Najljepša tajna ruralne bajke Brodsko – posavskog kraja

Daleko od buke, stresa i grube svakodnevnice, u skrivenim predjelima koji se još uvijek diče nepatvorenom tišinom, iskonskim mirom i savršeno očuvanim okolišem, polako su nikla prva etno sela – najljepši dio ruralne ponude turističke Hrvatske. 


Tamo gdje se možete vratiti svojim prapočecima, prirodi, zemlji i domaćoj hrani, tamo gdje domaći specijaliteti i kruh svježe ispečen ispod peke, gdje se voće i povrće organski uzgaja i svježe poslužuje na stol, tamo bez iznimke, dobijete najbolju uslugu domaćeg tradicijskog doživljaja.

Tucina kuća, arhiv TZBPŽ

Otkrijmo selo iz bajke na pola sata vožnje od Slavonskog Broda “Etno eko selo Stara Kapela”

Poželite se uspavati uz božansku tišinu i mir dok vas ujutro bude ptice i pijetao, poželite li fino jesti u nekoliko objekata ovog seosko ruralnog raja, svratite do Stare Kapele, nestvarnog slavonskog sela smještenom u zagrljaju Požeške gore i udaljenom četrdesetak kilometara od Slavonskog Broda i isto toliko od Nove Gradiške.

Do prije nekoliko godina priča o ovom selu, bila bi još jedna priča o napuštenom selu, prepuštenom zaboravu, no isto to selo zahvaljujući projektu obnove, postalo je jedinstvena turistička destinacija na području Slavonije, vraćena u život kroz projekt Eko-etno sela.

Što možete vidjeti u eko etno selu?

Stričev grunt, interijer

Ljubitelje etno blaga razveseliti će mogućnost razgledavanja bogate građe. Za potrebe oživotvorenja ovog jedinstvenog slavonskog i hrvatskog objekta, prikupljena je bogata  etnološka građa: stare škrinje, ormari, kreveti, stolovi, stolice, kanapeli, staklenci, stare tkanine, narode nošnje, predmeti koji su bili u uporabi u svakodnevnom životu naših djedova i baka.

Tunjina kuća

Biciklom ili pješke po bajkovitim brežuljcima

U međuvremenu je izgrađeno je 20 km pješačko-biciklističkih staza po okolnim brežuljcima s uređenim odmorištima sa stolovima i klupama te replikama starih čardaka koji služe kao vidikovci i koji nas sjećaju na slavnu graničarsku prošlost kada je mjesto bilo dio vojne granice prema Otomanskoj imperiji. Na stazi se nalaze bogati poučni sadržaji koji uključuju označenih oko 120 biljnih vrsta na hrvatskom i latinskom jeziku. Na pojedinim odmorištima postavljene su interpretacijske ploče sa slikama i nazivima ptica i divljači koja ovdje obitava te fotografijama jestivih i nejestivih gljiva koje se ovdje mogu naći.

Stare slavonske grede sa fenjerima na petrolej i košare s cvijećem

Posebna atrakcija je jedinstvenu javna rasvjeta, kombinacija starih slavonskih greda na kojima je na vrhu skrivena elektrika, a na njima se nalaze fenjeri na petrolej kao tradicionalno svjetlo u našim selima. Na stupovima se nalaze i košare sa cvijećem te klupe za sjedenje, a na svakom stupu i nešto od antologijske hrvatske poezije vezane za selo i Slavoniju (Cesarić, Tadijanović…). 

Iskoristite 13 kilometara biciklističkih staza, provezite se seoskim kolima

Prekrasan ambijent upotpunjen je s trinaest kilometara biciklističkih staza opremljenih s svim turističkim sadržajima (vidikovci — čardaci, informativne ploče…). Poželite li jahati ili se voziti seoskim kolima i saonicama, te doživjeti autentično iskustvo slavonskog života, možete i to.

Informacije o seoskim objektima i kako doći do Stare Kapele pronađite na web stranici Turističke zajednice Brodsko – posavske županije.
Ne dajte da vas obeshrabri hirovito vrijeme, jer u ovom selu imate gdje skloniti, uz vatricu sa romantičnog ognjišta.
Uostalom zemlja ionako najljepše miriši poslije kiše..

Uronite u bajku nadomak Slavonskog Broda, dobro došli u Staru Kapelu, ruralni raj Slavonije!

Informacije: tzbpz.hr/hr/turisticke-atrakcije

Pratite nas na Facebooku