Požeško-slavonska županija potiče rast smještajnih kapaciteta - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
 • TURISTIČKE VIJESTI
More
  Naslovnica Destinacije Požeško-slavonska županija potiče rast smještajnih kapaciteta

  Požeško-slavonska županija potiče rast smještajnih kapaciteta

  Ove je godine na području Požeško-slavonske županije otvoreno 11 novih turističkih objekata, a iduće godine bi ih moglo biti još i više jer je ova županija donijela Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma do 2020.

  Korak po korak, ali turistički fokus se polako okreće i prema Slavoniji. Prošli je tjedan u tom dijelu naše zemlje, recimo, boravilo i osamdesetak cikloturista iz Bavarske, od kojih mnogi donedavno nisu pravili razliku između Slavonije i Slovenije. Na turističkoj mapi Hrvatske svoje mjesto traži i Požeško-slavonska županija, koja se zahvaljujući agilnosti i ambiciji tamošnjih vlasti i turističkih radnika našla i na ruti spomenutih bavarskih gostiju.

  Požeško-slavonski čelnici, svjesni da manjak smještajnih kapaciteta može biti veliko ograničenje za sve turističke planove, odlučili su poduprijeti ulaganja u smještajne kapacitete na području cijele županije. Stoga je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević donio Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije za razdoblje 2018. do 2020., temeljem koje je  objavljen i javni poziv zainteresiranima za ulaganje u smještaj za turiste. U županijskom proračunu za to je osigurano 300.000 kuna. 

  Danas Požeško-slavonska županija ima  52 smještajna objekta s 1061 turističkim ležajem. To je značajno povećanje uzme li se u obzir činjenica da je prije samo četiri godine ova županija imala 449 kreveta. Ove je godine otvoreno 11 novih objekata, ali Županija ima ozbiljne ambicije u turizmu i želi više od toga, a župan je najavio da će za iduću godinu za potpore izdvojiti i više od sadašnjih 300 tisuća kuna.  

  Direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić,  zadovoljna je rastućim trendom u broju turističkih kreveta posljednje tri godine. 

  „Kako bi poticali ne samo povećanje smještajnih kapaciteta već i njihovu kvalitativnu razinu javni poziv ima i određene kriterije. Potičemo smještaj s najmanje tri zvjezdice, odnosno tri sunca za OPG-ove. Želimo gostu ponuditi kvalitetu na našem području i smatramo da je to minimum standarda. Neke jedinice lokalne samouprave, poput Lipika, Kutjeva i Pleternice, već su tijekom godine donijele odluke o sufinanciranju smještaja. Ne isključujemo da će im se do kraja godine pridružiti još neki gradovi i općine s našeg područja“, kazala je čelnica županijske Turističke zajednice.

  Inače, prema modelu za koji se odlučila Požeško-slavonska županija svaki će novootvoreni smještajni objekt, koji je sufinanciran kroz mjeru svoje lokalne samouprave, iz županijskog proračuna dobiti razliku do pet tisuća kuna. U jedinicama lokalne samouprave gdje nema takvih poticaja, Županija će po svakom objektu dati po pet tisuća kuna. 

  „Tako izjednačavamo stopu sufinanciranja kod svih jedinica lokalne samouprave, bilo poticanja s lokalne razine ili ne. Odluka se odnosi na trogodišnje razdoblje i to otvara prostor da idućih  godina Županija i kroz druge modele potiče razvoj turizma. Primjerice kroz ruralni ili eno i gastro turizam“, poručuje direktorica TZ-a Požeško-slavonske županije. 

  www.tzzps.hr

  Facebook fan page

   

   

  PRATITE NAS

  1,311InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Savršena vikend avantura za kraj ljeta

  Tražeći ideju za  sjajan izlet nedaleko od Zagreba, donosimo preporuku za novootvoreni Adrenalinski park Duboka. Ako vam je dosadno u gradu, dani se sporo...

  Te čudesne Kupske noći..