Lubenice: Nisu voće, al’ su gušti

Jeste li već posjetili Cres? Taj zanimljivi mistični otok, krije brojna iznenađenja,  a njegov najprepoznatljivi zaštitni znak, definitivno su Lubenice.

Lubenice su najzanimljivija i najosobitija gradska cjelina kamenih kuća na litici na zapadnoj strani otoka Cresa, 382 metra nad morem ponad prekrasne uvale i šljunčane plaže, Sveti Ivan. To je prethistorijsko naselje na vapnenačkom grebenu staro oko 4,000 godina. Mjesto ima ovalan oblik i kroz njega u smjeru sjever-jug idu dvije paralelne krivudave uličice. Gradić je nekada bio opasan zidinama. Na ulazu je crkva sv. Antuna Pustinjaka gotičkoga tipa iz XV. stoljeća.

Na gradskom trgu dominira i zvonik iz 1791. godine i trobrodna crkva Prikazanja Blažene Djevice Marije. Tu nedaleko je i gotička crkvica sv. Jakova iz XIV i XV., a na groblju crkvica sv. Stjepana iz XVII. i XVIII. stoljeća.
U mjestu samom život nažalost zamire, a gradić živim održava nekoliko staračkih domaćinstava, dok u ljetnim mjesecima sve odzvanja od glasova, cike i veselja mnoštva turista.
Lubenice su mjesto koje obavezno treba vidjeti.

Naša preporuka – šetnjom po Cresu kroz carstvo samoniklog bilja i bjeloglavih supova: Stoljetni maslinici, crnika, lovor, lavanda, ružmarin, mirisati će vam na čak 100 kilometara obilježenih i markiranih pješačkih staza na otoku Cresu.

izvor: YouTube, Saluto Team

Za sve one koji požele ponešto zahtjevniji program, preporuča se posjetiti 7 obilježenih eko staza na sjevernom najvišem dijelu otoka,  područje Tramuntane i tamo susretnete veličanstvenog bijelog supa.
Naime na otoku Cresu obitava oko 80 gnijezdećih parova bjeloglavih supova, a gnijezde se i na okolnim otocima Plavniku, Krku i Prviću.
Više o veličanstvenim supovima saznajte na www.supovi.hr

A više o Lubenicama saznajte iz videa (autor Željko Jelenski, Vimeo)

 

Priredio: rOskar