Šibensko proljeće istražite uživo: top 5 aktivnih prijedloga!

Obzirom da je uvijek bolje proljetni sunčani preview gledati direktno in live nego s kompa, sastavili smo vam nekoliko prijedloga kako se sve možete aktivno rekreirati u šibenskoj regiji. Od standardnog biciklizma, laganih ili aktivnijih šetnji, zip line, kayakinga, ciklo tura nacionalnim parkom, do trčanja kroz povijesnu jezgru Šibenika uz pomoć posebne aplikacije, izbor je izdašan, atraktivan i raznolik!

NP Krka, foto: Hrvatski klub putnika

Sa više od 2450 km uređenih staza u regiji možete uživati u raznovrsnosti bogate prirodne i turističke ponude ovog proljeća u Šibeniku i okolici! More, planinske staze i rijeke (Krka i Čikola), Nacionalni parkovi.. sve je tu.

foto: Turistička zajednica Šibensko – kninske županije

Šibenska regija na dva kotača – zašto je posebna

Doživjeti šibensku regiju na dva kotača, prava je avantura, ali u najboljem smislu. Kamo god krenete, susresti ćete se odjecima davne povijesti, beskrajnih prirodnih ljepota, kulturnih i inovativnih projekata i neizostavno  osjetiti duh autentične Dalmacije. Pa ako volite dušu Mediterana..tu ste dobrodošli.

foto: Turistička zajednica Šibensko – kninske županije

Kroz više od 2450 km uređenih staza u regiji možete uživati u raznovrsnosti ponude – bilo da želite voziti se uz obalu i uživati na morskom zraku, ili po stazama u zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike, bilo da imate potrebu za adrenalinskom dozom planinskih staza i istraživanjem kanjona rijeke Krke ili Čikole, sve to i više možete naći u regiji Šibenik.

foto: Turistička zajednica Šibensko – kninske županije

Pred vama će se omotati u skladnom nizu: povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirska Glavica, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba, a poželite li svratiti u dalmatinsko selo, i tu ćete pronaći brojne sadržaje kombinirane s tradicionalnom gostoljubivošću domaćina i sjajnom kuhinjom. 

foto: Turistička zajednica Šibensko – kninske županije
  1. ZIPLINE – otisnite se u avanturu s pogledom na 130 m dubok kanjon!

Avantura na najjace – ovo morate isprobati! Podno Svilaje pa kroz Petrovo polje rijeka Čikola sa svojih 46 km duljine ne prestaje zadivljavati putnike namjernike. No više od svega, pažnju mami njen atraktivan, 130 m dubok kanjon obogaćen s 298 vrsti biljaka, nekoliko spilja i srednjovjekovnim utvrdama. Ovu netaknutu divljinu poseban je doživljaj iskusiti u letu poput ptice, u sigurnosti zaštitne opreme.

foto: Hrvatski klub putnika

Cak 1,4 km dugačak zipline, visok mjestimice i do 200 m visine kojim možete juriti i do 70 km na sat, savrseni je adrenalinski boost. Tri žice koje vas vode iznad krošnji drveća i kanjona Čikole dugački su 250, 500 i 650 m te vam osiguravaju jedan sat uzbuđenja koje ćete teško nadmašiti ijednim iskustvom aktivnog turizma, ovo je istinska adrenalinska poslastica!

foto: Hrvatski klub putnika

2. Kayaking – krenimo u carstvo kobaltnog šibenskog akvatorija

Otkrijte ljepote dijela šibenskog akvatorija koji u sebi skriva istinske dragulje poput tvrđave sv. Nikole (UNESCO) kao i vrojne druge atrakcije koje prepuštamo vama kroz potragu za doživljajem.

foto: Hrvatski klub putnika

Veslajući kroz kanal sv. Ante, zaljubit ćete se u ovaj tip aktivnog odmora koji je opčinio mnoge ljubitelje prirode, obići neobičnu tvrđavu sagrađenu da čuva morski ulaz u grad i osobno vidjeti kako izgleda ulazak u grad Braavos (Game of Thrones).  Posjetite web stranicu Hrvatskog kluba Putnika, upoznajte programe koji počinju od 01.04.) www.croatiantravelclub.com i inspirirajte se savršenim proljetnim idejama.

foto: Hrvatski klub putnika

3. Nacionalni park Krka – istražite čak 14 bike ruta u  ambijentu neviđene ljepote

Na prostoru Nacionalnog parka Krka osmišljeno je ukupno četrnaest bikeruta, od brdskih do relativno laganih trekking ruta, koje će sigurno biti vrlo zanimljive i posjećene jer će ih moći savladati i rekreativci početnici. U Parku se nalazi ukupno četrnaest biciklističkih ruta, od toga pet MTB ili brdsko-biciklističkih ruta, tri Road ili cestovne i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju.

foto: NP Krka

Ljubitelji vožnje na dva kotača, pedalirajući rutama Nacionalnog parka „Krka“, uz adrenalinski naboj što ga stvara vožnja niz strme padine ili pak mirni prolazak kroz pitome drage, mogu steći neposredan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa.

Najduža je takozvana „kraljevska ruta“, 95,1 km duga ruta koja počinje ispred ispostave JU „NP Krka“ u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje a završava u Burnumu (rimskom vojnom amfiteatru).
Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke (na slap Brljan i Roški slap), te se poslije Laškovice istim putom vraća u Skradin.

Najkraća biciklistička ruta, duga 8,6 km, od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka, najljepšeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki. Na rutama je postavljena propisana signalizacija a posjetiteljima su dostupne i karte s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta. Novouređeni centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, polazišna je točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke, pa tako dijelom i za vožnju biciklističkim rutama. Preuzmite  PDF vodič o ciklo rutama na ovom području: www.npkrka.hr/brošura i krenite na izlet sezone! Fotografije priloga: www.npkrka.hr/brošura

4. Jeste za rekreativno trčanje uz razgledavanje atrakcija i znamenitosti u staroj gradskoj jezgri?  Moguće je i to uz aplikaciju SightRun  a više informacija potražite na www.SightRun.com

Upoznati Šibenik trčeći, moguće je uz aplikaciju SightRun, u bilo koje doba dana. Tura dostupna kroz aplikaciju, započinje kod Gradske knjižnice i duga je gotovo 5 km što je dovoljno za jedan ugodan trening. Šibenska će tura trkača provesti pored glavnih gradskih atrakcija, ispričati mu značajne trenutke iz povijesti Krešimirova grada i upoznati vas s poznatim šibenskim velikanima.

foto: Turistička zajednica Grada Šibenika

5. Šetnica u kanalu sv. Ante

Obavezno prošećite kroz prekrasnu i romantičnu šetnicu kanal sv. Ante s kojeg se pruža nezaboravni pogled na Šibenik s morske strane.

foto: Turistička zajednica Šibensko – kninske županije

Ova šetnica nudi brojne sportsko-rekreativne mogućnosti; šetnje, rekreativno trčanje, nordijsko hodanje, orijentacijsko kretanje, vožnja biciklom, slobodno penjanje. A osim svojih vidikovaca, ova šetnica ima i brojne druge atrakcije. Najupečatljivija je impozantna tvrđava sv. Nikole jedan od najznačajnijih  fortifikacijskih spomenika na ovom dijelu Jadrana, odnedavno pod protekcijom UNESCO-a.

foto: Turistička zajednica Šibensko – kninske županije

Osim tvrđave na šetnici se nalazi i špilja s kapelicom sv. Ante, te morski tunel – mistični vojni objekt koji je služio kao sklonište za ratne objekte.

Neka vas prati proljetni zdravi duh u zdravom tijelu, a tijelo i duh svakako dovedite u Šibenik, najsunčaniju stranu Jadranske razglednice! Mediteranski šarmer krije brojne kutke i zakutke, istražite ih ovog proljeća!

A za više detalja dostavljamo i karte kojima se možete poslužiti kod planiranja aktivnosti: Više detalja pronađite na poveznici:www.bikeandhike.hr

 

Posjetite, zapratite, polajkajte ♥

Visit Šibenik, 
#lovešibenik,
FacebookŠibenik 

Preporučamo za dodatne informacije:

www.croatiantravelclub.com
www.bikeandhike.hr
www.SightRun.com
www.npkrka.hr/vodič
kanal sv. Ante 

Sponzorirani članak