Volite li tradicionalne suvenire? Nabavite svoj u Šibeniku

Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, više od 2450 km uređenih staza u okolici u kojima možete uživati u raznovrsnosti ponude povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirska Glavica, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba.. samo su dio bogate ponude kroz koju možete stići u biser Dalmacije – renesansni Šibenik, koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz XV st. pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu.

foto: arhiva uredništva

Romantičnom šetnjom šibenskim kalama, upoznajte dušu ovog stoljetnog grada koji će Vas oboriti s nogu svojom baštinom, životopisnim kulisama prepunim slikovitih srednjovjekovnih kuća i palača. A kako ćete najbolje upoznati povijest jednog grada nego kroz njegove suvenire?

CRVENI KORALJ S OTOKA ZLARINA

Pixabay.com

Zlarin je poznat po svojim koraljima koji su postali sinonim za taj otok. Prvi pisani tragovi o lovu na koralje na Jadranu potječu iz 13. stoljeća, a kao poznati koraljari spominju se Zlarinjani.

Na Zlarinu se vjeruje u čarobnu moć koralja i pripisuju mu se ljekovita svojstva za liječenje anemije, bolesti krvotoka, infekcije i neplodnosti, a najviše je uvriježeno  mišljenje da crveni koralj štiti trudnice i nerođeno dijete od bolesti, zaraze i uroka. Crveni koralj smatra se najljepšim koraljem, a simbolizira ljubav, odanost, vjenost i pokornost. Jadranski crveni koralj  na kamenu, koraljarskog centra ‘Zlarinka’, najbolji je suvenir u Hrvatskoj proglašen od Hrvatske turističke zajednice za 2010. godinu. Suvenir je veoma vjeran i izgleda gotovo jednako kao i u moru.

KRAPANJSKE SPUŽVE

Na Krapnju se stoljećima njeguje tradicija spužvarenja, a jadranska spužva je vrlo cijenjena zbog svoje kvalitete i ljepote. Spužvarstvo se pojavljuje na otoku Krapnju prije više od 300 godina kada je Krapljane tom teškom poslu obučio fra Antun Grk s Krete.

On je na otok oko 1704. godine donio i znanje za preradu spužvi. Spužve su se tada lovile ostima s broda, a kasnije su taj posao obavljali ronioci. Morskih je spužava čak 5.000 vrsta, a za razliku od industrijske spužve, spuga koju vade Krapljani je super ekološka i zato je sve traženija.

ŠIBENSKA KAPA

Šibenska kapa jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Šibenika. U posljednjem se stoljeću ustalila u narančastoj boji s karakterističnim crnim vezenim ukrasima, obično zvanih bovuli, bouli, boule ili bule.

To je kapa šibenskoga pučanina s višeg portretnog vijenca šibenske katedrale, isklesana sredinom 15. stoljeća. Stariji oblik kape danas se čuva u bečkom Muzeju nacionalne etnografije, Etnografskom muzeju u Splitu, Etnografskom muzeju u Zagrebu, Narodnom muzeju u Zadru, Muzeju grada Šibenika, Gradskom muzeju Drniša te Kninskom muzeju.

Današnja Šibenska kapa zapravo je amalgam šibenske i drniške kape. Umijeće izrade šibenske kape ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Mnogi su javni djelatnici širom svijeta promovirali šibensku kapu kao hrvatski povijesni proizvod, a među njima i najpoznatiji hrvatski tenisač Goran Ivanišević na primanju kod pape 27. listopada 1995. godine.

ŠIBENSKI BAGATIN

 Šibenik je bio prvi grad koji je za vrijeme Mlečana kovao svoj novac. Vijeće devetorice u Veneciji odobrava izradu i puštanje u promet šibenskog sitnog novca – šibenskoga bagatina, koji je u gradu bio platežno sredstvo više od dva stoljeća.

Kako je dekretom o kovanju bilo određeno, s jedne strane novčića bio je lik sv. Marka, zaštitnika Venecije, a s druge strane lik sv. Mihovila, patrona grada Šibenika.

ŠIBENSKI BOTUN

Šibenski botun je kroz povijest krasio muške narodne nošnje, a tijekom posljednjeg desetljeća prepoznat je kao originalni šibenski suvenir. Danas se može kupiti u obliku naušnica, prstenja, privjesaka, igli za kravatu, broševa, ogrlica i sl.

Originalni botun je izrađen od srebra, točno u određenoj veličini, međutim danas ga možete pronaći i od zlata i aluminija, u različitim veličinama. Šibenski botun je prema ideji dizajnerice Franke Kujundžić izradio poznati filigran Ljazer Čivljak. Godine 2007. Hrvatska turistička zajednica proglasila ga je najoriginalnijim hrvatskim suvenirom. Šibenski botun danas čini sastavni dio nošnji šibenskih klapa.

Aquarium Šibenik

Ovo podvodno carstvo zasigurno nije suvenirnica, no može biti vaš  jedinstveni doživljaj mora i podmorja za cijelu obitelj. Smješten je u staroj gradskoj jezgri, svega 50 metara od katedrale sv. Jakova, u kamenoj kući autohtonog dalmatinskog izgleda .

Na ukupno 200 m2 nalazi se 20 akvarija s jadranskim i tropskim ribama i biljkama. U sklopu akvarija nalazi se suvenirnica gdje se mogu kupiti autohtoni suveniri koji su tematikom vezani za more i Dalmaciju, a izradili su ih većinom lokalni kreativci.

Dobro došli u Šibenik, grad pun  skrivenog blaga!

Korisni linkovi:  www.sibenik-tourism.hr 

Fotografije: arhiv TZG Šibenika, arhiv uredništva, Pixabay.com