• NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • PREPORUKA IZLETA
 • GASTRO HRVATSKA
More
  Naslovnica Događanja/najave Vatreni čardaš uz okus crvene paprike - Paprika fest u Lugu

  Vatreni čardaš uz okus crvene paprike – Paprika fest u Lugu

  Paprika, kraljica baranjskih vrtova, neizostavni je začin brojnih gastro delicija naše regije a mi vas podsjećamo na najveću svečanost mljevene paprike i crvene paprike – Paprika fest u Lugu.  Crvene slatke, posebno ljute papričice imaju navodno mnoge ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša, perkelta …, ali i čobanca, kulena, kobasice, naprosto svega što je Baranjac odlučio pripremiti na vatri i uz vatru.

  Danas je baranjska paprika postala prepoznatljivi hrvatski proizvod. „Crveno baranjsko zlato“ može se pronaći na štandovima proizvođača baranjskih manifestacija, a njoj u čast, mještani sela Lug odlučili su joj posvetiti i festival. Donosimo i program događanja:

  Prije 10. godina, lokalne udruge udružile su se i kroz Festival paprike odlučile prikazati svojim gostima i posjetiteljima manifestacije bogatstvo kulturne baštine i povijesnog naslijeđa svoga mjesta, ali i promovirati ovu gastro deliciju, za koju vrijedno rade brojne obitelji.

  Zato dođite na festival paprike i kupite pravu mljevenu papriku direkt od proizvođača!

  Na festivalu Vas očekuje sajam domaćih proizvoda, s naglaskom na  veliku ponudu crvene mljevene paprike od brojnih proizvođača! Biti će tu i zimnice, ajvara, domaćih kolača, meda i suvenira. Na 3. Kupu Baranje, možete se natjecati u i u kuhanju fiš paprikaša, a za one koji ne kuhaju, čekaju ih ostale gastro delicije:  šaran u rašljama, pržena riba ili čobanac od divljači.Već u petak, 4. listopada dođite na uličnu zabavu i Paprika music fest,  a u subotu 5. listopada, očekuju vas nastupi folklornih skupina i zabavni program, do kasno u noć. 

  Mljevena ljuta i slatka paprika utjelovljuju ishodište pripreme vrhunskog obroka jer, mljevena je sitno, boja joj je izuzetno temperamentna, miriši na kilometar i svira vatreni čardaš.

  Ljekovita svojstva paprike

  Veliki broj fitokemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, pa mogu spriječiti ili smanjiti simptome određenih bolesti. Osim toga one mogu biti i različitog ukusa, pa su tako neke blage i slatke a druge ljute. Bitno je znati da kakav god ukus imale, paprike su veoma hranljive i spadaju u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlično rješenje za dijetalnu ishranu, narocito zbog toga sto obiluju mineralima, od kojih se posebno ističe kalij.

  Posjetite Bilje i bajkoviti Lug

  Omeđeni Dravom i Dunavom, destinacija općine Bilje raznolika je po svojim sadržajima, oaza za lovce i ribolovce, ali i za avanturiste te one željne mirnog odmora. Prvi jesenski vikend, mjesto Lug u općini Bilje, biti će središnje mjesto spajanja ljudi, okusa i mirisa Baranje, tako da smo sigurni da ćete nam i ove godine biti dragi gost.

  Događaj se odvija u organizaciji Općine Bilje i TZO Bilje, a pozvani ste svi.

  TZO Bilje
  Facebook TZO Bilje

  PRATITE NAS

  1,342InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Dodijeljene nagrade Marko Polo 2019

  U organizaciji FIJET Hrvatska i Zbora turističkih novinara HND-a u Novinarskom domu dodijeljene su nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Grand Prix "Marko...

  Street food na slavonski način