Legenda o Vatroslavu Jagiću

Legende kontinentalne Hrvatske

Legende naše lijepe zemlje predstavljamo pričom iz prekrasnog Varaždina. Jeste li čuli za legendu o Vatroslavu Jagiću? Ovaj hrvatski jezikoslovac, ubraja se u najznačajnije svjetske slaviste iz druge polovice devetnaestog stoljeća.

ilustracija
foto:enciklopedija.hr

No izradu njegovog kipa od samih početaka pratila je zla kob. Ovom rođenom Varaždincu u čast stogodišnjice rođenja, njegovi sugrađani su dali u Zagrebu izgraditi spomenik. Prvo je cijena bila viša od planirane no potom su prekoračeni i svi rokovi izrade.
Kad je spomenik bio gotov, srušio se od vlastite težine i uništio jedan stan u Ilici u Zagrebu. Nekim čudom, kip je preživio pad ali prilikom preseljenja u Varaždin, slomili su ga radnici. Želeći sakriti pogrešku, nesretnog jezikoslovca su malčice doradili.
Rezultat toga je taj da mu je lijeva noga kraća odnosno stoji u neprirodnom položaju, lijeva noga mu je ispružena a desna pored lijeve također ispružena.

Kip je nekako nakon svih nedaća ipak sretno stigao na svoje mjesto u šetalište V. Jagića, no kada je postavljen, tek tada je primjećeno da ima na sebi ženski kaput s gumbima na lijevoj strani.
Bez obzira na svu nevolju koja ga je zadesila, ovaj spomenik se nalazi na prelijepom mjestu.

a mi se nadamo se da ga u ovako čudesnom ambijentu, više ne može  pratiti zla kob.

Posjetite Varaždin i njegove brojne parkove, uređene šetnice i uživajte u arhitekturi jednog od najljepših baroknih gradova Hrvatske i saznajte zašto ga je i ugledni  The New York Times uvrstio na top listu svojih “52 mjesta koja morate posjetiti u 2014, uz bok impresivnim turističkim gigantima  iz cijelog svijeta.

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Varaždinske županije