Top osam knjiga za ljubitelje povijesti

Zašto volimo antikvarne knjige povijesne tematike? Prije svega zato što su mnoge od tih knjiga aktualno pisane u doba kada su se neki od velikih povijesnih događaja događali, pa imamo jedan aktualan, svjež i životan uvid u ono što je nama povijesni događaj, a autoru politička i društvena realnost koju živi.

Drugi razlog je jezično izražavanje naših starih autora, kao i prevoditelja, koji nas odmah svojim arhaičnim prizvukom uvuku uneka stara razdoblja koja nikada nismo živjeli, ali ih imamo imamo priliku proživjeti kroz stranice knjige.

foto: Pixabay.com

Ako ste i vi, kao i mi, ljubitelji povijesti i uvijek volite otkriti neki dobar povijesni naslov, onda je ovo članak za vas. U nastavku vam donosimo naš izbor od 8 antikvarnih povijesnih knjiga i nekoliko riječi o svakoj od njih. Klikom na svaki naslov, dolazite direktno do linka na knjigu.  Uživajte u potrazi za dobrim štivom iz antikvarnog blaga a u nastavku donosimo više detalja o svakoj knjizi:

1. Hitler contra Stalin, Dr. A. Zubak

Jeste li ikada čuli za „rowire“? Ovaj pojam koji je danas već gotovo zaboravljen skovan je od njemačkeih riječi roman-wissenschaftliche reportage, što znači roman – znanstvena reportaža. U predgovoru ovog rowirea autor je najbolje opisao svrhu i narav ovog žanra: „Inteligentni svijet čita danas samo stvari iz kojih može nešto naučiti, ali to mora biti u ugodnoj formi i mora mu nadomjestiti čitanje novina. Jednom rječju: on hoće biti upućwn u svjetsku drušptvenu situaciju, a da pri tome ne gubi vremena proučavajući nerazumljiva stručna djela i čitajući deset uvodnika dnevno! To je interes današnje čitalačke publike, i zato se danas ovako piše, a to je rowire!“ Dakle, čak i ako dosada niste znali što je to rowire, ako volite povijesne knjige vrlo je vjerojatno da ste se sa ovim žanrom već susreli, a kako je izgledao prvi hrvatski rowire iz 1933. godine možete provjeriti na stranicama ove knjige.

2. Hitler, Wickham Steed

Autor Wickham Steed poznat je kao jedan od prvih autora engleskog govornog područja koji je već početkom tridesetih godina upozorio na opasnost  Hitlerovog uspona. Ova knjiga u Zagrebu je tiskana tridesetih godina, pretpostavlja se 1934. ili 1936., obzirom da točna godina izdanja u knjizi nije navedema. Knjiga je zanimljiv i rijedak pogled jednog Hitlerovog suvremenika na njegov lik i dijelo.

3. Zavjera Petra Šubića Zrinskoga bana hrvatskoga, Josip Bosendorfer

Ako ste od onih kojima je i nakon nekoliko stotina godina i dalje intrigantan jedan od tragičnijih događaja hrvatske povijesti: urota zrinsko-frankopanska, onda je ovo prava knjiga za vas. Povjest ovih dviju obitelji prepuna je zapleta, političkih i vojnih zavrzlama, izraza veličanstvenog junaštva, ali i obiteljskih i ljubavnih tragedija,  uspona i padova kakve ni sam George R. R. Martin ne bi zamislio. Ova je priča možda i ljepša i tragičnija od one iz Pjesme leda i vatre upravo zato što je istinita.

4. Krčki knezovi Frankapani, Vjekoslav Klaić

Knjiga koja iscrpno prikazuje povijest krčkih knezova Frankopana od najstarijih vremena do gubitka otoka Krka (od godine 1118 do 1480. godine). Ako ste mislili kako je naziv Frankapani slučajno tiskarska greška, varate se. Evo kako je sam klaić opravdao taj naziv: Frankopanima počeo ih je pisati već blagopokojni povjestničar Matija Mesić, a to s dobrih razloga. Glavni je taj što su se sami knezovi tako pisali, naročito u XV. Stoljeću. To svjedoče brojne izprave njihove…“ Ovo prekrasno antikvarno izdanje koje je izdala je Matica hrvatska 1901. godine popračeno je sa preko 40 slika kao i rodoslovnom tablom Frankopana.

5. Jadransko pitanje na Konferenciji mira u Parizu, Ferdo Šišić

Ova, kako joj sam podnaslov kaže, zbirka akata i dokumenata tiskana je 1920. godine, samo pet godina nakon Londonskog pakta. .Knjiga sadrži vjerodostojne prijevode svih aktova i dokumenata koja se tiču jadranskoga pitanja, naročito grada Rijeke. Sam autor u predgovoru je objasnio što ga je ponukalo na sastavljanje ove knjige: To sam učinio u želji, da naša javnost bude pouzdano informirana  u pravo stanje stvari  i u istinski tečaj ovoga krupnog pitanja, s rješenjem kojega je u najtješnjoj vezi sva ekonomska budućnost naše države, a kroz to i njezino blagostanje, bez kojega neman i ne može da bude ni političke sređenosti ni narodnoga zadovoljstva.

6. Istra pod Italijom 1918. – 1943.

U predgovoru ove knjige koja se smatra jednom od najboljih knjiga o Istri u doba vladavine Italije, autor čitatelju pvjerava intimni događaj iz mladosti kada je dao obečanje trojici staraca iz svog rodnog mjesta, Baderne kako će napisati jednom knjigu o Istri. “Ne zabi nas, dite moje, nikada! Reci svakon lipu besidu za nas! I povidaj svakon, kako nan je težko i kolko, brižni, patimo” rekli su mu tom prigodom starci. Upravo te njihove riječi autora si pratile cijeloga života i motivirale ga da napiše ovu knjigu.

7. Povjestnica hrvatskoga naroda, Simon Balenović

U ovom sažetom, ali britom preglčedu hrvatske povijesti od, kako autor kaže prvog doba kada je Hrvat bio sam za sebe, preko drugog doba kada je Hrvat sa Magjarom bio pa do trećeg doba kada su Hrvat i Madžar pod domom Habsburgom zajedno bili, pronaći ćete jedan jako zanimljiv pristup pisanju povijesne knjige. Autor je svako od navedenih doba podijelio na tri poglavlja: Vladanja, Vjera, Zakon i pravica. Sam autor o pristupu kojim je pisao knjigu je rekao: A sada da ti ga kažem, kako sam pišući mislio. Prije svega hotio sam, da našemu čovjeku malko pokažem sviet vas, pojam čovjeka, razvitak ljudskoga roda, razvitak narodah i plemenah, dvaju velikih ljudskih družtvah: države i crkve…”

8.  Bosna. Podatci o zemljopisu i poviesti, prvi dio: Zemljopis, Vjekoslav Klaić

O ovom pregledu bosanske geografije popračenom sa devet slika i dvije geografske karte, autor Vjekoslav Klaić iskreno je u šaljivom tonu priznao: Pišuć medjutim knjigu započeh geografijom, a ta se preko moje volje tako raztegnu, da mi napokon neostadeni  vremena ni prostora za samu historiju. U toj me nevolji pomogne odbor “Matice Hrvatske” odredivši da se za ovu godinu kano prvi svezak izdade kao zemljopis Bosne, a povijest da napišem nešto obsežnije za buduću godinu. I tako se autorova nevolja pretvorila u ovaj iscrpan pregled bosanske gografije  kojeg je Matica Hrvatska izdala 1878. godine.

Uživajte u čitanju! 

O knjigama savjetuje: antikvarijat Studio