Ugasite svjetlo, upalite zvijezde – uživajte u parku tamnog neba

Parkovi tamnog neba su područja izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, zaštićena za potrebe znanstvenih, astronomskih, edukacijskih, turističkih i ostalih javnih aktivnosti. Sve je veća važnost prepoznavanja takvih područja i ulaganja napora oko njihove zaštite. Svjetlosno onečišćenje svijeta je sve veće i vrlo malo je područja na kojima se mogu promatrati zvijezde i svemirski objekti. Svjetlosno onečišćenje narušava bioritam prirode, šteti ljudskom zdravlju i nepotrebno i neumjereno rasipa goleme količine energije.

Tamno nebo kao turistički adut – ljepota pod zvjezdama i djevičanski zrak Papuka

Park tamnog neba ,,Vrani kamen ” nalazi se u blizini grada Daruvara i prostire se na 8 000 hektara površine planine Papuk, u zapadnom dijelu Slavonije. Osim bogate flore i faune, Park je odlično mjesto za astronome i astrofotografe koji mogu uživati u promatranju i fotografiranju noćnog zvjezdanog neba. Astronomsko društvo ,,Kumova slama” iz Daruvara već dugi niz godina koristi ovaj biser prirode i činjenicu da je sačuvan od nepotrebnog svjetlosnog onečišćenja. Na području Parka Društvo aktivno promatra i fotografira noćno nebo i svemirske objekte, organizira razna astronomska događanja za djecu i odrasle.

Upravo zbog velikog potencijala nezagađenosti noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode, radi se na tome da Međunarodna organizacija za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association), ovo područje proglasi međunarodnim parkom tamnog neba.

Najfrekventnije područje Parka je Petrov vrh, udaljen devet kilometara od centra grada Daruvara. U Planinarskom domu na Petrovom vrhu okrjepu i utočište mogu potražiti svi zaljubljenici u prirodu i astronomiju, a po potrebi se može i noćiti. Pogodnost lokacije Planinarskoga doma ,,Petrov vrh” je neposredna blizina mjesta pogodnog za noćna promatranja, a na kojemu je dostupan i priključak električne energije potrebne za funkcioniranje astronomske opreme.

Park tamnog neba ,,Vrani kamen” te sam grad Daruvar sa svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima i bogatstvima pogodni su za razvoj astroturizma, kao i znanstvenoga turizma. Osim bogatstva neosvijetljenog noćnog neba, u samom gradu se može pronaći mnoštvo ugostiteljsko-turističkih objekata koji nude bogate sadržaje za svačiji ukus. Cjelokupno područje nenametljivo je uklopljeno u prirodu, na samim izvorima ljekovite termalne vode i mineralnog blata.

“Vrani kamen” je područje  netaknute, živopisne prirode koja je velikim dijelom zaštićena od svjetlosnog onečišćenja. Kako bi se očuvao ovaj prirodni dragulj i zauvijek ugasila svjetla,a upalile zvijezde, potrebno je podizati svijest o važnosti noćnog neba bez svjetlosnog onečišćenja. Ova inicijativa uz sebe vezuje brojne aktivnosti koje čine angažiranim i ispunjenim gotovo desetogodišnji rad  Astronomskog društva ,, Kumova slama” iz Daruvara.Društvo je pokretač  ideje da se područje ,,Vrani kamen” proglasi međunarodnim parkom tamnog neba. Time bi ga sačuvali od nepotrebnog i onečišćujućega svjetla, ujedno bi osigurali prostor za promatranje neba i zvijezda entuzijastima astronomima i zaljubljenicima u nebo i zvijezde te, najvažnije, za buduće generacije bi netaknutim sačuvali dio prirodnoga bogatstva iz njihova okruženja.

Autorica fotografija i loga: Dunja Županić

Izvor: TZ Daruvar – Papuk

AD Kumova slama