• NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • TURISTIČKE VIJESTI
More
  Naslovnica Destinacije Hrvatsko Zagorje Gupčeva lipa nominirana za europsko stablo godine - podržite ovo natjecanje

  Gupčeva lipa nominirana za europsko stablo godine – podržite ovo natjecanje

  Pokraj crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici nalazi se više od 400 godina stara Gupčeva lipa, jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Danas lipa ima visinu od 9m i deblo opsega 4,70m, i svojom starošću i dimenzijama predstavlja prirodnu rijetkost.

  Od 1957.g. lipa je proglašena spomenikom prirode  i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture.

  U cilju očuvanja genofonda Gupčeve lipe, 2011.g. zasnovan je Živi arhiv Gupčeve lipe. Ljubitelje prirode i očuvanja prirodne baštine, razveselit će vijest da je Gupčeva lipa nominirana na natjecanju za Europsko stablo godine. Ove će godine Hrvatsku predstavljati ovo jedinstveno stablo koje je nominirano od strane Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Nominaciju je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator za taj projekt.

  Živi svjedok Seljačke bune

  Foto gupcev-kraj.hr

  foto: Gupčev-kraj.hr

  Gupčeva lipa je prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe – pojašnjen je razlog nominacije.

  foto: www.gornjastubica.hr

  Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače 2019. godine. Rezultati će biti objavljeni na Ceremoniji dodjele nagrada u Bruxellesu, 19. ožujka, gdje će biti nagrađeni pobjednici. Glasati možete elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine: https://www.treeoftheyear.org

  Podržite ovo natjecanje i dajte svoj glas Gupčevoj lipi, pozivaju iz Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko – zagorske županije.

  PRATITE NAS

  1,343InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Za sanjare i ljubitelje zime..a da se otisnete na put vlakom?

  Ovo je najljepša vožnja vlakom u Europi i nestvarno izgleda u prosincu Složit ćemo se svi da je avion najučinkovitiji i najbrži način putovanja na...