Vjerski turizam: Upoznajte čudesno pleterničko svetište

Utjeha i smiraj i ove godine prožeti će idiličnu Pleternicu kada će tisuće vjernika potražiti utjehu i zagovor Gospi od Suza, kroz poznatu vjersku manifestaciju koja će biti održana od 23.do 31.kolovoza u Pleternici.
Devetnica je štovanje i iskaz pobožnosti koju je u ovoj župi prije 63 godine pokrenuo bivši župnik msgr. Ljudevit Petrak, a nastavlja ju provoditi preč. Antun Ćorković.

Okupljanje vjernika počinje 23.kolovoza u četvrtak, vjernici će se već u popodnevnim satima početi okupljati na brijegu uz pleterničku župnu crkvu sv. Nikole, a mnogi od njih pješice će pristizati iz okolnih ali i udaljenijih župa Slavonije kao i iz susjedne BiH. Vrijeme prije misnog slavlja predviđeno je za duhovni pred program s molitvom svete krunice u crkvi uz Gospin lik, ispovijed hodočasnika ili uplatu molitve za svoje najmilije. Misno slavlje svakoga dana započeti će u 19,00 sati, a ovogodišnju Devetnicu predvoditi će fra Ivan Matić iz Samobora.

Središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan Gospe od Suza u petak 31. kolovoza predvoditi će msgr. dr. Đuro Hranić, Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. Pri završetku svete mise slijediti će euharistijska procesija sa službom svjetla tisuća upaljenih svijeća u zajedništvu duša vjernika s Marijom, euharistijskom Ženom.Procesija i veličanstven prizor procesije kao završnice večernjeg  misnog slavlja ključni je element Devetnice a duhovni mir  otkriva se u pjesmi Mariji u fascinirajućem okruženju tisuća zapaljenih svijeća. Tijekom svake večeri, nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi, a  brojni će posjetitelji na ovome čudesnom mjestu molitve, susreta, mira, praštanja i tišine ponovo pronaći oprost svojih grijeha i duhovni mir.

Biti dijelom ove svečane pobožnosti  može vas ispuniti spokojem i približiti vas nedokučivoj misteriji na jedan poseban način. Posjetite Pleternicu i uronite u potragu za sobom i mirom koji pruža jedinstveno pleterničko svetište. Dobro došli!

fotografije: arhiv TZG Pleternice i TZ Požeško – slavonske županije

Izvor: 

www.tz.pleternica.hr

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije