Vatreni čardaš uz okus crvene paprike - Paprika fest u Lugu
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • PREPORUKA IZLETA
 • GASTRO HRVATSKA
More
  Naslovnica Događanja/najave Vatreni čardaš uz okus crvene paprike - Paprika fest u Lugu

  Vatreni čardaš uz okus crvene paprike – Paprika fest u Lugu

  Paprika, kraljica baranjskih vrtova, neizostavni je začin brojnih gastro delicija naše regije a mi vas podsjećamo na najveću svečanost mljevene paprike i crvene paprike – Paprika fest u Lugu.  Crvene slatke, posebno ljute papričice imaju navodno mnoge ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša, perkelta …, ali i čobanca, kulena, kobasice, naprosto svega što je Baranjac odlučio pripremiti na vatri i uz vatru.

  Danas je baranjska paprika postala prepoznatljivi hrvatski proizvod. „Crveno baranjsko zlato“ može se pronaći na štandovima proizvođača baranjskih manifestacija, a njoj u čast, mještani sela Lug odlučili su joj posvetiti i festival. Donosimo i program događanja:

  Prije 10. godina, lokalne udruge udružile su se i kroz Festival paprike odlučile prikazati svojim gostima i posjetiteljima manifestacije bogatstvo kulturne baštine i povijesnog naslijeđa svoga mjesta, ali i promovirati ovu gastro deliciju, za koju vrijedno rade brojne obitelji.

  Zato dođite na festival paprike i kupite pravu mljevenu papriku direkt od proizvođača!

  Na festivalu Vas očekuje sajam domaćih proizvoda, s naglaskom na  veliku ponudu crvene mljevene paprike od brojnih proizvođača! Biti će tu i zimnice, ajvara, domaćih kolača, meda i suvenira. Na 3. Kupu Baranje, možete se natjecati u i u kuhanju fiš paprikaša, a za one koji ne kuhaju, čekaju ih ostale gastro delicije:  šaran u rašljama, pržena riba ili čobanac od divljači.Već u petak, 4. listopada dođite na uličnu zabavu i Paprika music fest,  a u subotu 5. listopada, očekuju vas nastupi folklornih skupina i zabavni program, do kasno u noć. 

  Mljevena ljuta i slatka paprika utjelovljuju ishodište pripreme vrhunskog obroka jer, mljevena je sitno, boja joj je izuzetno temperamentna, miriši na kilometar i svira vatreni čardaš.

  Ljekovita svojstva paprike

  Veliki broj fitokemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, pa mogu spriječiti ili smanjiti simptome određenih bolesti. Osim toga one mogu biti i različitog ukusa, pa su tako neke blage i slatke a druge ljute. Bitno je znati da kakav god ukus imale, paprike su veoma hranljive i spadaju u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlično rješenje za dijetalnu ishranu, narocito zbog toga sto obiluju mineralima, od kojih se posebno ističe kalij.

  Posjetite Bilje i bajkoviti Lug

  Omeđeni Dravom i Dunavom, destinacija općine Bilje raznolika je po svojim sadržajima, oaza za lovce i ribolovce, ali i za avanturiste te one željne mirnog odmora. Prvi jesenski vikend, mjesto Lug u općini Bilje, biti će središnje mjesto spajanja ljudi, okusa i mirisa Baranje, tako da smo sigurni da ćete nam i ove godine biti dragi gost.

  Događaj se odvija u organizaciji Općine Bilje i TZO Bilje, a pozvani ste svi.

  TZO Bilje
  Facebook TZO Bilje

  PRATITE NAS

  1,328InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Kamo na izlet? Veličanstvene kontinentalne destinacije zovu na odmor

  Svima nam je poznati koliko se izleti mogu jednostavno isplanirati,  a uz dobru organizaciju mogu se pretvoriti u prekrasno iskustvo koje ne košta puno. Seosko...

  Kamo na wellness?