Čarobni okusi Varaždinskog kraja – posjetite i degustirajte bučin meni

Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju se od 5.  do 15. travnja 2019. a ove godine je  tema za kreiranje menija buča. Stoga barem jedno jelo u meniju mora biti spravljeno od te namirnice. Također, kako se ove godine Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju u korizmeno vrijeme, pojedini ugositeljski objekti u ponudi imaju i treći riblji meni, koji će se nuditi samo u vrijeme posta u petak.  Vodimo vas do nekih objekata koji predstavljaju Dane ovogodišnjih Okusa.

Vila Donata 

Desetak kilometara od grada Varaždina, na cesti prema Varaždinskim Toplicama u kneginečkim vinogradima na Banskom vrhu s pogledom  na Varaždin, okolne brežuljke, vinograde, livade, proplanke i šume, smjestila se Vila Donata. Nekada plemenitaška kuća baruna Kussya, danas je  restoran sa smještajem Zlatne gorice. Okružuje je vlastiti vinograd. Vina se kušaju u restoranu i u  vinskom podrumu. Restoran nudi  razne specijalitete među kojima i jela koja su se stoljećima nalazila na bogatim trpezama varaždinskih građana i kurijama ovdašnjeg plemstva. Može se kušati i odlično hladno prešano bučino ulje iz vlastite proizvodnje. Zanimljiv sadržaj pruža i šetnja imanjem, obilazak uređenog vinskog puta s 12 postaja koji okružuje vinograd ili  zabavna šetnja kroz zanimljiv labirint.

Za ovogodišnje “Dane okusa” među ostalim nudi se krem juha od bundeve s bučinim sjemenkama i bučinim uljem, svinjeći file u husarskom umaku, domaći trganci, zelje salata s bučinim sjemenkama i bučinim uljem i jabučna štrudla ili tostirani domaći kruh s namazom od bučinog ulja, puretina punjena mlincima u špeku, heljdina kaša s gljivama, salata od crvenog zalja i torta s bučinim sjemenkama. Tu su i pjenušac i druga vina iz vlastitog vinograda.

Na “Danima okusa ” sudjeluju i hotel La’Gus smješten na brežuljku iznad Varaždina,restoran Minerva iz Varaždinskih toplica, hotel Trakoščan, hotel Varaždin, kavana Dora koja se nalazi u središtu Varaždina, restoran Arabela iz Globočeca  Ludbreškog, restoran GARESTIN iz Varaždina, zalogajnica i restoran Šanjek iz Varaždina poznata po jelima od ždrebetine i konjetine, restoran Palatin poznat po ribljim jelima, varaždinski restoran VERGLEC, Izletište Grešna pilnica blizu Klenovika, Đurina Hiža na brdu nedaleko Varaždinskih Toplica, restoran August koji je u središtu Varaždina uz rubni dio nekadašnjih gradskih zidina i restoran Bedem u sklopu srednjovjekovne varaždinske feudalne utvrde.

Tomislav Radić

fotografije: arhiv TZ Varaždinske županije, Okusi Varaždinskog kraja