Vodič za zimu u Gorskom kotaru

Piše: Jelena Holenko, Lynx and Fox

Kamo na snijeg ove godine? U Gorski kotar, naravno! Veliki info blog – zima 2021.

Pročitajte naš vodič za mogućnosti uživanja u snježnim radostima Gorskog kotara. Ima li boljeg nego tijekom ovih zimskih praznika izaći na otvoreno, na snijeg i uživati. Oboružajte se kapama, šalovima i rukavicama jer u nastavku možete pročitati informacije o uređenim sanjkalištima i skijalištima, mogućnostima okrijepe u vrijeme lockdown-a, klizanju, kao i ostalim idejama što raditi ukoliko ste se odlučili zaputiti u Gorski kotar na jedan dan ili već imate iznajmljen smještaj. Imate li informaciju koju nismo spomenuli, javite nam na [email protected]

SANJKANJE – zabava za cijelu obitelj

Ukoliko se zaputite u Ravnu Goru, sanjkati možete kod ugostiteljskih objekata Breza i Bijela Ruža. Više informacija kao i lokacije o tih objekata možete pronaći na njihovim web stranicama: www.bijela-ruza.hr ili www.breza-rg.hr . Saznajemo da oba objekta nude hranu i piće ‘za van’, a objedovati u unutrašnjosti restorana možete samo ukoliko ste gost njihovih soba pošto oba objekta raspolažu i sa smještajem. U Tršću možete sanjkati i okrijepiti se kod Apartmana Jurković u kojima također možete potražiti i smještaj, www.apartmani-jurkovic.info U Općina Fužine, pri izlazu sa autoceste nalazi se mjesto Vrata u kojem je kod Zabavni i Paintball park Vrata napravljeno još jedno sanjkalište. Nema pokretne trake i trenutno nema ugostiteljske ponude, ali u pripremi je za ubuduće. Informacije možete naći i na njihovoj stranici www.paintball-vrata.com

Općina Lokve uredila je sanjkašku stazu, ali bez pokretne trake i ugostiteljske ponude iznad bivšeg Bistroa “Jezero”. Uz dnevnu zabavu imate mogućnost sanjkanja na osvijetljenoj stazi u vremenu od 17h do 20h sati. Više info potražite na Facebook stranici Općina Lokve.

Još dva pogodna mjesta za sanjkanje možete pronaći u mjestu Kupjak kod bivšeg objekta Gina, kao i u Begovom Razdolju. U Kupjaku se radi o privatnom vlasništvu koji se nadamo da će uskoro ponovno zaživiti kao službeno sanjkalište. U Begovom Razdolju ljudi se sanjkaju po padinama punim snijega, a radi se o najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj u kojem ne oklijevajte kupiti zlatom nagrađivani sir u OPG Francišković. Za djecu je lijepo i u Park šumi Golubinjak.

Vrlo poznato sanjkalište nalazi se i na Planinski Centar Petehovac Delnice. Na žalost niti ono nema pokretne trake, ali se stoga niti ne naplaćuje. Planinarski dom nudi hranu i piće za van, a ukoliko ste njihov gost možete uživati u toploj unutrašnjosti pored otvorenog kamina uz odličnu hranu. Sve informacije potražite kroz www.petehovac.com.hr

Na području skijališta Čelimbaša u Mrkoplju uređeno je i sanjkalište, ne naplaćuje se, nema pokretne trake. Hostel Skijaški dom Mrkopalj nudi piće i hranu za van. www.skijaskidommrkopalj.com

SKIJANJE

Skijalište Čelimbaša u Mrkoplju počelo je s radom ovog vikenda (8.-10.1.), a za dalje sve ovisi o vremenu i snježnim padalinama. Informacije možete potražiti kod TIC Mrkopalj ili Hostel Skijaški dom Mrkopalj Radno vrijeme je generalno 9h-16h sati, cijena cjelodnevne karte je 100,00 kn, dok ćete za poludnevnu kartu izdvojiti 60,00 kn. Za ugostiteljsku ponudu pobrinuo se Hostel Skijaški dom Mrkopalj koji nudi piće i hranu za van. O mogućnosti podno same lokacije informirajte se na www.skijaskidommrkopalj.com.

PLATAK / Maksimalan broj dnevnih ski karata u prodaji je 500, a za sanjkaše je 100. U prodaju su trenutno samo dnevne karte i sezonske karte. Ukoliko želite dobiti svoju kartu, predlažemo da se na “brdo uživanja” zaputite što ranije. Sve novosti pratite na www.platak.hr.

NORDIJSKO SKIJANJE – SKIJAŠKO TRČANJE

Morate probati nordijsko skijanje ukoliko još niste, a mogućnost korištenja staza trenuta je u Ravnoj Gori, Skradu, Mrkoplju i Delnicama. Korištenje staza se ne naplaćuje.

Staze u Ravnoj Gori (1,3 i 2,5 km) uređene su za rekreativno skijaško trčanje – više informacija na Facebook stranici TSK Ravnogorac. Staze u Skradu napravljene su na području Skradske drage, od ulaza u Skradsku dragu do vidikovca Perić. Staze se mogu također koristiti za i za hodanje. Više informacija pronaći ćete na www.skrad.com.

Na području Mrkoplja napravljene su staze za skijaško trčanje na području Zagmajne. Više ćete saznati od SD Bjelolasica Mrkopalj ili Turističkog info centra Mrkopalj.

U Delnicama je Skijaški Klub Goranin Delnice uredio skijaško-trkačku stazu na nogometnom stadionu u Delnicama koja se proteže u Park šumu Japlenški Vrh. U pripremu svih staza uloženo je puno truda od strane Skijaških klubova Gorskog kotara. Namjenjene su za rekreativno skijanje svih zaljubljenika u taj sport te se korisnike moli da ih čuvaju.

KLIZANJE, A ONDA KUPANJE NA BAZENU

U Delnicama klizalište je u Multifunkcionalnoj dvorani za sport i turizam dostupno i otvoreno svaki dan od 08:00 sati do 20:30 sati. Cijena ulaznica je od 10,00 kn – 15,00 kuna, dok klizaljke možete inajmiti za 10,00 kn. Dozvoljen je ulaz 25 osoba po terminu, stoga preporučujemo dolazak oko 30-45 minuta prije željenog termin. Dodatne informacije možete pogledati na Facebook stranici Goranski Sportski Centar Delnice ili www.gsc-pgz.hr gdje se također možete informirati o mogućnostima korištenja gradskog bazena s ograničenjem od 10 osoba odjednom.

ŠTO JOŠ:

Iskusite adrenalinsku vožnju quadovima – INFO pronađite na www.quadgorskikotar.com Želite li doživjeti Gorski kotar kroz oči vodiča, saznati nešto što još niste znali o Gorskom kotaru, svakako se nam se javite u Lynx and Fox. Trenutno nema otvorenih izleta, ali svakako se prijavite na naš newsletter: https://bit.ly/3bhgH6p.

Obiđite špilju Vrelo, subotom i nedjeljom od 11h-15h sati. Cijena ulaza za odrasle 30,00 kn, djecu 25,00 kn, obiteljska, ulaznica (2+do troje djece ) 60,00 kn. 50% od ukupnih prihoda od prodaje ulaznica donirat će se za potrebe stradalih u potresu na području Petrinje, Gline i Siska. Više info na Facebook stranici : Tourist info FužineIzletište Šumska Bajka u Liču pored Fužina radi po najavi na broj – 098/326-573. Ukoliko ste raspoloženi za razgledavanje povjesne baštine tu je Popovićev Mlin u Delnicama. Obilazak košta 15,00 kn po osobi (uz najavu domaćinu Alen Beljan – 099/197-15-20), dok za posjet spomeniku kulture “Kuća Rački” u Delnicama najaviti ćete se domaćici Dušanki Crnković na broj 095/906-5766. Za ulaznicu ćete izdvojiti 10 kuna za odrasle i 8 kuna za djecu.

Želite li kupiti ili degustirati likere, rakije i digestive Gorskog kotara javiti ćete se Vidu Arbanas u Kuća prirode Kotač na 098/965-91-56, a ponudu možete pogledati i na www.kucaprirode.com.

Uživajte! Lynx and Fox je mala agencija smještena u srcu Gorskog kotara koja od proljeća do jeseni svakog vikenda organizira zanimljive hodačke obilaske prirode uz ljubazne licencirane vodiče. Red hodanja, red degustacija, red zanimljivih priča. U ponudi ture za samce, parove, obitelji, prijatelje, 5 km do 20 km, raznih težina…

Izvor: Okusi.eu