Kulturna blaga Varaždinske županije

Krenimo šetnjom od Starog grada, Gradskog muzeja do Dvora Trakošćana, kroz bajkovitu Varaždinsku županiju. Predstavljamo Stari grad, Trakošćan i muzeje koje možete obići u sklopu navedenih lokacija. U potrazi za inspiracijom donosimo kratak vodič gdje otići i što vidjeti ovog proljeća, od kulturnih atrakcija: 

Stari grad – povijesna utvrda velikog značaja 

Želite li saznati više o varaždinskoj feudalnoj utvrdi, od davnina nazvanoj Stari grad? Krenimo šetnjom kroz povijest Varaždina i upoznajmo najznačajniju povijesnu utvrdu baroknog ljepotana.

Današnja utvrda građena je od 14. do 19. stoljeća. Najstariji njen dio je središnja kula. Zanimljivost je da su njene klupe i baldahini u prizemlju najljepši su primjeri gotičke svjetovne plastike na sjeveru Hrvatske.

Za ratova s Turcima u 16. stoljeću pregrađena u renesansni Wasserburg, utvrdu – dvorac okružen visokim zemljanim nasipima s bastionima, opkoljen dvostrukim pojasom vode.

foto: www.gmv.hr

Tijekom prošlosti bila je vlasništvo mnogih značajnih plemićkih obitelji, grofova Celjskih, Ivana Ungnada, Jurja Brandenburga te hrvatskog bana Tome Erdödyja i njegovih nasljednika. Godine 1925. utvrda je postala  vlasništvo grada Varaždina.

Gradski muzej Varaždin – otvoren u počast milenijske obljetnice hrvatskog kraljevstva u Starom gradu 1925 godine

foto: www.gmv.hr

Najljepši turistički dio Starog grada, definitivno je Gradski muzej Varaždin. Nezaobilazna postaja za ljubitelje kulture, u ovom muzeju možete pronaći najrazličitije zbirke predstavljene u čak 40 muzejskih prostorija.

foto: www.gmv.hr

Što pronaći u muzeju? Možete otkriti šetnjom po muzeju, zbirke najstarijeg, Kulturnopovijesnog odjela, čije su brojne zbirke i u naše vrijeme izložene u stilskim sobama.

foto: www.gmv.hr

Čuvari prošlosti i zapisi vremena ovdje pričaju zanimljive priče a poželite li se upoznati detaljnije s našom povijesti, muzej vam je na raspolaganju utorkom i petkom od 9 do 17h, te subotom i nedjeljom od 9 do 13h.

foto: www.gmv.hr

Najvrijednije su zbirka cehovskih predmeta, namještaja, povijesnih portreta, oružja, slika, satova, porculana i stakla koje uz mnoge druge predmete svakodnevnog života varaždinskog plemstva i bogatog građanstva posjetitelji i danas mogu vidjeti u 40-ak muzejskih prostorija.  Posebno su vrijedne zbirke s predmetima iz ostavštine dvaju proslavljenih Varaždinaca, političara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog i jezikoslovca Vatroslava Jagića. Tijekom godina obogaćivale su se, kako brojem tako i raznorodnošću, muzejske zbirke, zahvaljujući kojima je Muzej prerastao u ustanovu kompleksnoga tipa, sastavljenu od 6 specijaliziranih odjela: 

foto: www.gmv.hr

Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Entomološkog te Galerije starih i novih majstora. Pored njih, u Muzeju je ustrojen i Odjel zajedničkih službi (Uprava GMV-a), kao i  Konzervatorsko-restauratorski i Dokumentacijski odjel.

foto: www.gmv.hr

Od nedavno je Muzeju na korištenje dodijeljena i srednjovjekovna zgrada tzv. Žitnica, u kompleksu Staroga grada, kojoj tek predstoji opsežno istraživanje i obnova za buduću prezentaciju dosad neizložene građe.

foto: www.gmv.hr

Trenutačno su za razgled uređena četiri stalna postava, od kojih su Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu i Entomološkoga odjela „Svijet kukaca“ u palači Herzer kontinuirano otvoreni za javnost. U sklopu Galerije starih i novih majstora nalazi se Stalni postav starih majstora te stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća, koji se izmjenjuju na katu palače Sermage, ali se i povremeno zatvaraju zbog održavanja dijela izložbene djelatnosti Muzeja u tome prostoru.

Trakošćan –  ne propustite posjetiti najljepši atribut Varaždinske županije

Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

foto: trakošćan.hr

Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

foto: trakošćan.hr

Toponim Trakošćan prvi se puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, tek znamo da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju, i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država.

Od renesanse do historicizma – obiđite dvorac i njegov muzej

foto: trakošćan.hr

Ovaj muzej osnovan je 1954 godine. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske. Muzej posjeduje vrijednu muzejsku građu iz razdoblja renesanse do historicizma, sačinjenu od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i drugih predmeta, koji su stalno izloženi u originalnim prostornim cjelinama koje prezentiraju velikaški život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. 

Postav izložbe

foto: trakošćan.hr

Stalni postav izložen je ambijentalno, u izvornoj funkciji. Prezentira život hrvatskog plemstva kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Predmeti datiraju iz vremena od 15. do 19. st. i razmješteni su u pojedinim prostorijama koje čine interijerne cjeline. Postavom su obuhvaćeni svi prostori dvorca, od reprezentativnih stambenih do tehnoloških (kuhinja), a dvorac čine četiri razine: nisko i visoko prizemlje, te prvi i drugi kat. Posjetiti ga možete slijedećim rasporedom: 
Ljetno radno vrijeme (1.travanj-31.listopad) od 9 do 18 sati
Zimsko radno vrijeme (1.studeni-31.ožujak) od 9 do 16 sati
Muzej je otvoren svaki dan, uključujući vikende i blagdane.

foto: trakošćan.hr

Dobro došli u Varaždinsku županiju – destinaciju prepunu kulturno povijesnih blaga. 

Sve informacije o dodatnoj ponudi našeg kulturnog blaga, pronađite na webu: www.turizam-vzz.hr ili nas zapratite na našem Facebooku.
Dobro došli!

fotografije: Arhiv Turističke zajednice Varaždinske županije, Gradski muzej Varaždin, Trakošćan.hr 

Sponzorirani članak