Kao iz bajke, pogledajte tirkizno jezero – dom rijeke Kupe

U sjevernom zakutku Gorskog Kotara, dostupan cestom između Delnica i graničnog prijelaza sa Slovenijom Prezid, pravo je malo čudo prirode u sjeni Nacionalnog parka Risnjak, u kojemu planinski vrh plijeni poglede. To je izvor Kupe u gustim šumama dostupan poslije polusatne šetnje iz sela Razloge.

Na nadmorskoj visini od 321 metar, okruženo gustom šumom, u bistro tirkizno jezero iz krških dubina navire golema vodena masa. To je jedno od najjačih, vodenom masom najizdašnijih i dubinom najvećih krških vrela iz kojega se rađa rijeka Kupa.

Debela hladovina, osvježavajuće zelenilo i bistrina vode – s elementom zagonetke jer izvor još nije do kraja proučen – nije sve što posjetitelj doživljava dolazeći na ovo čarobno mjesto. Okolina izvora na površini od deset hektara zaštićeno je kao spomenik prirode još u prosincu 1963. godine i zbog bogatstva živoga svijeta kojega napaja izvor Kupe. Neki u tu udolinu prozvali Dolinom leptira, ali se ondje može organizirano promatrati divokoze, jelensku i sreću divljač, a nije rijetkost da se ondje prikaže i koji medo!

Ili da se barem u mekom tlu opaze njegovi svježi tragovi. Ondje skriven od radoznalih očiju boravi gorskokotarski macan – ris, a društvo mu pravi vuk.. Mnogo jednostavnije je uočavati ptice, jer je sa 114 vrsta oko izvora Kupe taj svijet iznimno bogat.

Sve se zanimljivosti mogu doznati u informativnom centru Rodna kuća rijeke Kupe, a i prethodno u nekadašnjoj školi u Razlogama u Goranskoj kući znanja. Obje su kuće otvorene od 9 do 17 sati.

Izvor objave: Zvono.eu
Autor teksta: Miroslav Ambruš Kiš

Fotografije: Štefan Brajković