Tajna lepoglavskog ahata – poludragi kamen s Gaveznice

Od čipke do poludragog kamenja, pavlina i svjedočanstava drevnih vremena..Lepoglava u Varaždinskoj županiji, posebna je destinacija kulture i zanimljivog naslijeđa.
Lepoglava nije samo poznata po iznimnom kulturnom bogatstvu kroz tradiciju čipkarstva, čije se postojanje povezuje s kulturom pavlina koji su umnogome oblikovali kulturni  identitet ovog podneblja.

Pavlini su u Lepoglavi osnovali 1503. prvu hrvatsku gimnaziju, a 1656. godine filozofski fakultet i zatim prvo hrvatsko sveučilište. Tu su izgrađena raskošna arhitektonska zdanja (župna crkva, samostan) s bogato oslikanim zidovima i opremom (freske, oltari, orgulje, crkveni namještaj) koji su djelomično sačuvani do današnjih dana.

Osim te vrijedne baštine koje su nam ostavili pavlini, Lepoglava skriva i svjetski vrijedno mineralno blago, poludragi kamen – lepoglavski ahat, kojeg je moguće pronaći na nalazištima u okolici Gaveznice, našeg jedinog ugaslog vulkana, koji će Vam ispričati uzbudljivu priču o prošlosti naše planete. Mnoge tajne o prošlosti Hrvatskog Zagorja, ovaj zaštićeni geološki spomenik prirode nastao prije 22 milijuna godina otkriva putniku. 

Vrijedni poludragi kamen otkrili su na Gaveznici lepoglavski pavlini, koji su nam, zahvaljujući nalazištu u Gaveznici, ostavili i prve mineraloške pojmove na hrvatskom jeziku, zabilježene u glasovitom Gazophylaciumu Ivana Belostenca. Zanimljivo je znati i da arheološki nalazi u okolici Lepoglave dokazuju kako su ovdašnji ahat rabili već praljudi, koji su od njega izrađivali svoje primitivne alate.

Danas je ovaj lokalitet podjenako zanimljiv znanstvenicima, kao i turistima, prije svega školskoj djeci, koja ovdje uče o geološkom postanku Zemlje, upoznaju vrijedno mineraloško blago te uživaju u lijepoj prirodi kroz koju vodi zanimljiva poučna staza.

Nedaleko Gaveznice, u lepoglavskom turističkom kulturno – informativnom centru, izložena je vrijedna zbirku minerala i poludragog kamenja koji je prikupljen na lokacijama širom svijeta.

Izvor i fotografije: www.turizam-vzz.hr