Interaktivni projekcijski vodič utvrde Stari grad – nova atrakcija baštine Siska

Interaktivni projekcijski vodič utvrde Stari grad omogućava individualnim posjetiteljima bolje razumijevanje povijesti utvrde i njene važnosti za povijest Hrvatske i Europe. Ovim projektom započet je proces digitalizacije postava utvrde koja će revitalizirati povijesnu baštinu Siska i učiniti je atraktivnom turistima. Projekt je  osmišljen i ostvaren u realizaciji Turističke zajednice grada Siska u suradnji s tvrtkom curiouscat.hr uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice.
 
Stari grad je tvrđava iz 16. st. pod kojom se odigrala Bitka kod Siska 22. lipnja 1593. Tvrđava je spomenik nulte kategorije. Od Starog grada do centra Siska ima cca dva kilometra cestom ili kilometar i pol šetnicom.
 
DSC_0351 (Medium)
Ova Utvrda je također jedan od najvažnijih objekata povijesne baštine grada Siska. Dugi niz godina prezentacija utvrde zasnivala se isključivo na predavanjima kustosa, za grupne posjete, te uz klasičnu muzejsku prezentaciju izložaka. Postavljanjem Interaktivnog projekcijskog vodiča povijest utvrde danas se prezentira kroz uporabu digitalnih tehnologija, na interaktivan način.
 
 
Interaktivni projekcijski vodič kao digitalni oblik komunikacije moguće je kontinuirano nadograđivati, proširivati te oblikovati sukladno zahtjevima posjetitelja.
Kako bi se osigurala cjelogodišnja dostupnost interakcijskog projekcijskog vodiča isti je tijekom zimskih mjeseci, kad je utvrda zatvorena za javnost, postavljen u prostor Gradskog muzeja Sisak, u dijelu koji se odnosi na povijesno razdoblje bitke kod Siska. 
 
Kako sustav radi? Sustav kontinuirano projicira uvodni tekst i animaciju. Posjetitelji mogu pomoću sučelja na tabletu uz prezentacijski panel birati pitanja koja ih zanimaju i na koje Interaktivno projekcijski vodič daje odgovore. Ovaj izniman projekt biti će promoviran na Sisačkoj Noći muzeja. 
 
Info: