Požeško-slavonska županija potiče rast smještajnih kapaciteta

Ove je godine na području Požeško-slavonske županije otvoreno 11 novih turističkih objekata, a iduće godine bi ih moglo biti još i više jer je ova županija donijela Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma do 2020.

Korak po korak, ali turistički fokus se polako okreće i prema Slavoniji. Prošli je tjedan u tom dijelu naše zemlje, recimo, boravilo i osamdesetak cikloturista iz Bavarske, od kojih mnogi donedavno nisu pravili razliku između Slavonije i Slovenije. Na turističkoj mapi Hrvatske svoje mjesto traži i Požeško-slavonska županija, koja se zahvaljujući agilnosti i ambiciji tamošnjih vlasti i turističkih radnika našla i na ruti spomenutih bavarskih gostiju.

Požeško-slavonski čelnici, svjesni da manjak smještajnih kapaciteta može biti veliko ograničenje za sve turističke planove, odlučili su poduprijeti ulaganja u smještajne kapacitete na području cijele županije. Stoga je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević donio Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije za razdoblje 2018. do 2020., temeljem koje je  objavljen i javni poziv zainteresiranima za ulaganje u smještaj za turiste. U županijskom proračunu za to je osigurano 300.000 kuna. 

Danas Požeško-slavonska županija ima  52 smještajna objekta s 1061 turističkim ležajem. To je značajno povećanje uzme li se u obzir činjenica da je prije samo četiri godine ova županija imala 449 kreveta. Ove je godine otvoreno 11 novih objekata, ali Županija ima ozbiljne ambicije u turizmu i želi više od toga, a župan je najavio da će za iduću godinu za potpore izdvojiti i više od sadašnjih 300 tisuća kuna.  

Direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić,  zadovoljna je rastućim trendom u broju turističkih kreveta posljednje tri godine. 

„Kako bi poticali ne samo povećanje smještajnih kapaciteta već i njihovu kvalitativnu razinu javni poziv ima i određene kriterije. Potičemo smještaj s najmanje tri zvjezdice, odnosno tri sunca za OPG-ove. Želimo gostu ponuditi kvalitetu na našem području i smatramo da je to minimum standarda. Neke jedinice lokalne samouprave, poput Lipika, Kutjeva i Pleternice, već su tijekom godine donijele odluke o sufinanciranju smještaja. Ne isključujemo da će im se do kraja godine pridružiti još neki gradovi i općine s našeg područja“, kazala je čelnica županijske Turističke zajednice.

Inače, prema modelu za koji se odlučila Požeško-slavonska županija svaki će novootvoreni smještajni objekt, koji je sufinanciran kroz mjeru svoje lokalne samouprave, iz županijskog proračuna dobiti razliku do pet tisuća kuna. U jedinicama lokalne samouprave gdje nema takvih poticaja, Županija će po svakom objektu dati po pet tisuća kuna. 

„Tako izjednačavamo stopu sufinanciranja kod svih jedinica lokalne samouprave, bilo poticanja s lokalne razine ili ne. Odluka se odnosi na trogodišnje razdoblje i to otvara prostor da idućih  godina Županija i kroz druge modele potiče razvoj turizma. Primjerice kroz ruralni ili eno i gastro turizam“, poručuje direktorica TZ-a Požeško-slavonske županije. 

www.tzzps.hr

Facebook fan page