U potrazi za škrinjicom blaga

Bogatstvo našeg turizma ne leži samo u ljepotama bogomdane magične prirode, ili odličnoj tradicijskoj gastronomiji, brojnim opcijama aktivnog turizma ili smještaju. Sve su to dakako vrijedni atributi, ali ne treba ni zanemariti bogatu kulturnu ponudu.
U ovom tekstu povesti ćemo vas na putovanje nekim atrakcijama koje bi pri planiranju i istraživanju omiljenih odredišta također bilo zgodno uzeti u obzir.

Tri najade, izvorske nimfe prikazane na mramornoj reljefnoj ploči iz 2. stoljeća, koja je pronađena u Varaždinskim Toplicama

Vodimo vas stoga kroz nekoliko kontinentalnih županija. Nazvali smo ovo putovanje prigodno potraga za škrinjicom blaga.


Sisački suveniri – grad Sisak

Raskošna povijest Siska o kojoj smo vas podučili u  prethodnom tekstu,  otjelovila se u odličnoj ideji izrade jedinstvenih i unikatnih suvenira sa motivima rimske povijesti.

Zanimljivost vezana za ove proizvode je da nije riječ o kopijama, već sisačkom originalnom proizvodu. Sisački kreativci ih osmišljavaju i dizajniraju, a poduzetnici ih izrađuju. Dobijete tako jedinstveni nakit trajne vrijednosti i krajnje atraktivnih motiva.

A sam grad Sisak time tako dobiva dodatnu promociju, koja na zanimljiv i kreativan i unikatan način priča priče iz povijesti. 

Gdje ih kupiti?
Već dugi niz godina suveniri inspirirani antikom mogu se kupiti u Gradskom muzeju Sisak, te u turističkom informativnom centru TZG Siska.
Okitite li se ovim nakitom ili zaodjenete vrat nekom od kreativnih marama s motivima antike, obećajemo da ćete definitivno biti drugačiji od drugih, jer je nakit doista jedinstven i vizualno jako atraktivan a ujedno ćete na svojevrstan način postati i ponosan te osviješten čuvar povijesti. 
Fotografije suvenira:M.B.

Dvorac Janković Daruvar
Dvorac iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom središtu grada zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna od najvrjednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.Dvorac je sagrađen u obliku slova U.

Dvorci Hrvatske – prošećimo do dvorca Janković

Tri krila dvorca obrubljuju dvorište okrenuto prema sjeveru, gdje su se nekada nalazili staklenici i rasadnik u perivoju. U prizemlju i na katu nalazi se šezdeset prostorija.

Zanimljivo je spomenuti da dvorac ima i Spomen sobu posvećenu Domovinskom ratu.

U prizemlju dvorca danas se nalazi uređen Vinski salon i izložba pisanih dokumenata o Jankovićima na mađarskom i hrvatskom jeziku autorice mađarske povjesničarke Terézije Jánosné Horváth Balogh. Na katu su uređene: Soba grofova Jankovića, Soba židovske kulture i tradicije i Stalni izložbeni postav ”Domovinski rat u Daruvaru”. Središnjim očuvanim dijelom s južne strane dvorca, ispred glavnog ulaza, dominira muški primjerak stabla Ginko biloba.

Muško stablo je najveći i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj s opsegom debla od oko sedam metara, a od 1974. godine je zaštićen kao pojedinačno stablo. Dvorski perivoj je zaštićen u sklopu urbanističke cjeline Daruvar i kao nepokretni spomenik kulture zajedno s dvorcem.
Dvorac možete posjetiti kroz najavu u Turistički ured Daruvar, Trg kralja Tomislava 12, tel. 043/331-382.
fotografije dvorca:Predrag Uskoković, Damir Bakarić, Turistička zajednica Daruvar – Papuk

Romska kuća, Bjelovarsko – bilogorska županija

20161229_143307

Ovaj jedinstveni etno objekt – Romska kuća nalazi se u Maglenči u Velikom Trojstvu, a zainteresiranim posjetiteljima prema najavi nudi se bogat izbor mogućnosti.  Što sve možete vidjeti i doživjeti u Romskoj Kući? Možete za početak poslušati vrlo zanimljivu prezentaciju povijesti i običaja Roma uz prikaz popratne dokumentarno povijesne izložbe o životu i običajima autohtonih hrvatskih Roma – Lovara.

20161229_144405

Možete degustirati neke od specijaliteta tradicionalne romske kuhinje i kupiti neke od proizvoda lavande koje vlasnici sade na vlastitim nasadima oko kuće. Tu je degustacija proizvoda lokalnih OPG-ova Velikog Trojstva kao i najam kuće za sve vrste evenata na otvorenom i zatvorenom prostoru, prostor za roštilj, prostor za prezentacije, edukacije, okrugle stolove.

tz-153Romska kuća jedan je i od “Horses welcome punktova” novog turističkog projekta u BBŽ – “Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju” koji je na 2016 godine na održanoj nacionalnoj svečanosti Suncokret ruralnog turizma, osvojio Zlatnu povelju u kategoriji 150 kandidiranih projekata, a Romska kuća posebno priznanje.
foto interijera; arhiv uredništva, foto eksterijera Štefan Brajković

Varaždinska županija, Bednja – Trakošćan

Bednjanski kraj je smješten na sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog zagorja, u podnožju gore Ivanščice, Strahinščice, Maceljske i Ravne gore. Posjetitelji poznaju ovaj kraj po dvorcu Trakošćan. 

Početkom 19. stoljeća Juraj Drašković obnavlja ga u rezidencijalni dvorac,koji u današnjem obliku predstavlja sačuvani ansambl romantičke parkovne i rezidencijalne arhitekture, čemu posebnu vrijednost pridaje sačuvana orginalna uređenost unutrašnjih prostora,od kojih se kao cjeline ističu: viteška i lovačka dvorana, glazbeni salon, atelier slikarice Julijane Erdoedy, zbirka oružja s primjercima od 15. do 19 stoljeća, sačuvani namještaj posebno rađen za obnovljeni dvorac, ali i onaj iz ranijih stoljeća.


Danas je Trakošćan jedno od najposjećenijih izletničkih mjesta kontinentalne Hrvatske. Provjerite zašto.

fotografije preuzete: arhiv TZ Varaždinske županije

 Rabuzinovi dani – Varaždinska županija 

Ovogodišnji 4. Rabuzinovi dani, koji počinju u petak 22.3.2019. i traju sve do 18.4.2019., ponudit će svojevrsno iznenađenje.

Gdje i kako je počeo, kao i kako se Ivan Rabuzin kao umjetnik razvijao, moći ćete vidjeti na izložbi „ Nepoznate slike Ivana Rabuzina“  koju ćemo otvoriti u petak 22.3.2018. u 18:00 sati u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ Novi Marof. 
Za odabir radova i postav izložbe zaslužna je dugogodišnja muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević,  koja je kroz svoj radni vijek i osobno surađivala s Ivanom Rabuzinom. Izložba će biti otvorena do četvrtka 18.4.2019., a razgledati se može u radno vrijeme Centra.

Požega – Muzej u loncu -inovativan spoj prošlosti i budućnosti

Domaća paštetaSve priče iz prošlosti i recepte jela Požeštine i cijele Slavonije koja su stoljećima nestajala, a sad su za vas ponovno oživjela, možete pronaći na stranici: www.muzejuloncu.com.
Požega i sva zadovoljstva tematske gastro ture Muzeja u loncu su vam tako prezentirani, kroz zanimljive priče iz prošlosti Požege i Požeštine. Vrijednost ove građe ne treba posebno naglašavati, možemo samo zamisliti trud i vrijeme potrebno da se prikupe svi recepti iz prošlosti, te se na ovako dopadljiv i inovativan način prezentiraju čitateljima i posjetiteljima. Brojni  tekstovi nastali na ovom webu vas teleportiraju u neko drugo vrijeme a usput i educiraju.

Projekt Muzej u loncu je započeo kao jedinstveno nastojanje Gradskog muzeja Požega da proučavajući nematerijalnu kulturnu baštinu, izvore i literaturu, rekonstruira i dokumentira zaboravljena jela Požege i Požeštine kao dijela Slavonije.
Pozdravljamo neodoljiv spoj prošlosti i digitalne budućnosti, koja je ovom projektu oslikala doista jedinstveno lice. 

fotografije preuzete: Gradski muzej Požega, 
Više info o samoj Požegi: TZG Požega

Nađete li se u nekoj od spomenutih destinacija, nemojte zaboraviti posjetiti barem neko mjesto iz preporuke. Naučiti ćete nešto novo i oplemeniti izlet i putovanje jedinstvenim iskustvom.
Upoznajte hrvatsku tradiciju, jer čuvajući prošlost, čuvamo baštinu za buduće generacije a ujedno imamo i na raspolaganju kreativnu turističku ponudu.

Sretno vam otkrivanje naših blaga!

Naslovna fotografija: pixabay.com