Hrvatska dobiva novu turističku atrakciju

Dobro došli u Holandsku kuću u Sisku – gradu premreženom rijekom i kulturom

Da je prosinac vrlo važan mjesec za naš kontinentalni dragulj, svjedoči činjenica da se njegovim turističkim atrakcijama u prosincu pridružuje još jedna  „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“.

foto: Sisak.hr
foto: Vjekoslav Martinić

Sisak, nekadašnji industrijski div ovom atrakcijom prezentira svoj povijesni i kulturni resurs koji je obilježio povijest grada od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena.

foto: Damir Haralović

 

Hrvatska u Sisku dobiva svoj prvi informativni i interpretativni centar industrijske baštine. Pod skraćenicom HOKU, u Sisku počinje djelovati „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“.

foto: Sisak.hr

“Uvijek sam industrijsku baštinu grada sagledavao u ukupnosti njegove kulturno-povijesne i prirodne baštine. Sisak je poznat po  svojim arheološkim ostacima, utvrdi Stari grad iz 16. stoljeća, staroj gradskoj jezgri, tri rijeke – Savi, Kupi i Odri, a pola Parka prirode Lonjsko polje je u sastavu grada Siska.

foto: Vanja Jurašinović

Kada se tome doda i industrijska baština, onda sve zajedno postaje  snažan potencijal za budući razvoj”, ističe Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, jedan od inicijatora spomenutog projekta.

„Holandska kuća“ je prvi info-centar industrijske baštine u Republici Hrvatskoj, projekt grada Siska i partnera vrijedan više od 29 milijuna kuna i iznimno vrijedan doprinos očuvanju hrvatske industrijske i kulturne baštine, te temelj budućeg razvoja kulturnog turizma kao specifičnog oblika turističke ponude.

foto: Sisak.hr

Provedba uključuje četiri elementa: rekonstrukciju i dogradnju Holandske kuće, izvedbu postava industrijske baštine, uređenje izložbenog prostora Galerije Striegl te izgradnju kapaciteta za aktivnosti projekta.

foto: Damir Haralović

Gradu Sisku, njegovim građanima i svim zainteresiranim za hrvatsku industrijsku baštinu, kao i umjetnost, Holandska kuća nudi, u skladu sa suvremenim muzejsko-baštinski-interpretacijskim praksama više različitih sadržaja, namjena i funkcija.

foto: Sisak.hr

Uz info-centar koji pruža osnovne informacije, Holandska kuća sadrži i najsuvremenije  opremljen interpretacijski centar u kojem će se korisnici kroz inovativne i interaktivne digitalne sadržaje moći upoznati s više od trideset lokacija industrijske baštine grada Siska. Uz to, svoj je novi dom u Holandskoj kući pronašla i Gradska galerija Striegl, kao i muzejsko-galerijski prostor u kojem je smještena Zbirka Kraker, zbirka rijetkih i vrijednih radio-uređaja i gramofona.

foto: Sisak.hr

Projekt „Info-centar industrijske baštine – Holandska kuća“ sufinanciran je iz bespovratnih sredstava Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ Europske unije kroz poziv „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, u visini od 76,2 posto, odnosno s  19.986.436,54 HRK, dok je ukupna vrijednost projekta 29.282.809,15 HRK. Nositelj projekta je Grad Sisak koji je za provedbu osigurao 9.296.372,61 HRK, uz partnere: Turističku zajednicu grada Siska, Gradski muzej Sisak; Gradsku galeriju Striegl i Lučku upravu Sisak.

Svečano otvorenje „Info-centra industrijske baštine – Holandske kuće“ održava se u petak  6. prosinca 2019. godine u 18 sati,  na adresi Rimska ulica 10, Sisak.

Holandska kuća bit će otvorena posjetiteljima od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14.

 

Sve informacije:

www.muzej-sisak.hr

www.sisakturist.com

Facebook Sisak Turist

Naslovna fotografija: Marija Vulić Dragaš

Ostale fotografije: Damir Haralović, Vanja Jurašinović, Vjekoslav Martinić, Sisak.hr