Pelješka perlica - vinska ljepota s Pelješca - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • GASTRO HRVATSKA
More
  Naslovnica Gastro Hrvatska Pelješka perlica - vinska ljepota s Pelješca

  Pelješka perlica – vinska ljepota s Pelješca

  Maraština s juga Dalmacije, ručno brano grožđe, savršen spoj znanja, tehnologije i tradicije, nešto posve drugačije – PZ Putniković priprema novo iznenađenje za sve ljubitelje pjenušavih vina:

  Još malo pa gotovo! S nestrpljenjem se očekuje prvi pjenušac PZ Putniković, jedne od najstarijih hrvatskih zadruga s vinorodnog Pelješca.

  „Naš prvi pjenušac – Pelješku perlicu, berbe 2018., proizvodimo od maraštine tradicionalnom metodom. Kako je za sada riječ o ograničenoj seriji od nekoliko stotina boca, moći će se kupiti samo u Domu vinarske tradicije – reprezentativnom prostoru naše vinarije. Naravno, prve boce rezervirane su za čašćenje naših vjernih prijatelja i partnera, istinskih ljubitelja vina“, ističe Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije PZ Putniković.

  „Nakon ručnog branja grožđa u kolovozu obavljena je osnovna fermentacija baznog vina, koje je potom punjeno u boce za pjenušac na sekundarnu fermentaciju. Degožiranje će se obaviti početkom veljače, a vino će na proljeće pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu. Izbor je pao na maraštinu, koja je od naših tradicionalnih dalmatinskih sorti najidealnija za proizvodnju lepršavih i laganih pjenušaca.

  Maraština s našeg područja daje lagana vina citrusnih aroma i aroma mediteranskog voća, nema prevelikih ekstrakta, laganog je tijela, dok stariji vinogradi na dubljim tlima daju veće ekstrakte i punije tijelo. Prvenstveno smo poznati po moćnim plavcima, no naše prvo vrhunsko vino punjeno u boce upravo je maraština Sv. Ana, vrlo tražena na stranom tržištu, osobito njemačkom“, kaže Miro Bezek, enolog PZ Putniković, vinarije koja u prosjeku napuni milijun boca godišnje.

  Iako se u Dalmaciji ne proizvodi mnogo pjenušaca, kvalitetom ne zaostaju za ostatkom Hrvatske, a od Pelješke perlice – najnovijeg dalmatinskog aduta, očekivanja su velika. Jedva čekamo proljeće!  

  Izvor i fotografije: Lollipop.pr

  PRATITE NAS

  1,274InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Moreška – viteško srce Korčule

  Pokrovitelj priče Uz katedralu sv. Marka, korčulanske bratovštine, kamenoklesarstvo, tradicijsku drvenu brodogradnju i vaterpolo, stoljećima poznati viteška tradicijski ples moreška, upotpunjava ljepotu Korčule. Oni su snažni,...

  Bogatstvo Varaždinske okolice

  Explore Preporuke
  Putevima bana Jelačića
  Zlatna SLavonija na dva kotača
  Mističnim bilogorskim putevima
  Moreska viteško srce