S Kolarićevim pjenušcem u Novu godinu

Hrvatski pjenušci osvajaju..nazdravite  domaćim pjenušcem ulazak u Novu godinu!
S pjenušcem se ulazi u Novu godinu i u vinariji Kolarića.Na prednovogodišnjem druženju s novinarima u organizaciji Udruge za kulturu stola G.E.T.(Gastronomija-Enologija-Turizam) koju vodi Tomislav Stiplošek, kušalo se najprije pjenušac napravljen je od 30% Chardonneya, 20% Ranjskog rizlinga i 50% od starih sorata kao što su Šipelj, Žuti plavec, Štajerska belina i Kraljevina. Još dva pjenušca su na odležavanju a kao posebnost otvoren je jedan pjenušac iz 2013. kojeg je proizvedeno 600 boca a napravljen je od 30% Crnog pinota i 70% višnje Maraske.

Kolarić se bavi pjenušcima od 1997. godine pa se kušalo i pjenušac od Crnog pinota koji je odležavao na kvascima dvije godine i stavljen u bocu 2016.

Vinarija Kolarić smještena je u Hrastju Plešivičkom u općini Jastrebarsko na Plešivici tridesetak kilometara od Zagreba prema Karlovcu. Na Plešivici je više od sto vinara od kojih su 33 robni proizvođači a samo sedam od njih nema  kušaonicu. Smještajni kapaciteti na obiteljskom gospodarstvu Kolarić sastoje se od 16 soba kategoriziranjih s 4 zvjezdice, a smještenih u potkrovlju, iznad kušaone vina i restorana.

Na Kolarićevim bocama piše Coletti. Stvarajući  vizualnom identitet i  brend na prijedlog dizajnera iz Italije Kolarić se odlučio za ime Coletti što je prijevod njegovog imena na talijanski.

Na šest hektara vinograda proizvede se godišnje 20 tisuća boca. Kolarić ima dvadesetak različitih vina među kojima  i vina iz amfore a osnova podruma je sivi pinot, kojeg Kolarić radi u nekoliko varijanti od kojih se posebice ističe sivi pinot  sur lie.

Info: kolaric-vina.hr

Tomislav Radić