Međunarodni tjedan tamnog neba

Jeste li znali da se svake godine u travnju obilježava Međunarodni tjedan tamnog neba? To je događaj čija je glavna zadaća smanjiti svjetlosno zagađenje te osvijestiti i podsjetiti sve na prirodnu ljepotu noćnog neba. Tema ove godine je DISCOVER THE NIGHT.
Nacionalni tjedan tamnog neba osnovala je 2003. godine Jennifer Barlow, a njenu su manifestaciju podržali i International Dark-Sky Association (Međunarodno udruženje tamnoga neba), American Astronomical Association (Američko astronomsko udruženje), Sky & Telescope Magazine (časopis Nebo i teleskop) and Astronomical League (Astronomska liga).

Međunarodno udruženje Dark-Sky promovira win-win rješenja koja ljudima omogućuju da cijene tamno nebo ispunjeno zvijezdama, uživajući u blagodatima odgovorne vanjske rasvjete.

fotografije: Dunja Županić

Na području grada Daruvara, u studenom 2019. godine je proglašen Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“ u najvišoj zlatnoj kategoriji, po strogim kriterijima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association – IDA), američke neprofitne organizacije, jedine takve na globalnoj razini, čija je zadaća očuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera, s ciljem očuvanja prirodnog blaga i velikog potencijala nezagađenog noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode

Noćno nebo, ispunjeno zvijezdama, slavi se i štiti širom svijeta kao zajedničko naslijeđe koje koristi svim živim bićima.

foto: Pixabay.com

Jedna od izuzetno važnih aktivnosti Međunarodnog parka tamnog neba Vrani kamen je podizanje svijesti o svjetlosnom onečišćenju i zaštiti iznimnog noćnog krajolika za buduće generacije, kao i poboljšanje kvalitete života kroz edukaciju koja treba inspirirati i osnažiti našu zajednicu.
Turistička zajednica Daruvar-Papuk, u suradnji s Gradom Daruvarom, uključila se aktivno u promociju Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“, ali i u aktivnosti smanjenja svjetlosnog onečišćenja na našem području. U tu svrhu su postavljeni timeri na reflektore kod Dvorca Janković te se rasvjeta gasi svakog dana u 23 sata kako bi naš Zaljubljeni Ginko i Eva mogli spavati. Na taj način utjecali smo na smanjenje svjetlosnog onečišćenja na destinaciji, a isto tako omogućili biljnom i životinjskom svijetu na toj lokaciji normalno funkcioniranje noću.

Ugasiti svjetla, a upaliti zvijezde – važan je korak prema kvalitetnom noćnom nebu što je prepoznato i od strane Grada Daruvara koji ulaže velike napore kako bi se javna rasvjeta, koja je stara i dotrajala, zamijenila novom javnom rasvjetom koja odgovara svim ekološkim standardima. Na taj način dodatno se poboljšava kvaliteta noćnog neba, a grad zaista postaje prava zona zdravlja.

U zadnjih nekoliko godina Grad Daruvar ulaže financijska sredstva u izmjenu dotrajalih rasvjetnih tijela u LED rasvjetu upravo kako bi se na području grada smanjilo svjetlosno onečišćenje te kako bi nebo bilo još tamnije na području Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“. Izmijenjeno je oko 2000 rasvjetnih tijela, s tim da je najveći dio izmjene napravljeno u 2020. godini kada je zamijenjeno sveukupno 1 448 lampi. Uštede u potrošnji električne energije su vidljive već početkom godine, uspoređujući siječanj i veljaču 2020. i 2021. godinu, ostvarene su uštede od 50% na potrošnji električne energije, što zorno prikazuje koliki je iskorak napravljen na destinaciji po pitanju izmjene javne rasvjete te sve prethodno navedeno pogoduje povećanju kvalitete života kako ljudi, tako i biljaka i životinja na našem području.

Više o aktivnostima International Dark sky Association i Međunarodnom tjednu tamnog neba, možete pogledati na https://idsw.darksky.org.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

Izvor: www.visitdaruvar.hr