Baranja – zlatna, zavodljiva, mirisna i nezaobilazna

Piše: Anita Žuvela

Baranja – zlatna škrinja običaja, gastronomskih otkrića, tradicije, multikulturalnog suživota, tajanstvena u svojoj prividnoj izolaciji na krajnjem istoku zemlje (a opet dostupna na svega tri sata od Zagreba), sve je poželjnija destinacija koju otkriva sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja uz brojne hvalospjeve hrani i vinu.

Tradicija i običaji opstali su dan danas na ovom bogatom pejzažu povijesti i kulture a ključni dokaz tome je bogata baranjska tradicionalna kuhinja.  Crvena paprika, kulen, čvarci, fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od sastojaka i sjajnih jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva kako u drugim krajevima Hrvatske, tako i izvan prostora naše zemlje. Ova gastro- eno meka, poznata je po brojnim manifestacijama koje se održavaju tokom cijele godine i svake godine su sve posjećenije.

Državno prvenstvo u Fišu u Belom Manastiru je bio povod posjete nas nekolicine novinara i blogera, koji smo na poziv TZ Baranje i TZ Bilje – Kopački rit, pristigli prošle subote u Baranju. Prva točka posjete je prostrani mladenački restoran – Čingi Lingi Čarda. 

Jedino što povezuje stari i novi restoran je ista lokacija. Čingi Lingi čarda danas je osuvremenjen, komforan restoran, napravljen u mladenačkom duhu, sa raskošnim unutarnjim interijerom kao i sjajnim vanjskim eksterijerom, koji je dovoljan razlog za sjesti u auto i odvesti se dva tri sata samo da bi chillali satima na terasi i uživati u brojnim jelima baranjske kuhinje kao i vinskoj karti. I to u ovom  ambijentu:

Mi smo se za dobrodošlicu, pogostili sa čipsom od šarana, perkeltom od soma i smuđa uz izdašno tijesto začinjeno sa sirom i prženom slaninom a meni osobno najljepši dio ponude je podatan, raskošan carpaccio od srnetine kojeg smo začinili vrhunskim Chardonnay Belje 2019.

Terasa Čingi lingi

Veliki adut Čingi Lingi čarde je njena terasa koja kao da uranja u Biljsko jezero. Pogled na jezero, trstike, šaš, zelenilo, okupani suncem, u trenutku zaboravite sve ono o čemu ste do maloprije brinuli. Odlična energija, prekrasno jutro, prezentacije suvlasnice Ines Šobote, pokazuje moderniziranu razglednicu Baranje, kakvoj bi se svi mi rado vraćali svaki vikend, na doručak ručak i večeru.

Nakon Čingi Lingi Čarde krenuli smo dalje. U glasoviti restoran Citadela iz Vardarca,  gdje se jede kultni perkelt. A samo u Baranji možete naići bananu, ružu i smokvu kako rastu zajedno u miru i slozi tako da je valjalo zastati pod neobičnim prizorom gdje niste sigurni jeste na kakvom otočju ili Baranji. No prizori brojnih kotlića i vatrice koja pucketa u njihovoj kuhinji (naslovna slika), brzo otkloni svaku sumnju da smo ipak u Baranji, u carstvu dobrog, najboljeg fiša.

U Citadeli smo poslušali odličnu prezentaciju mladog šefa kuhinje Igora Vlatkovića o adutu ovog restorana – perkeltu od podolca, autohtonog goveda slavonsko – srijemske pasmine.

Jeste znali da se ovdje fiš paprikašu proizvod i na veliko, a samo za lanjski badnjak skuhano je  oko 600 kotlića fiša što bi bilo u prijevodu oko 800 kg ribe. Taste Atlas ih je ocijenio u pripremi Fiš paprikaša kao najbolje na svijetu. Nije ni čudno obzirom da je Citadela osvojila brojne nagrade i priznanja za svoja gastro postignuća. Vrijedi spomenuti i da se u kuhinji isključivo baziraju na namirnicama iz lokalnih OPG-ova.

Treća postaja naše hrabre gastro ekspedicije u (kroz tri sata – tri jela), bio je hotel Lug. Tamo smo zastali da bi provjerili vrlo dobro opremljen vinski podrum prepun baranjskih i slavonskih vina.

Tamo smo kušali smo slatku salatu s dimljenim tolstolobikom, maslinovim uljem, jabukom a potom smo nastavili s taškama punjenim dimljenim šaranom i kravljim sirom. Chef Saša Vojnović nam je prezentirao ponudu hotela Lug a sve smo začinili Kalazićevom Graševinom i crnim Cuvée, Josić.

foto: Facebook page Hotel Lug

Poprilično siti  s snažnom tendencijom da odrijemamo ispod stabla ili se sakrijemo u kakav šaš i hladovinu, dovezeni smo u srce akcije. Na prvenstvo Najvećoj fišijadi u Hrvatskoj – koja se održavala u Belom Manastiru u organizaciji lokalnih vlasti i Turističke zajednice Baranje. Natjecanje je podijeljeno na Prvenstvo Baranje i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša. Vidjevši stotine kotlića oko nas, vatrene entuzijaste i profesionalce, kako marno slažu hrpice drva, vidjevši hrpu pribora koji nas je čekao u nadi da se i naš novinarski fiš nekako utjelovi, shvatili smo da nema labavo, razbudili se i prionuli poslu. Uostalom važno je sudjelovati.

Neiskusni ali s voljom i željom, i mi smo dali naš obol ovogodišnjem Prvenstvu, uz pomoć naših  novih prijatelja iz Čingi Lingi čarde, koji su nam pružili ruku prijateljstva i pomogli spraviti prvi novinarski fiš. Nismo osvojili vrhunce Olimpa svojim kotlićem ali koga briga kad smo ga cijelog pojeli, odnosno jedan kotlić otputovao je prazan prema Zagrebu.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja na razini Hrvatske bili su Boris Lordan – Udičarski dom Josipovac, Erik Munk i Nikola Barišić te predstavnici Baranje Hladno pivo, Caffe bar Lymmar i Žolt Faraho. Njima od srca čestitamo a mi se nadamo nagodinu biti ponovno pozvani te s novostečenim znanjima napraviti još bolji Fiš.

I tako se još jedno od brojnih press putovanja primaklo svom kraju. Baranja je ostala za nama lebdjeti u svom neodoljivom allure  zalaska sunca i plesa brojnih suncokreta, a mi smo si obećali doći opet, čim se ukaže prva prilika. Posjetite je i vi i uvjerite se sami u ne bi li se uvjerili u sve ljepote ovog multikulturalnog, ekološkog, gastronomskog i vinarskog raja. I dobro došli!

Korisni linkovi:

Visit Bilje – Kopački rit

Visit Baranja

Čingi lingi čarda

Citadela 

Hotel Lug

Fotografije; Instagram Visit Baranja i Visit Bilje, arhiv uredništva