Posjetite Štruklijadu – najveću gastro manifestaciju Zagorja

I ove godine smiješi nam se još jedna ukusna Štruklijada, jedna od najpoznatijih zagorskih manifestacija čiji je osnovni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli, prepoznatljivog gastro brenda Zagorja.

Manifestacija ima izložbeno-natjecateljski karakter u kojem se najbolji zagorski ugostitelji natječu za titulu „prvih štrukla Zagorja“.
Datum ovogodišnje Štruklijade je 13.7.2019. a manifestacija se zbog najave lošeg vremena seli u Sportsku dvoranu Srednje škole Bedekovčina, Gajeva 1, Bedekovčina.

foto: Jasenka Haleuš

Više od desetljeća…

Štruklijada je županijska manifestacija čiji je osnovni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli, ovog tradicionalnog zagorskog jela i prepoznatljivog brenda Zagorja. Izložbeno natjecateljski karakter manifestacije privlači brojne ugostitelje koji žele prezentirati svoje umijeće spravljanja zagorskih štrukli te se izboriti za titulu prvih štrukla Zagorja, dok donatorski karakter manifestacije privlači brojne posjetitelje koji osim što imaju priliku isprobati najbolje zagorske štrukle, pomažu i rad humanitarnih udruga s područja Krapinsko – zagorske županije. Krapinsko – zagorska županija 2011. godine zaštitila je naziv manifestacije  verbalnim žigom.

Zagorski specijalitet – neodoljiva tradicijska poslastica poznata i van granica Lijepe Naše

Hrvatsko zagorje oduvijek je bilo omiljena destinacija za posjetitelje termalnih kupališta, kulturnih i prirodnih znamenitosti. Po povratku, posjetitelji su se opskrbljivali prehrambenim proizvodima (sir i vrhnje, voće i povrće, meso peradi – poznate zagorske purice, med, te obavezno vino) na obiteljskim gospodarstvima. Na stolu obiteljskih gospodarstava uvijek su se našli Zagorski štrukli. Specijalitet spremljen od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim, premazan domaćim vrhnjem i zapečen u krušnoj peći poznat je pod imenom – Zagorski štrukli.

Ideja manifestacije – očuvanje izvornog recepta

Unatrag dugi niz godina, u komercijalizaciji ugostiteljske ponude, gotovo da se izgubio tradicionalni recept i način pripremanja navedenog specijaliteta. U konzultacijama sa stručnjacima s područja agronomije, gastronomije i turizma, nastala je ideja o potrebi očuvanja tradicionalnog zagorskog specijaliteta – Zagorskih štrukli te stvaranja autohtonog gastronomskog proizvoda i promocije istog u sklopu tradicionalne ugostiteljske ponude Hrvatskog zagorja.

Na ovogodišnjoj Štruklijadi očekuju vas..

Brojne ukusne degustacije, nagradne igre, muzejsko-edukativne radionice, prikaz starih zanata, raznolik kulturno zabavni program – nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaša i solista, sve to pa i više od nabrojanog..

Organizatori Štruklijade 2019

Organizator ovogodišnje Štruklijade je Krapinsko-zagorska županija, uz podršku Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Općine Bedekovčina. Projekt podržavaju Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

foto: arhiv Visit Zagorje

Volite li zagorske štrukle? Dođite na štruklijadu po recept iz prve ruke, a možete ga skinuti i ovdje: 

Omjer namirnica: izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od daske. Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke, prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko 1 sat. Zatim se tijesto razvlači na stolu, stolnjaku ili plahti. Započinje se razvlačiti mlinčenjakom, potom se tijesto lagano polije uljem da se ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači. Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se strgaju. Tijesto se fila uz jedan rub, poškropi otopljenim maslacem, margarinom ili uljem (da se tijesto ne prime nego lista), tijestom se nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto suče, rola do kraja. Postavlja se u namašćeni protvan i prijenosno se reže tanjurom na željenu veličinu. Ako se ne reže prijenosno, pečeni štrukli se režu nožem. Za sirne štrukle potreban je jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se tijesto. Štrukli se slože u protvan i zaliju otopljenim putrom, margarinom, uljem i vrhnjem.

Sve informacije o manifestaciji, dosadašnjim sudionicima, dobitnicima prošlogodišnjih Štruklijada, pronađite na poveznici: struklijada.com.hr

Vidimo se u Bedekovčini 13.srpnja, dobro došli!

Info:
Visit Zagorje

Facebook Visit Zagorje
Štruklijada.com.hr