5. Sauvignon 2019. 6. Sauvignon 2017. 7. Cuvee crni 2018. 8. Muškat žuti 2019. 9. Muškat žuti 2017. i 10. Graševina izbor bobica 2017.

Kušanje su pratili mali zalogaji (ementaler, punjene kifle i pašteta od tune ) cateringa „Mrvica“ iz Zagreba.