Reci DA za veličanstveni ginko!

Zaljubljeni ginko iz Daruvara, treba tvoj glas

Ja sam Ginko iz Daruvara. Već stoljećima rastem s gradom pokraj Dvorca. Izazivam ljude da rašire ruke, obgrle širinu moga debla. Pružam ruke djeci za igru i pohod na vrh. Dobio sam rajsko ime Adam. Svaki dan ispisujem nove stranice priče u interakciji čovjeka i prirode. Otkriti ću vam jednu tajnu. Nisam sam. Pokraj mene je Eva. Zajedno u Daruvaru stoljećima slavimo ljubav i život. Eva iz svoje sjene uporno prepušta meni laskave komplimente muškoj zadivljujućoj ljepoti. Grli vas Ginko.

Takav, veličanstven i moćan, želim biti Hrvatsko stablo 2019.godine, trebam samo tvoj glas!

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije prijavila je naš županijski spomenik parkovne arhitekture – stablo ginka u Gradu Daruvaru na Natjecanje za Hrvatsko stablo 2019. godine.
Ginko iz Daruvara se nalazi ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, gdje su dva primjerka listopadnog stabla Ginko biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine. Nalaze se u dvorskom perivoju koji je nastajao usporedno s gradnjom dvorca, a posađeni su oko 1777. godine.

Muški primjerak ginka građani još nazivaju i Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao Spomenik parkovne arhitekture, kao pojedinačno stablo. Muški primjerak ginka Republički zavod za zaštitu prirode je proglasio zaštićenim 04.10.1967. godine.

Više detalja o Natjecanju za Hrvatsko stablo 2019. godine :
Natjecanje je započelo 01. kolovoza 2019. godine u 00:00h i trajat će do 15. rujna 2019. godine do 00:00h.
Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Pobjednika nacionalnog natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske, kandidirati će na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, a što je sukladno pravilima natjecanja potrebno do 04. studenog 2019. godine.

Kako glasati? 
Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (zastita-prirode-dnz.hr/).
Glasati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.
Glasati se može samo jednom s istog računala, prijenosnog računala i/ili mobitela.

Julijev park, privatni arhiv

Još nekoliko razloga zašto posjetiti Daruvar i naš legendarni Ginko u parku dvorca Janković:

Jer imamo izvrsne toplice i vrhunsku wellness ponudu i to u centru grada

Zato jer se tamo proizvodi odlično pivo

Zato jer je okolica čista magija, i savršena je za planinarenje, šetnje, bicikliranje ili jahanje

Zato jer ćete uživati u specijalitetima gastronomske brižno čuvane tradicije, a tek vinske ceste..

Zato jer se u blizini nalazi jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj

i još puno, puno toga..

RECITE DA ZA GINKA!

www.visitdaruvar.hr

www.facebook.com

fotografije: Davor Kirin i JU PRIRODA BBŽ