Dođite na Katarinski sajam – mjesto odlične zimske vibracije

Još davne 1769. godine  Slavonski Brod je dobio pravo da organizira četiri velika godišnja sajma. Najveći i najpoznatiji bio je upravo Katarinski sajam na koji je dolazilo mnoštvo obrtnika iz cijele Slavonije i drugih krajeva Hrvatske, a isti je obnovljen 1996. godine.

Najveći županijski sajam

Katarinski sajam bio je nekada glavni godišnji sajam u Brodu na Savi, nadaleko čuven, a bio je i najveći u Županiji, tada Požeškoj. Na Katarinski sajam dolazila je sva sila majstora čak iz Osijeka, Našica, Vukovara, najviše iz Đakova, Vinkovaca, pa iz Požege, Gradiške, Kapele, te mnogih mjesta Bosanske Posavine. U Brodu su, uz tjedne i mjesečne, održavana i četiri velika godišnja sajma, na koje je pravo Brod dobio 1769. godine.

Veći dio stanovnika Broda tada su bili obrtnici, trgovci i kirijaši. Najveća navala majstora bila je na Katarinski sajam, pa mjesta za sve na trgu nije ni bilo, zbog čega su bolte podizane i na mjestu gdje je danas hotel “Park”.

Na Katarinskom sajmu se seljački svijet opskrbljivao zimskom robom. Kupovani su kožusi, kabanice jankeli, zimske čarape kalcine, opanci kajišari . snaše kupovale pamuk, vunu i vunicu za tkanje . bilo je vrijeme svadbi, pa su za isprosite cure kupovani kožušci s ogledalcima, bundice, čurčići, roba na metere – svila i štofovi, a momcima za ženidbu odila /samo kom je moglo bit/, il’ laće bar.

Stoga su se majstori svih grana za ovaj sajam posebno pripremali, s dosta robe i s kvalitetnom robom, jer konkurencija je bila velika i samo je dobra roba imala prođu. A bila je to majstorima zadnja prilika da rasprodaju zaostalu ljetnu robu, koju su sada davali po nižim cijenama. U to vrijeme cijene nisu bile fiksne nego se moglo za robu cinkati.

Seljački svijet, opet, do tada je vec prodavao svoje proizvode – žito, kukuruz, šljivu, širu, bravce i drugu marvu, imao je novaca i bio dobra mušterija kao ni u jedno drugo godišnje doba.

No, Brođani su uz trgovanje željeli da se u dane Svete Katarine i dobro zabave, pa su održavane Katarinske zabave, balovi, koncerti. Priredivala je to obrtnička omladina ili netko od gradskih društava, u “Kasinu”, “Hrvatskom domu”. U programu neizostavno pjevao je “Davor”. Tako je bilo!.

Obnavljanjem Katarinskog sajma 1996. godine Slavonski Brod na uspješnoj tradiciji gradi suvremeni način unapređivanja i promicanja obrtništva i malog poduzetništva. Ono danas čini najuspješniji dio gospodarstva i ima najbolju budućnost. Tako je u svijetu pa i u nas.

A što vas očekuje ove godine?

Tako će i ove godine izlagačima i posjetiteljima na raspolaganju biti prostor od 2000 m2 unutar dvorane i 1000 m2 vanjskog prostora.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane obrtnike i poduzetnike, koji žele predstaviti svoje ideje, proizvode i usluge, da se prijave za sudjelovanje na ovogodišnjem Katarinskom sajmu.

Sajam će biti otvoren za posjetitelje 21.11.2019. (četvrtak) u 10:00 sati, radno vrijeme sajma je: četvrtak, petak, subota od 10:00 do 21:00 i nedjelja od 10:00 do 19:00 sati. Program sajma preuzmite na poveznici: KATARINSKI SAJAM PROGRAM

Dobro došli na najljepši i najveći zimski sajam u Brodsko – posavskoj županiji. Prijavite se ili nas posjetite. Čekamo vas!

Fotografije i izvor: katarinskisajam.com

Sve informacije:

Turistička zajednica Brodsko – posavske županije

Facebook