Volite li eterična ulja? Degustirajte ih

Piše: Anita K
Okusi.eu

Eterična ulja kao najkvalitetniji ekstrakt / koncentrat biljaka najčešće povezujemo s primjenom u aromaterapiji – mirisnim sinergijama, aroma-lampicama, masažnim uljima, prirodnim kremicama, mirisnim svijećama i slično.

Iako je poznato da oralnom upotrebom eterična ulja odlično djeluju na opće raspoloženje, rješavanje pojedinih probavnih tegoba, reguliranje apetita i bolju koncentraciju, dodavanjem eteričnih ulja receptima možemo oplemeniti mnogobrojna svakodnevna jela. I ne samo što ćemo jelu dati intenzivniji i kvalitetniji okus i miris, već ćemo istovremeno iskoristiti i sva njihova ljekovita svojstva.

Tako eterična ulja možemo kombinirati u slanim, slatkim, kuhanim ili sirovim receptima. Pa ćemo za npr. umake, marinade, preljeve za salate posegnuti za par kapi eteričnog ulja limuna, timijana ili možda đumbira, dok ćemo slatkim jelima uskočiti s par kapi eteričnog ulja slatke naranče, metvice mandarine ili lavande.

foto: Anita K.

Najčešće korištena i najsigurnija eterična ulja u kuhinji

Opće je poznato da je limun (Citrus limon) čisti izvor vitamina C. Eterično ulje limuna dobiva se iz usplođa (kore ploda) hladnim tiještenjem, i ono se svakako treba nalaziti u aromaterapijskoj kućnoj ljekarni.

Primjena je široka, od dezinficiranja zraka, osvježavanja, kod popucalih kapilara, celulita, za čišćenja jetre, loše probave, masne kože, krhkih noktiju, stresa i nervoze, kao i u kuhanju. Već dvije do tri kapi eteričnog ulja limuna ili naranče u svakom receptu zamijeniti će ribanu koricu citrusa ukoliko već nemamo netretirane plodove čija se kora smije jesti.

Eterično ulje mandarine (Citrus reticulata) veselog razigranog mirisa, koje se još naziva i „ulje dječje radosti“, ima iznimna umirujuća svojstva. Ono smiruje, posebno se preporučuje kod hiperaktivne djece. Ulje mandarine izuzetno je blago zbog čega je pogodno za primjenu i kod djece od najranije dobi. Pomaže kod nesanice, stresa i depresija. Jedna do dvije kapi eteričnog ulja mandarine prije spavanja pomoći će mirnijem i čvršćem snu.

Slatka naranča (Citrus sinensis), eterično ulje ugodnog i snažnog mirisa s jakim imunološkim i antibakterijskim djelovanjem. Jedno je od najčešće korištenih i najsigurnijih eteričnih ulja. Ima slatku i osvježavajuću aromu. Svojim blagotvornim sastojcima djeluje na raspoloženje i podizanje optimizma. Eterično ulje slatke naranče smiruje probavu i popravlja apetit, ublažava stres, nervozu i anksioznost.

Eterično ulje paprene metvice (Menta x piperita) najpoznatije ulje za kojim uglavnom posežemo u zimskim mjesecima, ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Osim ugodnog osvježavajućeg mirisa, djelovanje ulja paprene metvice učinkovito je kod usporene probave te ima značajno stimulirajuće djelovanje na živčani sustav. Ima snažnu analgetsku učinkovitost kod glavobolja, migrena, mišićnih i drugih bolova. Osim toga, udisanjem mirisa paprene metvice razbudit ćemo se i podići koncentraciju, zbog čega se često preporučuje učenicima i studentima za vrijeme učenja. Oralno uzeta paprena metvica podiže niski krvni tlak, zbog čega ga osobe s visokim krvnim tlakom ne bi smjele koristiti, kao ni trudnice i djeca.

Prava lavanda (Lavandula officinalis) eterično ulje ugodnog slatkastog mirisa „majčinog zagrljaja“. Izuzetno je blago ulje koje smiruje i ne iritira. Prava lavanda uravnotežuje čitav organizam, ima snažna antiseptička, analgetska i protuupalna svojstva. Udisanjem i oralnom primjenom eteričnog ulja prave lavande ublažiti ćemo stres, nervozu i nesanicu, dok je njezina dermalna primjena iznimno širokog spektra.

Ljubiteljima originalnih poklona s osobnom porukom aromatizirane će slastice biti odlična ideja. Maštovito upakirane domaće praline sigurno će svakoga razveseliti.

ETERIČNA ULJA – IZVRSTAN GASTRONOMSKI DODATAK SLANIM I SLATKIM JELIMA

Nekoliko jednostavnih slatkih recepata

Domaće praline „after eight“ okusa

100 g tamne čokolade (70% kakao)

2 žličice kokosova ulja

2 žličice meda

3 kapi eteričnog ulja mente

Na pari rastopiti čokoladu s kokosovim uljem, povezati s medom i energično umiješati eterično ulje. Uliti u kalupiće i ostaviti na hladnom da se stisnu.

Aromatizirana čokolada iz kalupa

100 g bijele čokolade

3 kapi eteričnog ulja mente

100 g tamne čokolade

7 kapi eteričnog ulja mandarine

Čokolade zasebno otopiti na pari i u svaku energično umiješati pripadajuće eterično ulje. Prvo uliti tamnu čokoladu u kalup, staviti kratko da se stisne u škrinju i zatim preliti bijelom čokoladom i ponovno ostaviti u škrinji ili frižideru da se dobro stisne. Nakon vađenja iz kalupa ekstra uživati.

(izvor: www. aroma-zone.com)

Desertna krema s lavandom (za 6-8 čaša)

Poslužiti uz kekse ili komad kolača
4 žumanjka
80 g smeđeg šećera
60 g rižinog brašna
50 cl rižina mlijeka

4 kapi eteričnog ulja lavande (prave)

Izmiješati žumanjke sa smeđim šećerom u loncu. Dodajte rižino brašno i postepeno umiješajte rižino mlijeko. Stavite na laganu vatru, stalno miješajući dok se krema ne zgusne i dobije baršunastu teksturu. Zatim isključite vatru, dodajte eterično ulje lavande te pomiješati pjenjačom tako da dobro distribuirate miris i dobijete homogenu kremu, koju ćete uliti u čaše. (izvor: www.Oshadhi.hr)

Bitno je znati:

Eterična ulja iznimno su snažne mirisne kapi s moćnim djelovanjem. Bilo da ih uzimamo za dermalnu ili oralnu primjenu eterična ulja moraju biti jasno kemijski i botanički definirana, organska, najviše kvalitete i čistoće.

Kad govorimo o količinama kod eteričnih ulja uvijek je dobro držati se izreke „manje je više“, pa je dovoljno dodati jednu do dvije kapi eteričnog ulja na jedan obrok, dok se eventualno kod citrusnih eteričnih ulja može tolerirati i četiri do šest kapi po obroku za dvije osobe.

Zagrijavanjem na visokim temperaturama eterična ulja gube na kvaliteti, zbog čega se jelu dodaju pred kraj kuhanja, a kako bi se ravnomjerno emulgirala prije dodavanja dobro ih je rastvoriti u manjoj količini masnoća ili sladila (ulje, maslac, punomasno vrhnje, med, tekući zalsađivači).

Za one koji možda još ne znaju, eterična ulja nisu topiva u vodi i zato ih ne koristimo u vodenim pripravcima (osim ako ih prethodno ne otopimo u nekoj nosivoj masnoći).

Aromatiziranu vodu, čaj ili sok, dobiti ćemo kombiniranjem s hidrolatima. Ali, to neka bude samostalna tema.

Izvor: Okusi.eu

Fotografije, (osim čokoladnih pralina) Pixabay.com