Jesen na Bilogori

Piše: Slaven Klobučar

Istražimo sve boje jeseni na Bilogori

Jesen nam je ove godine nešto uranila s promjenom vremena, ali su dani još uvijek dovoljno topli kako biste ih proveli na otvorenom ili istražujući neki nepoznati krajolik. Zašto ovoga puta to ne bi bio bilogorski kraj? Ona u jesen obiluje ne samo lijepim šarenim šumovitim brežuljcima, već je prepuna plodova koje marljivi ljudi brižno skupljaju i prerađuju u najfiniju domaću zimnicu.

I upravo vikend koji je pred nama, u nedjelju 7. listopada na prostoru Romske kuće u Maglenči pored Bjelovara održava se manifestacija „Jesen na Bilogori“ na kojoj će brojna obiteljska gospodarstva pokazati koliko je plodna bila ova godina koja se bliži kraju. Uz brojne degustacije domaćih proizvoda, biti će izložene i fotografije s ovogodišnjeg 4.Biloklika, susreta fotografa iz cijele Hrvatske.

Kako je tema ovogodišnjeg susreta fotografa bila romska baština i mitologija Bilogore, ovo je izuzetna prilika za vidjeti koliko su vrhunski fotografi imali dobro oko za uhvatiti svaki detalj. Mnogi ne poznaju romsku tradiciju, pogotovo Roma Lovara čija se autohtona drvena kuća nalazi upravo u Maglenči, te je otvorena za razgled brojnim znatiželjnicima. Ovdje možete upoznati njihovu baštinu, priče i legende, ali i okusiti tradicionalna romska jela koja će vas svojim načinom pripreme i pikantnim okusom zasigurno osvojiti. Kako se vlasnici imanja bave i uzgojem lavande, svakako uz njen miris možete se prisjetiti ljeta i godišnjih odmora koji su, čini nam se, već odavno za nama.

I upravo u ugodnom ambijentu, uz otvoreni kamin imate prigodu razgledati fotografije na kojima bilogorske vile zanosno plešu čuvajući svoju Bilogoru, ali i vidjeti dobrog diva Bergmandela, koji je u davnim vremenima pomagao kopačima ugljena po bilogorskim rudnicima. Rudnicima koji su već odavno zatvoreni, i samo se u pričama čuvaju sjećanja na tamu unutrašnjosti zemlje i karabitne svjetiljke kojima se ulazilo u rudnike, te mistična bića koja su pomagala rudarima.

Vrijeme jeseni je kad dani postaju kraći i odavno su se u toplini vlastitih domova hladne večeri kratile pričanjem priča, a dolaskom na ovu manifestaciju, imat ćete dovoljno uspomena i priča za cijelu zimu koja je pred nama.  Zašto ne biste zajedno sa svojim najmlađima pronašli priče i legende na Bilogori. Sva mitološka bića koja ovdje borave nazivaju se jednim imenom Danja i samo o ljudskoj dobroti ovisi koje će od njih susresti na nekom šumovitom proplanku, raskršću putova ili pored vijugavog potoka.

Dođite i provedite ugodan vikend istražujući romsku baštinu, bilogorska mitološka bića, mala sela razasuta po brežuljcima i prelijepu prirodu koja se sprema na zimski odmor. Ugrijte se rakijom s okusom lavande ili nazdravite finim bilogorskim vinima, dobro došli ili kako bi vam Romi Lovari zaželjeli na romskom jeziku vorta areslen!

Upoznajte Rome Lovare

Romi Lovari doselili su se još u 14. stoljeću najprije na područje Dubrovnika, a kasnije diljem Hrvatske. Ukupno u svijetu od 16 milijuna Roma, upravo Lovara ima 13 milijuna. Njihov govor pripada najzastupljenijem romskom dijalektu romani chib, a po vjeroispovijesti su rimokatolici.

Pa kako i samo ime Lovar dolazi od riječi lova ili novac, što ih karakterizira kao izrazito trgovački narod. Kod Lovara postoji velika povezanost s konjima, njih su koristili za trgovinu, ali su bili i posebno vješti u njihovom liječenju. Zanimljivo je što su oni Romi koji žive u čvrstom objektu, što svjedoči i prva autohtona romska kuća u Maglenči pored Velikog Trojstva. Danas u Hrvatskoj živi nešto više od tisuću autohtonih Roma Lovara.

U Maglenči kod Lovara    (Autorica: Javorka Pangerčić)

U njedrima Bilogore,

blizu Bjelovara,

skrasila se Maglenča

ognjište Lovara.

 

Šušti lišće kukuruza

a dunja se blago žuti.

Kiša škropi, vlaži lice

dah jeseni već se ćuti.

 

Idemo Romskoj kući

a ne znamo što nas čeka?

Možda čerge, konji, priče,

zamusana djeca neka.

 

Dočekuju nas Romi.

Garave su im oči.

Bljeskaju, sjaje, trepere

ti crni biseri u noći.

 

Crvene halje i šeširi

kao koralji cvatu.

Sjaje mladost i ljepota

na ženama u zlatu.

 

Lijepa je Emanuela

zajahala konja bijela.

Uz nju je stasit momak

kog je ona htjela.

 

Miriše lavanda

i rakija travarica,

puna je zrelog voća

bilogorska košarica.

 Informacije: Romska kuća

Izvor objave: Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar

fotografije: SMEŠNJAK fotoŽ