Naslovnica Destinacije Karlovačka županija Pejzaži Ozlja zabilježeni kistom darovite umjetnice - Slava Raškaj i njena inspiracija

Pejzaži Ozlja zabilježeni kistom darovite umjetnice – Slava Raškaj i njena inspiracija

Slava Raškaj (punim imenom Friderica Slavomira Olga Raškaj) rođena je 2. siječnja 1877. godine u  Ozlju.  Osnovnu i srednju školu, Slava Raškaj završila je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču od 1883. do 1892. godine.
U to vrijeme su gluhonijeme osobe smatrali duševno zaostalima, a u takvom okruženju gluhonijemi su bili obilježeni za cijeli život. Tako prilikom upućivanja molbe Vjekoslava Raškaja za smještaj Slave Raškaj u Bečkom zavodu za gluhonijeme, činovnik unutarnjeg odijela zemaljske vlade u Zagrebu je u urudžbeni zapisnik unio i da se molba upućuje “Ravnateljstvu umnobol. u Beču”.
No gluhonijemost neće biti prepreka sjajnom talentu ove lijepe, nježne i iznimno darovite mlade slikarice.

Sa osamnaest godina, po nagovoru ozaljskog učitelja Ivana Otoića, mlada Slava se seli u Zagreb gdje dobiva besplatne poduke kod slavnog slikara i likovnog pedagoga Bele Čikoš Sesije. Slava pod mentorstvom Bele Čikoša, ubrzo razvija autentičan umjetnički izraz, a u prvi će plan izbiti sjećanja na njeno ozaljsko djetinjstvo koje je rado evocirala u svojim djelima.

Glavne motive nalazi u lirskim pejzažima ozaljskog kraja: njen vrt, rijeka Kupa, vrbik uz obale, lopoči, cvijeće, drveće, šumarci, kao i obični ljudi, seljaci, kosci, djeca, služinčad. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20 st. naglašavajući atmosferu trenutka na jedinstven i svjež način.

Utjecaj Bele Čikoša na Slavino slikarstvo

Najvažniju prekretnicu u Slavinu slikarstvu predstavlja upravo Čikoš, za kojeg se do danas ne zna da li je bio (premda puno stariji), njena najveća životna ljubav ili joj je bio samo blizak stariji i slavniji mentor i učitelj. Nećemo nikada saznati jer su navodno sva pisma koja je Slava slala majci i sestri u tom razdoblju, nažalost spaljena poslije njene smrti i sva privatna korespodencija u kojoj se Slava povjeravala majci, je uništena. Ono što se bez sumnje zna, je da je Bela Čikoš, kao što u svojoj knjizi kaže Matko Peić: ” U njoj probudio ono što je ona bila u dnu svoga umjetničkog bića: pejzažist!“.

Slava potpuno ovladava tehnikom akvarela i za razliku od većine kolega, toliko prefererira slikanje vani da skoro sve svoje radove počinje i završava u vanjskom eksterijeru dok ostali umjetnici svoje radove započinju vani, ali završavaju u ateljeima.

Želeći doživjeti do kraja puninu prikaza prirode koja ju je cijeli život očaravala, Slava je stvarala svoje slike pod svakakvim vremenskim uvjetima, ne štedeći svoje krhko zdravlje.
U jesen 1899. godine Slava pobolijeva (početni stadij tuberkuloze pluća).
Uspijeva zaliječiti bolest, te odlazi početkom 1900. u Opatiju na liječenje. Tuberkuloza se nažalost vraća nakon nekoliko godina, i Slava umire 1906. godine u dobi od  samo 29 godina, u bolnici u Vrapču. Pokopana je na groblju župne crkve u Stenjevcu, a njeni posmrtni ostaci, preneseni su na groblje kraj crkve Sv. Vida u Ozlju, devedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Ova mlada  slikarica, ostavila je poseban trag u povijesti hrvatskog likovnog stvaralaštva, a obzirom na muško vrijeme u kojem je djelovala, i na njen hendikep koji joj je znatno otežavao svakodnevan život i komunikaciju (zbog čega je bila sklona depresiji), uz dodatan uteg teške bolesti koja joj je naposlijetku prerano ugasila život, Slava Raškaj je iznimna hrvatska heroina. Njen hendikep, kroz njeno djelovanje u slikarstvu, još je snažnije ocrtao njen talent, njenu osjetljivost, smisao za detalje, za strukturu linija i obrise, jer je uočavala puno suptilnije zbilju i pojavnosti vanjskog.

Ozalj kao inspiracija – Posjetite ovaj biser hrvatskog kontinenta

Rodni grad Slave Raškaj, čija je okolica i priroda bila neizostavni dio njenih pejzaža, do danas plijeni svojom  kulturnom i povijesnom baštinom. Stari grad Ozalj impresivno je zdanje, smješten na vrhu litice podno rijeke KupeOd 1928. godine dvorac je posebnom darovnicom kneza od Thurn i Taxisa, Alberta Maria Lamoral, predan u ruke  družbi „Braće hrvatskoga zmaja” na brigu i čuvanje kao kulturno i povijesno dobro u službi hrvatskog naroda. Puno je toga što se može posjetiti u ovom biseru kulturne i prirodne baštine, pa ćemo spomenuti manji dio onoga što možete istražiti, a sve dodatne informacije možete potražiti na www.ozalj-tz.hr

foto: arhiv Grad Ozalj

Posjetite Zavičajni muzej Ozalj

Najvrednija ostaviština grada je  Zavičajni muzej Ozalj,  smješten u Starom gradu. Svojom građom obuhvaća povijest od 6.000 godina, koja se može pratiti putem pisane povijesti i arheoloških artefakata.

foto: Zavičajni muzej Ozalj, arhiv TZG Ozalj

Muzej također raspolaže vrijednim izlošcima iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, koja je poznata pod nazivom „Ozaljski kulturni krug“, a čiji se književni izraz temeljio na jeziku ozaljskog kraja koji predstavlja osebujan spoj čakavštine, kajkavštine i štokavštine. Osim djela Slave Raškaj u ovom muzeju se nalaze i zbirke hladnog i vatrenog oružja, artefakata pretpovijesnog razdoblja, crkveno-vjerskih izložaka.

Etno park Trg – muzej na otvorenom

foto: arhiv TZG Ozalj

Svega 1 km od centra Ozlja u naselju Trg obiđite zanimljivi Etno park Trg. U ovom kreativnom muzeju na otvorenom, predstavljena je tradicijska arhitektura i uporabni predmeti predindustrijske svakodnevice.

foto: arhiv TZG Ozalj

U slobodnom prostoru pod stručnim vodstvom i nadzorom nalazi se zbirka koja se sastoji od stambenih i gospodarskih objekata, interijera niskih seljačkih sobica, kuhinja i spremišta s autentičnim inventarom. Krovovi kuća prekriveni su slamom od raži tzv. „škopom“ i karakteristične su gradnje od tesanih drvenih greda s tzv. „hrvaškim vuglima“ te svjedoče o sve rjeđim primjerima tradicijskog seoskog graditeljstva.

HE Munjara

foto: arhiv TZG Ozalj

Hidroelektrana Ozalj “Munjara” najstarija je kontintalna hidroelektrana u Hrvatskoj, izgrađena i puštena u rad davne 1908. radi napajanja rasvjete Karlovca. Elektrana je podignuta na prirodnom slapu u centru Ozlja. Izgrađena je prema nacrtima gradskog građevinskog inženjera Valerijana Riesznera, a svoj historicistički arhitektonski izgled, nalik neorenesansnom kaštelu, duguje glasovitom austrijskom arhitektu Hermannu Bolléu. Objekt je zaštićeno kulturno dobro pod nadzorom Uprave za zaštitu kulturne baštine i Ministarstva kulture RH.Mogući su organizirani posjeti uz praćenje stručnog vodstva elektrane.

foto: arhiv TZG Ozalj

PAVLINSKI SAMOSTAN SVETICE

Prvi dio pavlinskog samostana i crkve izgrađen je 1627. godine, kada su bježeći pred Turcima pavlini iz Kamenskog stigli na Svetice. Dovršen je 1660. velikom zaslugom prvog i dugogodišnjeg priora o. Ivana Belostenca, znamenitog leksikografa i pisca. S predanošću znanstvenika i s nadahnućem pjesnika Ivan je Belostenec desetljećima prikupljao i u svoju riznicu pohranjivao blago hrvatske jezične raznolikosti. Pod krovom samostana nastajao je veličanstveni tronarječni rječnik Gasophylatium.

foto: arhiv TZG Ozalj

A neka od svojih najbolji djela ovdje su ostavili znameniti pavlinski slikari Ivan Ranger i Gabriel Taller. Svetice inače nose naziv po tri kapelice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, Svetoj Margareti i Svetoj Katarini.

Vidikovci Ozalj

foto: arhiv TZG Ozalj

Ozalj ima nekoliko lijepih vidikovaca od kojih ističemo tri: Vidikovac u šumi kod OŠ Slava Raškaj, drugi je u ulici Nikole Šubića Zrinskog (ispred rodne kuće Slave Raškaj) i treći je na gradskom bedemu Starog grada.

Posjetite biser kontinenta, ponosni Ozalj – proljeće je idealno vrijeme za izlet

Do Ozlja možete doći kako Vam odgovara. Od zagrebačke metropole Ozalj je udaljen oko  jedan sat vožnje  automobilom.  Možete pronaći smještaj u nekom od romantičnih sela okolice, možete neograničeno uživati u gotovo nestvarnoj prirodi,jezerima,Kupi, Dobri..

autor: Ana Vukanović

Kao i ukusnoj domaćoj hrani, pješačenju, bicikliranju, bogatoj ogrlici kulturnih znamenitosti, sakralnoj baštini. Pratiti će vas na tom putu i fina kapljica a kad malo zatopli, Ozalj vam nudi i savršeno osvježenje kroz riječnu zabavu i naše kupalište. Ima li ljepše pozivnice? Čekamo vas. Dobro došli u Ozalj!

Djela Slave Raškaj: hr.wikipedia.org

Turistička zajednica Grada Ozlja
Turistička zajednica Karlovačke županije
Facebook Turističke zajednice Karlovačke županije

Upoznajmo znamenitog Virovca Ivana Levačića

IVAN LEVAČIĆ (BICIKLIST) – uz obilježavanje Svjetskog dana bicikala, predstavljamo vam Ivana Levačića, jednog od znamenitih Virovaca. Ivan Levačić, najbolji hrvatski biciklist svih vremena, rodio...

Predstavljanje vina Ivana Sokača

Svojevrsna vinarska tribina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ugostila je vinara iz Strmca Stubičkog Ivana Sokača. Okupljenim novinarima i ljudima iz vinske struke...

Bajkoviti Tuškanac otvara svoju filmsku pozornicu

Jedva smo dočekali simbol ljeta u Zagrebu! Tijekom tri sunčana mjeseca Ljetna pozornica Tuškanac postat će nezaobilazno mjesto ljubitelja filma i kulture. Ljetne filmske noći...

Ilica se zatvara 7. lipnja zbog fantastičnog razloga

Glumite, sudjelujte na radionicama, pijte kavu i plešite na tračnicama, podržite domaće kreativce, donirajte za obnovu kulturnih institucija... Dođite na potresno dobar tulum. Živimo...

Top osam knjiga za ljubitelje povijesti

Zašto volimo antikvarne knjige povijesne tematike? Prije svega zato što su mnoge od tih knjiga aktualno pisane u doba kada su se neki od...

Dođite po porciju zabave i odmora u Terme Tuhelj

Službeno započela ljetna sezona u Termama Tuhelj. Od prošlog vikenda otvoreni Vodeni planet i kamp Vita*****, a od sljedećeg petka hotel Well**** i saune,...

PRATITE NAS

6,304ObožavateljiLajkaj
1,398SljedbeniciSlijedi

IZDVOJENO

Bike&Boat Podravina – jer vrijeme je za avanturu

Želite li da vam dnevni boravak bude mekani riječni sprud, da vam plaža bude jastuk a jedina muzika koju ćete čuti, pjev ptica iz...

Top osam knjiga za ljubitelje povijesti

Zašto volimo antikvarne knjige povijesne tematike? Prije svega zato što su mnoge od tih knjiga aktualno pisane u doba kada su se neki od...

Pogledajte novi promotivni video Hrvatske

HTZ: Intenzivna promotivna kampanja na sedam europskih tržišta Novi video spot za kampanju „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“ Hrvatska turistička zajednica provodi...

Punjeni cvijet tikvice – delikatesa iznenađenja na tanjuru

Cvijet tikvice trenutno ima sezonu, požurite se po svoju porciju ove delikatese! Pržen u ulju ili umočen u tijesto pa pržen ili pak prethodno...

Upoznajmo znamenitog Virovca Ivana Levačića

IVAN LEVAČIĆ (BICIKLIST) – uz obilježavanje Svjetskog dana bicikala, predstavljamo vam Ivana Levačića, jednog od znamenitih Virovaca. Ivan Levačić, najbolji hrvatski biciklist svih vremena, rodio...

Ilica se zatvara 7. lipnja zbog fantastičnog razloga

Glumite, sudjelujte na radionicama, pijte kavu i plešite na tračnicama, podržite domaće kreativce, donirajte za obnovu kulturnih institucija... Dođite na potresno...

Upute za jednodnevne izlete iz inozemstva

Upoznajemo vas s s najnovijim informacijama po pitanju post Covid-19 odluka, mjera i uputa koje je objavio stožer Civilne zaštite RH...

Dođite po porciju zabave i odmora u Terme Tuhelj

Službeno započela ljetna sezona u Termama Tuhelj. Od prošlog vikenda otvoreni Vodeni planet i kamp Vita*****, a od sljedećeg petka hotel...

Punjeni cvijet tikvice – delikatesa iznenađenja na tanjuru

Cvijet tikvice trenutno ima sezonu, požurite se po svoju porciju ove delikatese! Pržen u ulju ili umočen u tijesto pa pržen...

Bike&Boat Podravina – jer vrijeme je za avanturu

Želite li da vam dnevni boravak bude mekani riječni sprud, da vam plaža bude jastuk a jedina muzika koju ćete čuti,...

Upoznajmo znamenitog Virovca Ivana Levačića

IVAN LEVAČIĆ (BICIKLIST) – uz obilježavanje Svjetskog dana bicikala, predstavljamo vam Ivana Levačića, jednog od znamenitih Virovaca. Ivan Levačić, najbolji hrvatski biciklist...

Bajkoviti Tuškanac otvara svoju filmsku pozornicu

Jedva smo dočekali simbol ljeta u Zagrebu! Tijekom tri sunčana mjeseca Ljetna pozornica Tuškanac postat će nezaobilazno mjesto ljubitelja filma i kulture....

Pogledajte novi promotivni video Hrvatske

HTZ: Intenzivna promotivna kampanja na sedam europskih tržišta Novi video spot za kampanju „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“ Hrvatska...

Predstavljanje vina Ivana Sokača

Svojevrsna vinarska tribina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ugostila je vinara iz Strmca Stubičkog Ivana Sokača. Okupljenim novinarima i ljudima...