Home Blog Pokladne slastice za karnevalsko doba godine – uživajte u 6 recepata

Pokladne slastice za karnevalsko doba godine – uživajte u 6 recepata

Krafne, krofne, uštipci, pokladnice i fritule, tipične su poslastice za vrijeme karnevala, preoblačenja i maškaranja.
Pokladni utorak (fašnik) je posljednji dan prije Pepelnice odnosno Čiste srijede, koja označava početak korizme.
Od Korizme pa do Uskršnje nedjelje je točno 47 dana i svake je godine različitog datuma.
Vrijeme prije Korizme je bio period uživanja u hrani i piću, te zabavi pod maskama.
 
foto: Pixabay.com
 
U Beču je to bilo i vrijeme balova pod maskama, s kojih su vremenom nestale maske a balovi preživjeli. U Hrvatskoj se karnevalsko doba naziva i pokladama, što dolazi od “klasti”, starohrvatskog glagola  koji znači prerušavati se.
 
foto: Pixabay.com
 

Osim krafni i fritula, za vrijeme karnevala se pripremaju  kroštule i fanjki ili poderane gaće a na Siciliji i Cannoli. Rođak krafne je i  doughnut ili donut, koji je krafna s rupom u sredini. Danas se doughnuts preljevaju čokoladom i raznim preljevima i jedu tijekom cijele godine, baš kao i krafne. Pretpostavlja se da su krafne nastale u Njemačkoj, prvi put se spominju 1485 u kuharici Majstorstvo kuhinje, objavljene u Nürnbergu.

foto: Pixabay.com

Popis slastica otvaramo sa sicilijanskim cannolima:

  1. Cannoli se u Siciliji pripremaju u doba karnevala a na ovom linku pronađite recept: www.okusi.eu/recipe/sicilijanski-cannoli/

Donuts, krafne, fritule s kestenima

recept potražite na ovom linku 

Ako nemate priliku otići po kesten u šumu potražite već gotov i očišćen kuhani kesten ili protisnut u kesten pire, bez ikakvih začina ili šećera.

Tijesto s kestenom je rahlo i mekano, i naravno super ukusno.

Hrstule, hrštule ili kroštule – recept potražite na linku

Hrstule s rakijom su u drugim dijelovima Hrvatske poznatije kao kroštule. To je slastica od traka tijesta u obliku mašne, leptirića i sl, pržena na ulju potom pošećerena. Zbog tipičnih sastojaka i načina pripreme, prženja u ulju, smatra se hranom koja prati vrijeme karnevala. No, nema razloga da ih ne jedete i češće.

Krafne sa preljevom od šećera i limunovog soka

recept pronađite na ovom linku

 
Krafne koje posebno vole djeca! Iznutra marmelada a izvana slatki preljev od limunovog soka i šećera u prahu. Po želji možete preskočiti ubrizgavanje marmelade u krafne ili pak šećerni preljev. Uostalom, tople krafne se mogu jesti i bez ikakvih dodataka ili samo posute s malo šećera u prahu. Ove su posebno ukusne na bilo koji način!
 

Pršurate – fritule s otoka Korčule a pripremaju se s posebnim tijestom 

recept na linku

Pršurate su fritule, pripremane od komada posebno pripravljenog tijesta, nekada sa dodatkom krumpira, prženog u ulju i potom zašećerenog. Savršeno za vrijeme karnevala.

Fritule s jabukama – isprobajte ovaj jednostavan karnevalski desert

Jednostavan recept za sočne i meke fritule, osvježen jabukama! Savršen karnevalski desert brze i lake pripreme, bez dizanog tijesta s kvascem.

recept na linku

Tekst i fotografije: Okusi.eu

Obilje recepata iz svijeta i Hrvatske, pronađite na portalu Okusi.eu, sjajnom gastro portalu prepunom starih i suvremenih recepata marnih sakupljača i poznatih gastro food blogera, te se inspirirajte dnevnom idejom za obrok, ručak, večeru ili doručak – sve je tamo. Vegani, vegetarijanci, glutenfree korisnici, također su dobrodošli istražiti ogromnu bazu recepata i odličnih ideja za svakodnevne obroke.