Ne propustite Bartolovo 2022

ŠTO? Bartolovo 2022.

KADA? 24. kolovoza 2022. u 16.30 sati

GDJE? breg Belavine, iznad Kalinja

Bartolovo je jedan od  lijepih vinogradarskih običaja koji se slavi na dan Svetog Bartola  – 24. kolovoza, nadnevak kad se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Tada se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta valja već i bačve isprazniti) proslavlja u vinogradu.

Udruga vinogradara i vinara „Brina“ u suradnji sa TZ Grada Svetog Ivana Zeline, organizira  proslavu na bregu Belavine, iznad Kalinja, 24.kolovoza.

Nakon dobrodošlice gostima uz prigodnu zdravicu domaćina, Udruga „Brina“ među svojim članovima bira  VINCILIRA i PUDARA na godinu dana, do slijedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu pokazal najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti“ i tak čuval naše gorice. Postavlja se klopotec i strašilo, župnik blagoslovi vinograd te na kraju pudar „pušta“ klopotec u rad i ruži z drvenu čegrtaljku.

Vilinsko Prigorje je naizgled pitomo i mekano ali krije brojne neistražene dragulje, neispričane priče, šapće tajne starih zidina i smirenih kapelica.  Hrana je izdašna ovdje, trpeza raskošna a gutljaj rashlađene vinske kapljice može utažiti i najveću žeđI najbolji dio priče je taj da se sve ovo možete vidjeti na jedva sat vremena vožnje od Metropole.

Više info: turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline