Kad se spoje Electrolux Professional i najbolji Prosecco na svijetu..

Napisao i fotografirao: Neno Pavinčić

Kišni jesenski dani odjednom su postali ljepši uz poziv Karin Mimice i GASTRONAUTA na još jedno studijsko putovanje autobusom – u Electroluxov centar izvrsnosti u Pordenoneu te posjet vinariji i destileriji Carpene Malvolti u Coneglianu.

Šaroliko, veselo društvo sačinjeno od ugostitelja i poduzetnika posebno se obradovalo kada je očima i čašama ugledalo jednog od naših najpriznatijih vinara g. Vladu Krauthakera. Vlado je, uz Luciju iz vinarije Deklić, iznimno pazio da usta svih sudionika niti u jednom trenutku ne ostanu uskraćena zadovoljstvima koje pružaju Zelenac, Graševina Mitrovac i Pinot crni te istarska Malvazija, Chardonnay i Teran. Da ne lutamo kao vegetarijanac u mesnici, ne znajući što pijemo, pobrinuo se sommelier Mario Meštrović, dok nas je Diana Gluhak Spajić uvodila u tajne nutricionizma.  Zahvaljujući brendu DOBRO i Tomislavu Vrbanoviću, cateringu PUHAR te Rihardu Baši, puni novostečenih znanja prepustili smo se ispunjavanju gastro težnji trajnim proizvodima slavonske svinje te domaćoj pogači s čvarcima.

Bili smo poput prave male školske ekskurzije na čelu koje su bili Tamara Rakovac i Domagoj Jadrešić. Simpatični predstavnici tvrtke Electrolux Professional Croatia, ugodnom su nas pričom i animacijom već tijekom putovanja uveli u ono što nas je očekivalo u njihovu velikom pogonu u Pordenoneu – prezentaciju njihove najmodernije opreme od strane chefova Electroluxove akademije. Impozantan prostor uređen u tipičnom stilu talijanskog dizajna gdje možete iz prve ruke vidjeti na koji način funkcioniraju najnovija tehnološka dostignuća Electroluxovih kuhinjskih uređaja.  Sjedeći na tribini za publiku nasuprot velike kuhinje, između ostalog, prezentirali su nam:

– Sustav SkyLine – najnoviju tehnologiju COOK&CHILL

– SkyDuo – kako pećnica i šok hladnjak/zamrzivač mogu međusobno „razgovarati“

– Dehidraciju hrane kao novi način primjene uz produljenje trajanja vijeka namirnica te minimiziranje otpada

– Primjenu parno-konvekcijske pećnice kao statičke pećnice

– Pripremu jogurta i krema, te sladoleda u šok hladnjaku/zamrzivaču

– Automatsku pripremu od zamrznutog do serviranja

– Pripremu focaccie

– Dimljenje hrane

Koliko u Electroluxu vode računa o seminarima, treninzima i radionicama, govori činjenica da čak 3.500 m2 služi ovim svrhama. Sve pripremljeno čemu smo svjedočili, posluženo nam je unutar tvrtkinog restorana, a ono na što su pogledi Gastronauta bili posebno fokusirani je porchetta – kraljica talijanskog blagdanskog stola. Topla, sočna i masna savršeno je „pozivala“ na vinsko sljubljivanje sa Krauthaker – Deklić perjanicama, no stroga pravila unutar ove švedske kompanije nisu nam išla na ruku. Snalažljivi kakvi jesmo, sigurnim i brzim korakom uputili smo se prema vinariji i destileriji Carpene Malvolti.

Bila je 1868. kada je prvi put u Coneglianu, ugledni znanstvenik i poduzetnik Antonio Carpenè stvorio vino spumante tj. pjenušavo vino koje će postati najpopularnije svjetsko vino svoje vrste. Vinogradarski potencijal područja Conegliano Valdobbiadene je takav da predstavlja najbolje područje za proizvodnju Prosecca, a brda na kojima se nalaze vinogradi toliko su jedinstvena i spektakularna da ih je čak i UNESCO prepoznao kao dio svjetske baštine. Prosecco tj. fino, poluslatko vino dobilo je 2009. DOCG status te se nalazi pri samom svjetskom vrhu po kvaliteti što je ujedno i dokaz velike obiteljske poduzetnosti, dalekovidnosti te ozbiljne predanosti svakog od pet članova obitelji Carpenè koji su vodili kompaniju do današnjih dana.

Predanost i poduzetnost smo pokazali i mi kod vođene degustacije njihova Prosecca Superiore i grappe dok smo obilazili obiteljsku kuću – muzej Prosecca, povijesno zdanje decentnog karaktera i šarmantnog interijera, a u kojem se pobliže možete upoznati i sa načinom proizvodnje i ophođenja sa pjenušcima.

Lagano ispunjeni zlatnim perlama i cijelim danom zahvaljujući Electroluxu i klubu Gastronaut, krećemo puni pozitivnih dojmova natrag sa lijepom uspomenom na još jedno gastro putovanje u okruženju divnih ljudi i atmosfere koja je obilježila i uzdigla ovaj jesenski dan.

Addio bella Italia!