Sve ljepote kontinentalne Hrvatske: Upoznajmo Pakrac

Grad Pakrac sa svojom zelenom okolicom privlačnih i šumovitih obronaka u turističkom je smislu nezaobilazna točka posjetiteljima koje uz odmor i rekreaciju zanimaju povijest,  kao i muzejske znamenitosti kraja koji posjećuju. Izletničko – rekreativni lokalitet Omanovac  koji se nalazi na obroncima Psunja (655 m.n.v.) , od grada je udaljen desetak minuta vožnje automobilom i pravi je zeleni biser okružen gustim šumama. Cijelo izletište protkano je uređenim planinarskim  stazama, te sadržajima za smještaj i odmor u istoimenom Planinarskom domu, koji je prije nekoliko godina bio proglašen – najljepšim u Hrvatskoj.

U čistom okruženju netaknute prirode uz cvrkut ptica, panoramski pogled na grad i atraktivne zalaske sunca, možete uživati u svim aktivnostima boravka u prirodi – rekreativnoj odbojci, košarci i nogometu, šetnji šumovitim okolišem ili pripremi hrane na otvorenom roštilju. U neposrednoj blizini objekta je i tematsko dječje igralište, dok  za ljubitelje adrenalinskih sportova postoji i mogućnost letenja paragliderima.
U zimskim mjesecima u funkciji je uređeno skijalište i sanjkalište, dok je prirodni šumski okoliš podjednako primamljiv i atraktivan za posjetitelje tijekom cijele godine. Unutar najstarije očuvane zgrade u Pakracu koja je sagrađena 1771. godine, Muzej je vojne i ratne povijesti sa eksponatima od vremena vitezova Templara, građe iz vremena turskih osvajanja, oružja i odora Trenkovih pandura, kao i vojnika Prvog i Drugog svjetskog rata i opreme branitelja iz Domovinskog rata, za koji se govori da je u Pakracu i započeo.

 

U objektu Malog dvora Janković u samom centru grada, unutar obiteljske kurije ove nekada moćne obitelji smješten je Muzej Grada Pakraca s bogatom arheološkom građom, etnografskom i numizmatičkom zbirkom u kojoj posebno mjesto zauzima kovanica slavonski banovac iz 13. stoljeća.  Riječ je o jednoj od najljepših hrvatskih ali i europskih kovanica iskovanih u srebru u prvoj hrvatskoj kovnici novca koja je postojala u Pakracu (1256. – 1260. godine).O kvaliteti malog kovanog srebrnjaka iz Pakraca pročulo se tijekom srednjeg vijeka i u širim okvirima, pa se kao platežno sredstvo slavonski banovac koristio i u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Rumunjskoj. Na prednjoj strani kovanice je kuna u trku, a na naličju je dvostruki križ s dvije okrunjene glave.

Pretpostavlja se da je upravo kuna sa slavonskog banovca bila inspiracija pri nastajanju suvremenog hrvatskog novca, jer je krzno kune služilo kao platežno sredstvo još u najranijoj povijesti. Koliko su Pakračani ponosni na svoje srednjovjekovne  srebrnjake govori i činjenica da je Sajam slavonski banovac – ruralni razvoj kroz turizam, postao najznačajnija ovdašnja manifestacija tijekom godine. Grad Pakrac i ove će godine u subotu  20. listopada okupiti preko 140 izlagača, uz brojne goste iz raznih dijelova Hrvatske ali i Slovačke i Mađarske.

Uz bogatu ugostiteljsku ponudu održati će se i natjecanje u pripremanju graha, glazbeni program uz zabavni park za djecu i mlade, kao i besplatne vožnje turističkim vlakićem ili kočijom. Predstavljeno će biti i srednjovjekovno oružje, a posjetitelji će se moći okušati u mačevanju ili streličarstvu kako bi barem na trenutak doživjeli atmosferu srednjega vijeka. Slavonski banovac biti će moguće iskovati i vlastitim rukama kako bi se ponio kući za uspomenu, a vrhunac zabave slijedi u večernjim satima i nastupu pripadnika viteškog udruženja, koji će svojim vještinama mačevanja i borbe podsjetiti na običaje ratovanja iz nekih davno prošlih vremena.

Kissing spots za zaljubljene

Park koji okružuje očuvano vlastelinstvo Janković iz 18. stoljeća omiljena je pakračka šetnica. Njegov romantični ambijent privlači umjetnike u potrazi za inspiracijom, ali  parove koji ne propuštaju selfie pored ploče s natpisom „This is a good kiss spot“.

sjenica-u-kuriji-jankovic

To nije jedina takva ploča u gradu. Još dvije ćete pronaći na atraktivnim pakračkim lokacijama – Obali Petra Krešimira IV, popularnoj Veneciji i Omanovcu, jednom od najljepših hrvatskih vidikovaca, kojeg obožavaju planinari i izletnici. Smješten na Psunju, jednoj od pet planina u Požeško-slavonskoj županiji, za toplijih dana  nudi neograničene mogućnosti izležavanja na livadi. Tu možete roštiljati,  zaigrati nogomet, okušati se u 3D streličarstvu, promatrati paraglajdere ili jednostavno uživati u pogledu na Moslavinu i Slavoniju. Čisti zen! A ako vam se ne ide kući, dobro je znati da planinarski dom ima 40 ležajeva.

Dođite u Pakrac! 

Izvor objave:

Turistička zajednica Pakrac

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Fotografije: arhiv TZG Pakraca i TZ Požeško – slavonske županije