Istarski klasici, najbolja preporuka za blagdanski stol

Čaša vrhunskog ili kompleksnog terana ili malvazije u vaš dom unijet će miris Mediterana i ambijent luksuznih istarskih restorana u kojima ćete, sigurni smo, uskoro ponovo uživati..

Možda vam nije bio takav plan, no ostati kod kuće u vrijeme blagdana može biti vrhunsko gurmansko iskustvo, osobito ako dobro kuhate, pa u miru možete isplanirati kako će izgledati vaša božićna trpeza. Na takvom stolu obavezno se mora naći butelja, dvije samo najboljeg vina, a ona iz Istre u vaš će dom unijeti potrebnu dozu luksuza, osobito ako se odlučite za prave vinske klasike iz vinarije Kabola smještene na sjeverozapadnom dijelu poluotoka između Buja i Momjana.

Pripremate li, primjerice, blagdansko pečenje, poput teletine ili svinjetine, pogotovo ako je ispod peke, odaberite istarski Teran Amfora, koji se na tržištu prvi put pojavio 2018. i odmah zaintrigirao vinsku scenu.

Vino je duboke rubinske boje, bistro i gusto, na mirisu se najprije pojavljuje nota bobičastog voća s dominantnom borovnicom, potom vanilija i tamna čokolada, slijedi cedrovina i na kraju koža. Suho je, djelomično toplo i mekano, puno svježine i izbornih sortnih aroma, savršeno uravnoteženo, na aftertasteu s notom suhe šljive. Stvoreno za uživanje. Iznimnog potencijala za čuvanje, sommelieri kažu čak i do 15 godina. Mjesece je proveo na dropu pod zemljom u amforama, koje su na imanje Kabola stigle prije 17 godina iz daleke Gruzije.

I za kraj ove godine, ne zaboravite na stari dobri običaj nazdravljanja pjenušcem točno u ponoć kad napokon budemo ispraćali staru i dočekali novu. Želite li vrhunski doživljaj, napravite to s ugodnim, svježim i lepršavim pjenušcem RE Kabola, trajnog, elegantnog i harmoničnog okusa.