Pronađite Zlatnu dolinu u Sesvetama – Slavonija nikad bliže

Usred zagrebačkih Sesveta u nepretencioznom  okolišu poslovne trgovačke zone na adresi Ljudevita Posavskog 5,  nedavno se otvorio restoran Zlatna dolina. Restoran čiji osnivači dolaze iz Požege, utkao je u svoj menu autentičan trag zlatnih polja i obilje&izobilje gastro ponude slavonskih tanjura.

Volite li mesnu ponudu u raskošnoj slavonskoj varijanti, ovdje će vas diskretno skriven iza postindustrijskog bedema negdašnjeg Getroa, dočekati topao restoranski objekt, šarmantno ukrašen etno detaljima iz slavonskih starih kredenci.

No osim ukrasa, ovdje vas dočekuje i  najfinija mesna plata, vinska karta vinarije Kaptol, te ukusno povrće svih boja i oblika uz domaći desert. Na meniju ima ribe, te nekoliko ribljih jela, no preporuka je ipak neki od brojnih mesnih specijaliteta, zato jer je slavonska trpeza poznata prije svega po obilnim i izdašnim porcijama bogatih mesnih odrezaka, kulena, kobasica, fiš paprikaša..

Stoga nije čudno da vas na posebnoj mesnoj plati Zlatne doline za dvije osobe, dočekuje raskošna ponuda koju dvoje ljudi prosječnih gabarita moguće da i nešto teže savladaju  (bećarska pljeskavica, gurmanski uštipci, roštilj kobasice, punjeni batak zabatak, bijela vješalica, punjena vješalica, ćevapčići, pijana sablja).
Za one goste koji ništa ne prepuštaju slučaju i dolaze s većim društvom a žele friško pečeno netom pristiglo s ražnja, postoji nekoliko opcija.  Utorkom i četvrtkom možete degustrirati odojak s ražnja (ili po naružbi).

Janjetina s ražnja na meniju je srijedom i subotom, piletinu s ražnja dovoljno je naručiti dva sata prije a za ljubitelje žlice i malo jušnoga pri mesu, tu je iznimno ukusan goveđi gulaš s njokima kao i bogati gulaš od divljači s njokima.  Možete se također prepustiti finim aromama mlade janetine i teletine ispod peke koju treba naručiti do dva sata unaprijed.

Ljubitelji slavonske vinske karte, na vinskom meniju čekaju vas izvrsna Graševina i Sauvingnon, te graševina mlade berbe, koju proizvode ženske snage iz mlade ali propulzivne mlade vinarije Kaptol, a tu je i Zelenac vinskog maga Vlade Krauthakera.

Bogata je i pivska ponuda, pa će ljubitelji pive zapjeniti brk u različitim varijantama tekućeg zlata, KANADER (svijetli lager), Old Timer (blond), Paulaner Weiss do poznatih domaćih hrvatskih brandova (Velebitsko pivo, Ožujsko, Karlovačko).

Od slastica, ponuda je standardna no preporuka je da svakako naručite domaći kolač, odnosno obratite pažnju na rubriku razni kolači. Kolači se prilagođavaju sezonskoj ponudi, mi smo probali štrudlu s višnjama koja je bila ukusna, spravljena po starinskoj recepturi.

U Zlatnoj dolini mislilo se i na male posjetitelje za koje se kreirao poseban jelovnik. Najmlađi mogu tako uživati u jelima čije su porcije prilagođene njihovoj uzrastu. Na raspolaganju najmlađima, je nekoliko simpatičnih jela, KREMENKO, MAŠA I MEDO, PRINCEZA ELZA i MUNJEVITI JURIĆ. Radi  se o standardnoj ponudi, te nijedno dječje jelo nije skuplje od 25 kuna.

Od specijaliteta koje morate probati u ovom restoranu izdvajamo nekoliko jela: Šaran na rašljama s crvenom paprikom uz prilog, te pastrvu na žaru uz prilog. Računajte (uz obaveznu raniju narudžbu) na gore spomenute janjetinju s ražnja, te teletinu i janjetinu spremljenu ispod peke s prilogom (janjetina isprobana – odlična je).
Tu je i slavonski čobanac te dalmatinska pašticada, slata od hobotnice, gulaš od divljači s njokima kao i odojak s ražnja. Probajte i gurmanske uštipke s liptauer sirom uz prilog. Ili zagorske štrukle.
Poželite li kombinirati različite trpeze Lijepe Naše, tada probajte fuže s tartufima (predjelo), glavno jelo može biti brancin ili orada s žara, desert neki tradicijski kolač a sve okrunite odgovarajućom kapljicom koju će vam sugerirati ljubazno osoblje.

Interijer je topao, drvo i crveni ciglasti zidovi usuglasili su u zajedničkom ritmu jednu posebnu domaću atmosferu restorana u kojoj je hrana odlična, a sve ostalo je toplo, opušteno i nepretenciozno. Baš kakva je i Slavonija.
Dobro došli u Zlatnu dolinu!

Posjetite, zapratite i polajkate:

www.facebook.com/restoranzlatnadolina

Web: zlatnadolina.com

Menu Zlatne doline 

FOTOGALERIJA RESTORANA