U vrhu svijeta vina - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • GASTRO HRVATSKA
More
  Naslovnica Lifestyle Događanja U vrhu svijeta vina

  U vrhu svijeta vina

  Na 3. “Vinskim razgovorima” koje je  u zagrebačkom  Procaffe – u  vodio novinar i predsjednik Udruge za kulturu stola G.E.T., predstavljena su Vina Laguna premium kvalitete, od kojih su neka tek došla na tržište a neka još čekaju svoj trenutak.
  Vina Laguna na 11 lokacija u Istri imaju vinograde na 600 hektara.

  Za uvod se kušalo Pjenušac, Brut Vintage 2015. sa 12,5% alkohola. Grožđe je brano iz vinograda s položaja Devići, Starići i Funtana. Svi vinogradi nalaze se na zemlji crvenici, od 20 do 60mnv. Malvazija Istarska pobrana je ručno potkraj kolovoza, 7 dana prije rokova za svježe bijelo vino, dok je Pinot Bijeli pobran u isto vrijeme, u punoj zrelosti  selekcijom grozdova.  Bazno vino dobiveno je od  Malvazije  60% i Pinota Bijelog 40%. Dozrijevanje je bilo u spremnicima od inoxa na finom talogu kvasaca 8 mjeseci, nakon refermentacije i 10 mjeseci na talogu kvasaca u boci prije degoržiranja. Napunjeno je 5500 boca.

  S najboljih položaja dolazi Castell Blanc 2017. s 13% alkohola, u kojem su Chardonnay 40%, Viognier 40%, Malvazija  10% i Pinot Bijeli 10%. Ručna berba bila je potkraj rujna a  nakon nje prešanje bobica uz inertizaciju sustava za preradu dušikom i hlađenje suhim ledom CO2, a zatim kontrolirana hladna fermentacija u inoxu za Chardonnay, Malvaziju i Pinot Bijeli, dok je Viognier fermentirao u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta. Nakon fermentacije vina su spojena i odležavala 8 mjeseci u inox cisterni na vlastitim kvascima. Napunjeno je 2300 butelja.

  Grožđe za suho bijelo vino Malvazija sa 13,0% alkohola, brano je ručno početkom rujna, 2012. godina. Smješteno je u inox vinifikator, gdje se nastavila spontana fermentacija na prirodnoj temperaturi, kao da se radi o crnom grožđu. Nakon petnajestak dana i završene alkoholne fermentacije vinifikator je nadopunjen dijelom mladog vina  i nastavila se maceracija koja je trajala 210 dana. Za vrijeme duge maceracije bobice i kožice su se prirodno spustile na dno vinifikatora, pa je vino pretočeno bez prešanja. Nastavak dozrijevanja bio  je na finom talogu kvasaca 8 mjeseci u velikim bačvama od 1000L od akacije. Nakon još 8 mjeseci sljubljivanja i prirodne stabilizacije u inoxu, vino je bez filtracija punjeno u 0,75L boce s plutenim zatvaračem. Do tada se vino razvijalo 23 mjeseca potpuno bez dodatka sulfita, a tek uz punjenje je dodana mala doza, da bi mu se omogućilo dugotrajno dozrijevanje i nastavak razvoja u boci.

  Desertno slatko bijelo vino Malvazija kasna berba 2016. stigla je   iz vinograda Devići gdje je topla, skeletna i ocjedita crvenica pa je to jedan od najboljih položaja za vrhunsku  Malvaziju  koji donosi najviše koncentracije šećera i najranije dozrijevanje. Iz berbe 2016.  proizvedeno je 2.600 boca od 0,375L.

  Kušalo se i suho crno vino, Riserva LV 2013. 14% alkohola, s položaja Devići, sadnja 2005.-2006. godine, visina 90-110 m/nm i  brežuljkasti teren. Tlo je kamenito. Položaj je  osunčan tijekom dana, ali i sa stalnim strujanjem svježeg zraka s viših položaja.  Vino je strukturino : 81% Merlot, 9% Malvazija  10% Teran.

  I za kraje prezentacije poslužena je Malvazija kasna berba 2016. 14,5 alkohola, desertno vrhunsko slatko bijelo vino.Grožđe je brano ručno u kašetice uz odvajanje peteljki bez oštećivanja bobica, prešanje prosušenih, djelomično botritiziranih bobica, uz inertizaciju sustava dušikom i suhim ledom, hladna sedimentacija 12 sati. Kontrolirana polagana fermentacija gustog slatkog mošta 2 mjeseca s prirodnim zaustavljanjem fermentacije a zatim nastavak odležavanja na finom talogu kvasaca  6 mjeseci u novim barrique bačvama od francuskog hrasta. Iz berbe 2016. ukupno je proizvedeno 2.600 boca od 0,375L.

  Posjetitelji na “vinskim razgovorima” upoznali su “neko drugo lice” Vina Laguna. Čak i većini vinskih novinara, prisutnih na degustaciji, taj dio njihove produkcije bio je nepoznat.

  Tomislav Stiplošek rekao je : “Ta su vina, svako za sebe, kao mala umjetnička djela i traže nekog tko će ih razumjeti i uživati u njima kao što se uživa u slikarskim remek djelima. Trebalo ih je predstaviti javnosti i pokazati svijetu da Vina Laguna imaju i takva vina iz najviših kategorija.”
  Na prezentaciji Stiplošekovi gosti  su bili Mia Vukdragović, voditeljica marketinga i Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje.

  Tomislav Radić

  G.E.T. REPORT

  PRATITE NAS

  1,311InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Savršena vikend avantura za kraj ljeta

  Tražeći ideju za  sjajan izlet nedaleko od Zagreba, donosimo preporuku za novootvoreni Adrenalinski park Duboka. Ako vam je dosadno u gradu, dani se sporo...

  Te čudesne Kupske noći..